Annons

Råvaror: Oljepriset föll

Råvarupriserna föll på bred front under tisdagen, där nya oljeprognoser och situationen i Grekland var några av ämnena som dominerade nyhetsflödet.

Strax efter golvhandelns stängning i New York, klockan 20.35, noterades WTI-oljan i första termin 2,69 dollar lägre på 50,17 dollar per fat, medan Brent var 1,94 dollar lägre till 56,40 dollar per fat.

Internationella energimyndigheten, IEA, behåller sin prognos för den globala efterfrågetillväxten på olja för i år, samtidigt som prognosen för utbudet dras ned något.

Minskade kapitalinvesteringar har lett till att prognosen för utbudstillväxten utanför Opec dragits ned. USA:s produktion bedöms nu vara 200.000 fat lägre per dag än i förra månadens rapport.

USA bedöms dock fortsatt vara den största bidragsgivaren till den globala tillväxten i oljeutbudet fram till 2020, samtidigt som Opec fortsätter att försöka försvara marknadsandelar.

Det amerikanska energidepartementet höjde sin prognos för priset på WTI-olja under 2015 till 55,02 dollar per fat, från 54,58, medan prognosen för priset på Brent i stort sett lämnades oförändrad.

"De uppgångar vi sett kan vara i tidigaste laget, givet att grundläggande efterfrågan och utbud inte gynnar oljepriset under den närmsta tiden. Uppbyggnaden i globala lager under den första halvan av året betyder nog att vi har en del svaghet att vänta oss inom kort", sa Gareth Lewis-Davies, analytiker på BNP Paribas i London, till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden backade priset på guld drygt 5 dollar till cirka 1.234 dollar per uns, medan silvret försvagades 0,06 dollar till 16,94 dollar per uns.

Inför onsdagens extrainsatta eurogruppsmöte om Grekland hade marknaderna gott hopp om en lösning på Greklands akuta skuldproblem, efter bland annat medieuppgifter om att EU-kommissionen kan tänka sig att förlänga nuvarande stödprogram som löper ut den 28 februari.

Den nya grekiska regeringen vill ha en överbryggnadsfinansiering från övriga euroländerna fram till i juni, för att under tiden förhandla fram en ny permanent lösning med euroländerna.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange sjönk tremånadersterminen för koppar 78 dollar till 5.615 dollar per ton, medan zink och aluminium backade 45 respektive 40 dollar.

Noteringar kl 20.35
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  -2,69 USD 50,17  -5,09%
Brent, första termin  -1,94 USD 56,40  -3,36%Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  -78 USD 5.615  -1,37%
Zink  -45 USD 2.117  -2,08%
Aluminium  -40 USD 1.840  -2,13%
Nickel  -330 USD 14.825  -2,18%
Bly  -19 USD 1.834  -1,03%
Tenn  -50 USD 18.125  -1,62%Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  -5,17 USD 1.233,82  -0,42%
Silver  -0,06 USD 16,94  -0,37%Dollarindex (högre = starkare USD) +0,23 94,68 0,24%

Innehåll från FolksamAnnons

Så kan du få bättre kontroll på ditt sparande

Det finns likheter mellan att spara och träna. Det kan vara svårt att komma igång och svårt att hålla uppe motivationen tills resultaten kommer – men det är värt det på längre sikt, tycker Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Passa på att få kunnig hjälp – läs mer om personlig rådgivning här

– Det är skönare att ligga i soffan och äta choklad än att träna och det är skönare att spendera lönen varje månad än att spara till pensionen. Men det är inte kul att senare i livet sitta i en situation som är svår att rädda. Därför är det viktigt att komma igång med sparandet, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

För att få koll och kontroll på sitt sparande och försäkra sig om att man ska kunna nå sina sparmål kan det vara bra att lägga upp en långsiktig plan som passar de egna förutsättningarna och önskemålen.

– Problemet är ofta att man överskattar effekten som sparandet ska ha till imorgon. Men man underskattar gravt vilken effekt sparande har på sikt genom ränta på ränta-effekten. Om du väljer traditionell förvaltning kan du ringa en rådgivare och få en plan som håller i både med- och motgångar. Sedan ska du lita på din plan och inte tappa sugen när det går ned, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Ekonomisk nedgång ändrar relationen till pengar

Fredrik Nyberg tror att den ekonomiska nedgången kommer att ändra mångas relation till pengar.

– Vi har levt i ett samhälle som hyllar kortsiktig konsumtion. Förhoppningsvis leder krisen till en mer sund syn och mer planering. Ett av de största mervärdena med ett rådgivningsmöte är att man får en sorts besiktning av den egna ekonomin. Många har ganska dålig koll på sina utgifter. När vi tar ett helhetsgrepp runt kundens ekonomi hittar vi ofta kronor som kan sparas istället för konsumeras. På samma tema finns ofta mycket att göra med befintliga placerar och lösningar som i många fall varken passar kundens behov eller den konjunktur vi befinner oss i just nu.

Tjänstepensionskunder har ett särskilt stort behov av rådgivning. Frilansare, gig-arbetare och egenföretagare är anställningsformer som ökar i dag. Fredrik Nyberg påpekar att om man inte har en fast anställning kan man behöva ta ett större eget ansvar för pensionen än om man omfattas av kollektivavtal.

– Glömmer man tjänstepensionen kan man få en väsentligt sämre pension än man annars skulle ha fått eftersom den utgör en allt större del av den pension man erhåller. Men om man börjar i tid kan man få en vettig pension även som frilansare eller egenföretagare.

Dra nytta av att samla pensionen

Även de som har en upparbetad tjänstepension från flera anställningar kan dra nytta av att samla den på ett ställe. Dels för att det blir enklare att hålla koll på tjänstepensionen och dels för att det blir enklare att anpassa risknivån.

– Även för tjänstepensionen bör man göra egna val, annars hamnar man i ett standardval som kan vara bra eller dåligt. Också i det här fallet kan man ta hjälp av en rådgivare som balanserar valen utifrån det liv man vill leva. Att samla sin tjänstepension på ett och samma ställe är något som kan göra stor skillnad när det är dags för pension.

För de som har bolån gäller det också att nå en balans mellan sparande och amorterande.

– En bra tumregel är att räkna på hur mycket din amortering kommer att sänka dina boendekostnader om 10-20 år, jämfört med den pension du skulle ha byggt upp om du hade sparat pengarna istället. Ett generellt tips kan vara att att man inte ska sätta sig i en situation där man är skuldfri men har en låg pension och därmed inte har ekonomisk frihet.

Vad är bäst för din tjänstepension? Boka ett gratis digitalt möte här. 

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera