Hoppa till innehållet

Annons

Räntor och valutor: USA-räntor ned

USA-räntorna sjönk på måndagen och har fortsatt något ned i den asiatiska handeln på tisdagen. Den tioåriga statsobligationen ligger 4 punkter lägre på 2,21 procent.

Börserna i såväl USA som Asien har sjunkit och oljepriset fortsatt falla, med WTI under 38 dollar per fat.

"Det är ännu en indikation om att det kommer att bli svårt att nå 2 procent (för inflationen), vilket gynnar obligationer med längre löptider", sade Larry Milstein på RW Pressprich till Bloomberg News.

James Bullard, Fed-chef i St Louis, sade på måndagen att han väntar sig att inflationen ska stiga mot 2 procent i takt med att energichocken avtar. Han vill också se en prövande ansats när Fed väl börjar höja räntan, och inte en serie mekaniska höjningar likt 2004-2006.

"Jag tycker det är viktigt att vi inte är mekaniska i vår normaliseringsprocess och att vi svarar på inkommande data", sade han.

Kinas utrikeshandel genererade ett överskott på 54,10 miljarder dollar i november, mindre än väntade

64,00 miljarder dollar. Exporten minskade med 6,8 procent jämfört med samma månad året före, väntat var -5,0 procent. Importen sjönk 8,7 procent, väntat -11,9 procent.

Det var femte månaden i rad som exporten sjönk.

"Ekonomin är generellt svag. Förutom konsumtionen så kommer vi troligen inte att se någon återhämtning andra data denna månad", sade Zhu Qibing på China Minzu Securities till Bloomberg News.

Japan undvek däremot "teknisk recession". BNP för tredje kvartalet reviderades upp till +0,3 procent från föregående kvartal, från preliminära -0,2 procent. Andra kvartalet minskade BNP med 0,1 procent.

Framförallt de privata kapitalinvesteringarna reviderades upp för tredje kvartalet. Den privata efterfrågan ökade 0,2 procent (-0,5).

Nordea skrev i en kommentar att förutom investeringarna var privatkonsumtionen en positiv överraskning. BNP-deflatorn reviderades visserligen ned något men visar ändå på en hälsosam prisuppgång i ekonomin som helhet. Det ger än annan bild än KPI som bara mäter de priser som konsumenter möter.

"Vi tror att Bank of Japan kommer att få svårt att nå sitt inflationsmål på 2 procent kommande två år, men vi ser positiv pristillväxt som troligen kommer få ytterligare stöd av återhämtningen i tillväxten nästa år", skrev Nordea.

De anser att BNP-utfallet ger stöd åt deras uppfattning att BOJ inte kommer med mer lättnader.

På valutamarknaden har dollarn tappat något till 123:10 mot yenen och 1:0850 mot euron. "Råvaruvalutor" som australien- och kanadadollarn har tappat i spåren av oljeprisfallet.

"Råvarufallet är negativt för australiendollarn. Det ökar risken för att RBA kommer att börja fälla allvarliga kommentarer om valutan som de gjorde till juli i år då växelkursen och råvarupriserna senast divergerade kraftigt. Det skulle hjälpa till att trycka ned australiendollarn i avsaknad av räntesänkningar från RBA", sade Mansoor Mohi-uddin på RBS till Bloomberg News.

På tisdagens agenda finns brittisk industriproduktion för oktober, som väntas ha stigit 0,1 procent under månaden.

Från euroområdet kommer BNP tredje kvartalet, där det första estimatet visade en ökning med 0,3 procent jämfört med föregående kvartal. Det var en nedväxling från +0,4 procent andra kvartalet.

Tisdag 6.45 (måndag 16.15)
USD/SEK 8:5410 (8:5554) EUR/USD 1:0855 (1:0821)
EUR/SEK 9:2701 (9:2572) USD/JPY 123:11 (123:37)
Jp obl 2 -0,02 (-0,02) Jp obl 10 0,32 (0,33)
Ty obl 2 -0,32 (-0,31) Ty obl 10 0,58 (0,60)
US obl 2 0,92 (0,94) US obl 10 2,21 (2,25)

Innehåll från KardexAnnons

Kardex avslöjar de tre hetaste lagertrenderna 2023

Störningar i försörjningsleden, ökande kundkrav och brist på arbetskraftsresurser tär idag på lagereffektiviteten inom industrin. Men det finns mycket att vinna med innovativa lösningar. Kardex årliga Trend Radar visar att moderna, automatiserade lagerlösningar, robotteknik och prediktiva analyser möjliggör ökad tillväxt och stora ekonomiska vinster. 

Kardex Trend Radar övervakar trender för att säkerställa att Kardex och dess kunder ligger i framkant när det gäller innovation. Baserat på interna resurser, branschexperter samt globala data presenterar Kardex sin rapport om lagerinsikter för 2023. Rapporten diskuterar de senaste intralogistiska trenderna, illustrerar vikten av att använda ny teknik och robotar för sin lagerautomation och prediktiv analys samt fokuserar på vilka moderna verktyg som kommer att säkerställa att lagren förblir effektiva och produktiva under 2023 och framåt.

3 heta trender: 

Flexibla lagerhanteringssystem

Flexibla och dynamiska system är nyckeln till att hantera lagerfluktuationer med snabbhet och precision, vilket möjliggör hög produkttillgänglighet och optimerar orderuppfyllelsen. Modulära och skalbara system anpassar sig sömlöst till verksamheten, vilket möjliggör intern expansion utan att tvinga fram omlokalisering.

Lagerautomation med robotar

Drivna av snabba tekniska framsteg och bättre överkomliga priser, går robotlösningar snabbt in i leveranskedjan. Robotar ger snabbhet och precision till kämpande processer över hela försörjningskedjan. De stöder processer med noll defekter, ökar produktiviteten och sänker kostnaderna samtidigt som de ökar flexibiliteten för att kunna möta kundernas snabbt förändrade behov.

Prediktiva analyser

Företag verkar idag i en värld som är alltmer osäker och föränderlig. Därför blir det allt viktigare att använda data, statistiska algoritmer och maskininlärning för att förutspå framtida händelser. I stället för stela processer kommer framtida beslut att fattas mer självständigt av system som använder algoritmer. Denna algoritmbaserade analysmetod kommer att möjliggöra flexiblare, snabbare och en mer kostnadseffektiv produktion. 

Företag världen över letar efter sätt att maximera sina interna resurser, och experter förväntar sig att den globala försäljningen av lagerautomation kommer att nå uppskattningsvis 39 miljarder euro år 2027 med en årlig tillväxttakt på cirka 15 procent.*

Kardex använder sofistikerad teknologi för att globalt övervaka över 2 700 maskiner genom sitt mjukvarusystem Kardex Connect. Branschledare förväntar sig att användningsgraden av prediktiv och preskriptiv analys för innovationer och teknik inom försörjningskedjan kommer att öka från 28 till 79 procent under de kommande fem åren.**

– Eftersom aldrig skådade utmaningar stör lagerprocesserna, övervakar Kardex noga lagerutmaningar och tekniktrender och anpassar lösningar för att se till att kundernas faciliteter förblir toppmoderna, säger Ruud Hoog, Senior Director Business Development.

Om Kardex

Vi är en av världens ledande tillverkare av lagerautomater och erbjuder våra kunder flexibla, skräddarsydda lagersystem. Kardex installerar och servar både enkla, skalbara lösningar och stora, helautomatiserade flöden för kunder inom bland annat e-handel, tillverkning, elektronik, fordons- och livsmedelsindustrin. www.kardex.com  

Läs Rapporten Trends Shaping Intralogistics in 2023   

* $41 Billion Global Warehouse Automation Market (2022 to 2027) - by Technology, In-dustry and Regions - ResearchAndMarkets. com | Business Wire

** Evolution to Revolution. Building the Supp-ly Chains of Tomorrow. 2022 MHI Annual Industry Report.

 

 

Mer från Kardex

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kardex och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera