1515

USA-börser: Kontorskedjorna rasade<br />

Ett rejält ras i oljepriset pressade Wall Street i måndagens handel som också präglades av vinsthemtagningar efter en stark fredag.

På makrofronten var det tunt, samtidigt som förra veckans solida jobbrapport var färsk i handlarnas minne då Feds räntebeslut närmar sig.

Dow Jones noterades vid stängning till minus 0,6 procent vid nivån 17.731, Nasdaq var ned 0,8 procent vid 5.101. S&P 500 sjönk 0,7 procent till 2.077.

Omkring 800 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.900 miljoner på Nasdaq.

"Fed är ganska låsta i en räntehöjning nästa vecka där fall i råvarupriserna ses som övergående faktorer", sa Art Hogan, chefsmarknadsstrateg vid Wunderlich Securities i New York, till Reuters.

Priset på olja föll på måndagen till ett nytt sexårslägsta på förvärrad oro för att överutbudet ska bestå. Bidragande till oron var att Opec inte bjöd marknaden på någon produktionsminskning vid fredagens möte i Wien. Tungviktarna Exxon och Chevron backade nästan 3 procent vardera. Inom S&P500 är energisektorn ned 10 procent sedan förra tisdagen.

Säljarna var också aktiva bland basmetallerna som backade på bred front vilket bland annat tog kopparbolaget Freeport-McMoran drygt 8 procent lägre.

En rejäl rusning stod Keurig Green Mountain för som stängde 72 procent högre. Bolaget, som tillverkar kaffekapsyler, har tackat jag till ett bud på nästan 14 miljarder dollar.

Sämre gick det för den mexikanska snabbmatsrestaurangen Chipotle som avslutade 2 procent lägre.

Bolaget har meddelat att försäljningen i det fjärde kvartalet kan komma att påverkas negativt av den senaste tidens rapporter om fall av tarmbakterien E.coli vid restaurangen.

Amerikanska konkurrensmyndigheter vill stoppa det sedan februari planerade samgåendet mellan kontorsmaterialkedjorna Staples och Office Depot, vilket fick aktierna att rasa. Myndigheten menar att den nya kedjan, där Staples skulle förvärva Office Depot, skulle bli helt dominerande i USA och kraftigt begränsa konkurrensen. Staples sjönk 14 procent och Office Depot 16 procent.

Netflix hade det också svårt med minus 4 procent. Streamingbolaget uppgav på måndagen att det har problem med at trygga den globala licensieringen av sitt innehåll i företagets internationella expansion.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 3 punkter till 2,23 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?