ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Finland prövar medborgarlön

  • Finlands statsminister Juha Sipilä Foto: Jessica Gow/TT
Finland kan bli det första landet i världen som inför medborgarlön. Det har landets regering bestämt.

Finlands koalitionsregering skrev i sin regeringsförklaring i våras att ”ett försök med basinkomst ska genomföras”. Statsminister Juha Sipilä har nu gett Folkpensionsanstalten (motsvarande svenska Försäkringskassan) uppdraget att utreda hur en basinkomst för alla skulle fungera.

Planen är att en utredning ska bädda för ett begränsat försök 2017-2018 som sedan ska utvärderas 2019. Hela försöket väntas kosta motsvarande 185 miljoner kronor.

”Finland har haft det extremt tufft länge och det här kan vara ett sätt att försöka sprida inkomsterna. Jag tror också det är ett sätt att lyfta efterfrågan och skapa lite inflation”, säger Roger Josefsson, chefsekonom på Danske Bank.

Hur stor medborgarlönen ska vara är inte klart, men FPA:s forskningschef Olli Kangas har tidigare sagt att basinkomsten ska ersätta alla andra bidrag och måste därför vara rätt hög.

Olli Kangas räknar med att det handlar om cirka 800 euro per månad, motsvarande 7.500 kronor. Inkomsten ska ersätta sjukpenning, försörjningsstöd och arbetslöshetsersättning.

Medborgarlönen ska samtidigt vara så låg att det lönar sig att arbeta. Försöket ska också visa om basinkomst kan minska fattigdomen, byråkrati och uppmuntra till arbete.

Roger Josefsson på Danske Bank är mycket skeptisk till det finska försöket.

”Jag har svårt att se att det ska ge rätt ekonomiska effekter. Man vill ju att fler ska komma in på arbetsmarknaden, det här känns mer som en panikåtgärd”, säger han.

Medborgarlön har dykt upp som ett sätt att lösa problemen kring robotiseringen och en växande ojämlikhet där allt färre människor får allt större del av inkomsterna.

”Jag tror inte Finland har problem med väldigt hög innovationstakt och extremt skev inkomstfördelning, snarare tvärtom”, säger Roger Josefsson på Danske Bank.

Frågan om basinkomst skär rätt igenom höger-vänsteruppdelningen i Finland. Två av partierna i koalitionsregeringen, Centern och de nationalistiska Sannfinländarna, är för basinkomst och har stöd av De gröna och Vänsterförbundet.

Det tredje regeringspartiet, konservativa Samlingspartiet, har varit emot liksom Socialdemokraterna och Kristdemokraterna.

I Sverige har basinkomst varit ett återkommande inslag på Miljöpartiets kongresser. Miljöpartisterna har alltid röstat ner förslaget och det finns inte med i det senaste partiprogrammet.

Spara långsiktigt? Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

Tyck till