ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

"EU är på väg att braka ihop"

  • EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: Fredrik Persson / TT
EU-samarbetet brakar ihop inom tio år. De danska väljarnas tydliga besked i tordagens folkomröstning är bara ytterligare ett symptom på unionens djupa kris.

Bedömningarna görs av Josef Janning, ledande analytiker på tankesmedjan European Council on Foreign Relations i Berlin.

"Jag tror att EU-samarbetet brakar ihop inom tio år, och vi kommer att få se konsekvenserna av det. Jag hade inte trott mina egna öron om jag sagt det här bara för två eller tre år sedan", säger Josef Janning sedan de danska väljarna motsatt sig att slopa undantaget som landet har inom EU:s rättspolitiska område.

Vid tidigare kriser har EU-länderna kunnat enas för att hitta gemensamma lösningar. Den pågående flykting- och migrationskrisen har däremot splittrat de 28 medlemsländerna så djupt att EU-experten tror att samarbetet inte kan fungera i längden.

"Gör vi en kraftsamling, tror jag att det går att bevara den inre marknaden och den politik som styr den som ett samarbete mellan 28 länder. På andra områden tror jag att samarbetet kommer att ske mellan en grupp av kärnländer", säger Josef Janning.

Han tror inte att Schengensamarbetet överlever men förutspår att gränserna kan vara fortsatt öppna mellan mindre grupper av länder.

Signalen från den danska folkomröstningen är, enligt Janning, att landet vill sköta sina egna affärer. Samma signaler kommer nuförtiden från en rad andra EU-länder, vilket han ser som kortsiktigt.

Janning ser det som att Danmark borde ha intresse av att vara kvar i så många EU-samarbeten som möjligt.

"Det är mycket EU runt Danmark, men det är inte mycket Danmark runt EU", säger han.

Tyck till