1515

Stockholmsbörsen: Terminer pekar på start på plus<br />

Flera faktorer talar för att årets sista handelsdag på Stockholmsbörsen inleds kring nollan med en dragning åt det positiva hållet. Onsdagens öppningshandel kan få stöd av att den ordentliga uppåtrekylen i oljepriset, som inleddes under tisdagseftermiddagen, lyfte New York-indexen drygt 1 procent.

Under natten mot onsdagen har emellertid oljepriset fallit tillbaka mot 37-dollarsnivån, på förnyad utbudsoro, samtidigt som börserna i Asien visar en blandad utveckling. Tokyobörsen steg och i Kina sjönk Hongkongbörsen medan fastlandsbörserna steg.

Terminerna för de europeiska börserna visade lite blandad utveckling. Terminerna för Euro Stoxx 50 och DAX var upp 0,2 procent vardera medan FTSE 100 var oförändrat och CAC 40 var ned 0,2 procent.

IG Markets förhandel indikerade samtidigt en uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index på 0,2 procent.

Frågan är om OMXS30 kan ta sig över nollstrecket för börsåret 2015, med en nedgång på 0,8 procent hittills under året i ryggen inför den sista handelsdagen.

På råvarumarknaden backade priset på Brent och WTI med över 1 procent vardera men höll sig en bit över 37-dollarsnivån. Även basmetallpriserna var ned något.

I morgonens svenska nyhetsflöde märks:

Cybaeros leverans av tre obemannade helikoptersystem till den kinesiska tullen senareläggs till i början av 2016. Leveransen skulle ha skett i slutet av 2015. Den senarelagda leveransen har en negativ påverkan på omsättning som resultatet under 2015.

Även Anoto senarelägger sina leveranser enligt det stora kontrakt i Japan som meddelades i augusti och beräknar nu leverans tredje veckan i februari. Anotos förväntade intäkter under fjärde kvartalet 2015, exklusive 37-miljoner-leveransen, kommer att uppgå till omkring 46 miljoner kronor.

Mycronic har fått order på en maskritare ur Prexision-serien för bildskärmstillämpningar från en kund i Asien.

Camurus och Braeburn Pharmaceuticals meddelar att första patienten doserats i en dubbelblind fas 3-effektstudie av CAM2038 för behandling av opiatberoende. Bolaget räknar med snabb patientrekrytering och avslutning av studien under andra halvåret av 2016.

BTS har fått ett uppdrag från ett amerikanskt bolag, som initialt värderas till cirka 18 miljoner kronor.

På onsdagens makroagenda återfinns bland annat penningmängdsstatistik från euroområdet (klockan 10.00) och till eftermiddagen vankas kontrakterade husköp i USA i november (klockan 16.00).


Innehåll från SJAnnons

Så reser du smartare – nya X 2000 ännu en anledning att stanna på marken

Sitt bekvämt, surfa tryggt med 5G-baserat wifi och se fram emot ännu mer driftsäkra tågresor.

I dagarna är det världspremiär för X 2000 – ett supermodernt, men återvunnet och återanvänt tåg som redan erövrat priser.

Nyfiken på nya X 2000? Läs mer här

Skulle Sveriges krokiga järnväg rätas ut? Eller var det kanske dags att bygga en ny typ av tåg som kunde köra snabbt även i kurvorna? På sent åttiotal var frågan högaktuell. 

Svaret blev X 2000 – och i medierna skapades genast svallvågor i samband med premiärturen. Expressen rapporterade att vagnarna följer med i kurvorna och att det inte var några ”krängningar att tala om”.

Sedan X 2000:s lansering 1990 har det gjorts cirka 200 miljoner unika resor, och tekniken har stadigt gått framåt – på alla fronter.

Nya prisbelönta X 2000 är ett supermodernt men återvunnet tåg där SJ sparat mer än 5 000 ton rostfritt stål genom att återanvända hela stålskalet från det befintliga tåget. 

– Vi har helt enkelt byggt ett helt nytt tåg inuti ett befintligt. Det visar att det går att skapa nytt, samtidigt som vi tar tillvara och återanvänder värdefullt material, säger Andrea Persson, ansvarig för förvaltningen av SJ:s X 2000-flotta.

Nya X 2000 får 110 datorer för att styra och övervaka tåget, att jämföra med 24 dessförinnan. 

– Tåget har ett avancerat system för självdiagnostik, vilket bland annat betyder att vi från distans har möjlighet att i realtid ta emot och övervaka en mängd signaler från tågets olika tekniska system och kan på så sätt agera förebyggande. Tågresan blir mer driftsäker tack vare alla nya tekniska system, säger Andrea Persson och tillägger:

– Ny styrning av innerdörrarna gör att det blir lättare att ta sig mellan vagnar och tydligare märkning av vagn och plats sparar tid vid av- och påstigningar.

Radiotransparenta fönsterglas

1990 kommenterade tidningen Expressen imponerat de tekniska innovationerna: ”X 2000 har telefon, fax, kopieringsapparat. Vid varje fåtölj kan man via freestylelurar lyssna på P3 och två interna kanaler.”

2021 har det skapats helt andra förutsättningar.

– En ny modern bistrokassa har installerats som ska göra betalningar snabbare och smidigare. Ett nytt 5G-baserat wifi-system gör det dessutom enklare att arbeta och koppla av under resan.

Nya X 2000 har radiotransparenta fönsterglas, en teknik som är helt ny i Sverige men som finns på de allra modernaste snabbtågen i Europa. 

– Det innebär att mobilsignaler från alla mobiloperatörer längs med spåren kommer in i tåget och dessutom kan metoder som snabbar på dataöverföring användas fullt ut. 

Även övrig teknik har fått en rejäl uppdatering. När de 12 996 nya stolarna monterats in har det krävts totalt 28 mil nya kablar. 

– De nya stolarna får en smart utformning. Stolarna ger bra svankstöd, har ett stort ryggbord, dubbla eluttag, avställningsytor och möjlighet till bra lutning på ryggstödet.

Uppgraderingen av X 2000 är ett enormt projekt som har tagit flera år. Att byta ut alla väsentliga delar i ett modernt tåg kan liknas vid en avancerad transplantation av hjärna, hjärta och centrala nervsystemet samtidigt. 

– Mycket arbete har lagts ner på att få de olika systemen att kommunicera och en rad tester har gjorts. Innan varje tågsätt sätts i trafik kommer det att ha provkörts minst 15 000 kilometer.

Testa nya X 2000. Här kan du köpa biljetter. 

 

Mer från SJ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SJ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?