ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Regeringen redo stänga Öresundsbron

  • Foto: TT

De nya id-kontrollerna på bussar och tåg har fått massiv kritik. Men regeringen är redo att gå ytterligare ett steg och öppnar nu för att helt stänga Öresundsbron. Det framgår av ett utkast till lagrådsremiss som Di tagit del av.

Di rapporterade på onsdagen om den massiva kritik som berörda företag och branschorganisationer riktar mot de nya id-kontroller som regeringen vill införa på bussar och tåg vid Öresundsbron.

SJ hotar i ett yttrande till näringsdepartementet att stoppa all tågtrafik till och från Danmark om kontrollerna införs. Samtidigt varnar Skånetrafiken för förseningar på upp till en timme per resa mellan Köpenhamn och Malmö.

Trots den hårda kritiken är regeringen redo att ta ytterligare steg för att minska flyktingtrycket mot Sverige. I ett utkast till lagrådsremiss konstaterar regeringen att antalet asylsökande har minskat något sedan de inre gränskontrollerna infördes, men att det inte räcker.

”Antalet asylansökningar fortsätter dock att ligga på en nivå som gör att situationen är sådan att det ur ett brett perspektiv alltjämt finns ett allvarligt hot mot allmän ordning och inre säkerhet i Sverige”, står det.

Regeringens nya lagförslag, som ska gälla i tre år, innehåller inte bara id-kontroller på bussar, tåg och passagerarfartyg. Regeringen vill även ha möjlighet att stänga vägar och broar. Utkastet till lagrådsremiss pekar särskilt ut Öresundsbron.

”Öresundsbron är en av Sveriges viktigaste och mest trafikerade förbindelser med ett annat land, Danmark. En tillfällig stängning av bron kan utgöra ytterligare en åtgärd för att minska risken att den allmänna ordningen eller inre säkerheten påverkas till följd av den stora tillströmningen av asylsökande”, står det.

Den tidigare partiledaren för Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, fick hård kritik från svenskt håll när hon för flera år sedan gick till angrepp mot den svenska flyktingpolitiken och talade om att sätta en klaff i Öresundsbron.

Men nu kan det alltså bli den svenska regeringen – med statsminister Stefan Löfven i spetsen – som stoppar trafiken på bron. Och detta med hänvisning till just flyktingsituationen.

”Det är inte aktuellt i nuläget, men det här lagförslaget, om det går igenom, skulle ge regeringen en möjlighet att i ett akut läge kunna stänga bron utan att behöva hantera det i riksdagen eftersom det förmodligen skulle ta för lång tid”, säger infrastrukturminister Anna Johanssons pressekreterare Elin Tibell.

De senaste sju dagarna har knappt 5.700 personer sökt asyl i Sverige. Det är enligt regeringen svårt att bedöma hur nivåerna kommer att påverkas av de nya id-kontrollerna.

Regeringen hänvisar till Migrationsverket och skriver att cirka 20 procent av de asylsökande uppvisar identitetshandlingar vid ansökningstillfället. Andelen är dock betydligt större senare i prövningsprocessen.

”Hur många dessa är saknas det dock säkra uppgifter om vilket gör det svårt att bedöma hur många av de asylsökande som har tillgång till identitetshandlingar”, står det utkastet till lagrådsremiss.

Helt klart är att de nya regler som regeringen vill driva igenom kommer att leda till att färre människor får möjlighet att söka asyl i Sverige.

”Antalet asylsökande ensamkommande barn, särskilt från Afghanistan, skulle kunna tänkas minska mer än andra då denna grupp som regel inte uppvisar identitetshandlingar (ca 1 procent vid ansökningstillfället)”, skriver regeringen.

Di har tidigare rapporterat om regeringens ambition att redan i nästa vecka lägga fram en proposition om id-kontroller i riksdagen.

Tyck till