Hoppa till innehållet

Annons

New York-börsen: Tungt för oljejätten

Några timmar in i torsdagens handelssession låg de amerikanska börserna lätt på minus vilket i stort speglade den inledande handeln.

Press kom bland annat från Europabörserna som föll brett efter att ECB meddelat att QE-programmet inte utökas. Vidare upprepade Janet Yellen att villkoren för en räntehöjning kan ha uppfyllts vilket dock inte fick alltför stort genomslag på marknaden.

Strax efter klockan 18 noterades Dow Jones Industrial till minus 0,3 procent och S&P500 till minus 0,4 procent medan tekniktunga Nasdaq Composite också backade 0,4 procent.

Omkring 320 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 750 miljoner på Nasdaq.

"Nu ligger fokus på Fed-mötet om några veckor. Närmaste anhalt är annars fredagens jobbdata och vad det kommer betyda för Fed", sade Peter Jankovskis, chefsinvesterare vid Oak Brook Investments, till Bloomberg News.

Trots att oljan rekylerade efter onsdagens kraftiga fall var energirelaterat den sämst presterande sektorn med minus för flera stora oljebolag. Exxon var ned runt 2 procent, oljebolaget meddelade på eftermiddagen att ett av bolagets raffinaderier tillfälligt ska stängas för underhåll.

Bättre gick det för Avago Technologies som rusade 10 procent efter ett starkare kvartalsresultat än väntat. Bolaget, som leder konsolideringen bland chiptillverkare, gör bland annat komponenter till mobiltelefoner.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 12 punkter till 2,29 procent.

Innehåll från Wihlborgs fastigheterAnnons

Experttips: Så skapar du en hälsofrämjande arbetsplats

Tove Gleisner, HR-chef på Wihlborgs. Fotograf: Josefin Widell Hultgren
Tove Gleisner, HR-chef på Wihlborgs. Fotograf: Josefin Widell Hultgren

En genomtänkt arbetsplats som rymmer ytor för fokus, sociala möten och kreativitet främjar medarbetarnas välmående. Tove Gleisner som är HR-chef på Wihlborgs ger sina bästa tips för att nå dit.

Flera studier har visat att en väl anpassad kontorsmiljö kan leda till ökad produktivitet och välmående hos medarbetare. Fastighetsbolaget Wihlborgs har hjälpt många företag i Öresundsregionen att skapa den här typen av arbetsplats. Tove Gleisner, HR-chef, delar med sig av framgångsfaktorer för arbetsgivare.

Tips 1: Arbetsplatsen ska fungera för olika syften

– Utgå från vilka ni är. Att börja med frågan ”vilka är vi och vad vill vi främja?” kan vara en bra start, som leder till att arbetsplatsen får lov att innehålla de miljöer som krävs, säger Tove Gleisner och fortsätter: 

– Det är arbetsgivarens ansvar att se till att arbetsplatsen fungerar för flera syften. Vi ska forma mötesplatser där idéer och nya innovationer kan skapas, men även platser där vi kan få jobbet gjort i lugn och ro. 

Tips 2: Bygg kontor med välmåendet i fokus

Välmående och hälsa har stått högt upp på agendan vid utformningen av Wihlborgs nya huvudkontor, som fastighetsbolaget flyttar till under maj 2023. I det planeringsarbetet har Wihlborgs vägt in den samlade kunskapen från sina egna och kunders erfarenheter, certifieringskrav och flera arbetsplatsstudier. De har också hämtat in synpunkter från alla medarbetare. 

– Använd den samlade kunskap som finns, både internt och externt. Då kan ni plocka russinen ur kakan för att hitta just er bästa miljö, säger Tove Gleisner. 

Nyfiken på Wihlborgs? Ta reda på mer.  

Tips 3: ”Tänk på helheten” 

Hennes tredje tips är att säkerställa att kontoret är en plats där medarbetarna känner sig välkomna och trygga. För vissa passar fasta platser i ett kontorslandskap bäst. För andra företag kan det aktivitetsbaserade kontoret med fri placering vara en bättre lösning, menar Tove Gleisner.

– Jag tror inte att det finns några rätt eller fel här. Det viktiga är att man tänker på helheten, samlar in kunskap och ser till att alla anställda känner sig hemmahörande på arbetsplatsen. Det främjar välmåendet såväl hos bolaget som hos människorna, fastslår hon.

Ta del av fler tips för välmående på arbetsplatsen här.   

Om Wihlborgs 

Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Mer från Wihlborgs fastigheter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs fastigheter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera