1515

Börsen: Getinge bland vinnarna<br />

Stockholmsbörsen låg på plus vid lunchtid på torsdagen, liksom de europeiska kollegorna, i väntan på beskeden från ECB på eftermiddagen.

Vid klockan 12.45 hade storbolagsindex OMXS30 stigit 0,5 procent till 1.541 och aktier för 6,7 miljarder kronor hade bytt händer. I Kontinentaleuropa noterades tyska DAX 1 procent upp och Parisbörsens CAC40 med 1,2 procent.

Bland kursvinnarna inom OMXS30 återfanns Ericsson och Getinge, med plus 1,3-1,4 procent.

Investmentbanken Société Générale uppger i en analys att Ericsson har gett en förhållandevis positiv guidning kring USA-operatörernas investeringar. Société Générale hänvisar till en investerarträff med Ericsson i Paris som banken nyligen höll.

I andra ändan hittades Volvo med en nedgång på 2 procent efter beskedet att marknadens orderingång på tunga lastbilar i Nordamerika minskade markant i november.

"Den signifikanta missen i ordersiffran för november jämfört med våra och ACT:s förväntningar innebär att marknadsprognoserna för både 2015 och 2016 troligen kommer att revideras ned ytterligare", skrev Morgan Stanley i en kommentar till siffrorna.

På basmetallmarknaden var det prisnedgångar. Kopparpriset fortsatte ner och parallellt med det tappade Boliden 0,8 procent.

Lundin Mining handlades ned efter att ha lämnat produktionsprognoser för 2016-2018. Enligt analytikerkommentar var det inget dramatiskt i de nya prognoserna. Aktien backade dock runt 1 procent.

MTG tappade 0,9 procent till 253:60 kronor. SEB Equity har bytt analytiker för MTG och efter förändringen sätter investmentbanken sälj på MTG-aktien med en riktkurs på 220 kronor.

Scandic Hotels, som på onsdagen fick en relativt trist debut på Stockholmsbörsen, steg 1,2 procent till 64:50 vilket är drygt 2 kronor under introduktionspriset på 67 kronor.

Torsdagens börsintroduktion läkemedelsbolaget Camurus gjorde däremot debut över noteringspriset (57 kronor) och betalades vid lunchtid i 66:50 kronor.

Diamantbolaget Lucara Diamond sjönk en bit över 5 procent sedan det meddelat prognos för utdelning och intäkter 2016. Försäljningen väntas uppgå till 200-220 miljoner dollar, i nivå med 2015, exklusive intäkterna för de extremt stora rådiamanter som nyligen utvunnits. Utdelningsprognosen innebär en höjning med 50 procent jämfört med innevarande år, men inte någon extrautdelning.

Nobia utvecklades lite sämre än index. Latour har sålt delar av sitt innehav och resterande innehav i köksbolaget finns på säljlistan. Nobia backade 0,4 procent.

Vindkraftbolaget Eolus Vind fanns i stället bland kursvinnarna när aktien steg drygt 8 procent. Eolus har träffat ett nytt elhandelsavtal med Google.

DNB Markets inleder bevakning av bland annat Betsson och Unibet som får en köp- respektive säljråd. Spelbolagsaktierna var upp 4,5 procent respektive ned 1 procent runt lunchtid.

Aktiespararna lyfter fram Nobina, Collector och Tethys Oil i sin decemberupplaga och ger köprekommendationer till alla tre. Nobina var 2,6 procent upp, Collector med 3,7 procent och Tethys steg 1,6 procent.

Läkemedelsutvecklaren Oasmias visade en nettoförlust på 43 miljoner kronor för sitt andra kvartal augusti-oktober. Aktien sjönk nära 3 procent.

Aktietorgslistade Jojka, som erbjuder kommunikationsplattformar inom SMS, sköt i höjden med över 30 procent. Bolaget har tecknat ett tvåårigt avtal med Intrum Justitia och kategoriserar det som "mycket viktigt".

ECB lämnar sitt räntebesked klockan 13.45 och ECB-chefen Mario Draghi håller sin presskonferens klockan 14.30. Senare i eftermiddag talar Fed-chefen Janet Yellen inför kongressens gemensamma ekonomiska utskott. Från USA levereras i eftermiddag också diverse statistik som veckodata över nyanmälda arbetslösa, industriorder och ISM-index för tjänstesektorn.


Innehåll från EKNAnnons

Blev miljardbolag på sex år – så här växte Polarium

Smarta batterier gjorde att svenska Polarium utsågs till Nordens mest snabbväxande tillväxtbolag av Financial Times tidigare i år. Bolaget är just nu på en tillväxtresa som många företagare drömmer om.

– Vi hade inte klarat det här utan EKN, säger Polariums grundare och vd Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Polarium tillverkar smarta uppkopplade litiumjonbatterier som driver mobilmaster, och kan ersätta många av de dieselaggregatorer och blybatterier som ofta driver masterna i dag.

– En av våra kunder sparar sju miljoner liter diesel i månaden på att använda våra produkter. Ser man till mobilmasternas hela livslängd innebär det över en miljard liter mindre diesel – för en kund, säger Stefan Jansson.

Tillväxt som kostar

Polarium har sedan starten 2015 installerat över 250 000 batterier i mer än 60 länder. I år förväntas omsättningen landa på 1,25 miljarder kronor. Efter sex år har företaget tre kontor i Sverige, fabriker i Mexiko och Vietnam, säljkontor i USA samt säljare och teknisk support i England, Nya Zeeland, Indonesien och flera afrikanska länder. Det är en otrolig tillväxtresa – och den har kostat en hel del.

– Vi har ett enormt kassaflöde och snabb tillväxt – lägg samman de två parametrarna så får du en uppfattning av vårt behov av rörelsekrediter. Det här var en riktig utmaning för oss i början när vi inte hade en historik att visa upp för kreditgivare, och dessutom gör många affärer på riskmarknader Därför vände vi oss till EKN.

Kombinera olika garantier

Statliga EKN finns nämligen till för att hjälpa svenska exportföretag och deras underleverantörer, genom olika typer av garantier. Polarium har använt tre finansieringslösningar från EKN:

För allmänna expansionssatsningar har de använt EKN:s rörelsekreditgaranti, vilket innebär att EKN har täckt 50 procent av bankens kreditrisk. Det har gjort det enklare för banken att våga säga ja till Polariums kreditbehov.

För affärer på riskmarknader har Polariums bank använt EKN:s rembursgaranti. Rembursgarantin kan banken ansöka om när man har en så kallad remburs, det vill säga att köparens lokala bank garanterar säljaren betalning vid leverans. Rembursgarantin täcker upp för risken att den lokala banken inte kan betala.

Polarium har också använt sig av EKN:s garanti för kundfordringar för specifika affärer, som täcker risken att köparen inte kan betala fakturan. Med hjälp av garantin kan Polarium dessutom gå till sin bank och få fakturan betald i förväg, vilket innebär att de kan erbjuda kunden kredit utan att själva behöva vänta på att få betalt.

Minskat risken och frigjort kapital

– Vi gör många affärer på riskmarknader och då är det betryggande att kunna räkna bort både politiska risker och valutarisker. Dessutom har vi kunnat frigöra kapital med hjälp av de här garantierna. Samarbetet med EKN har gjort att vi kan fokusera på vår grundverksamhet, det har varit otroligt värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?