ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Så maxar du ledigheten 2016

  • Foto: Colourbox

Nästa år blir inte arbetstagarens år. Arbetsdagarna är så många som de kan bli under år 2016, och en längre sammanhängande ledighet blir dyrköpt.

År 2016 infaller de röda dagarna i arbetsgivarens favör. För den som arbetar en traditionell femdagarsvecka så ligger antalet arbetsdagarna under ett år på mellan 253 och 249 stycken beroende på hur de röda dagarna infaller. Nästa år kommer arbetsdagarna vara sammanlagt 253 stycken, visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

I år var det möjligt att få en sammanhängande julledighet på 16 dagar för den som tog ut sex semesterdagar. Men nästa år infaller juldagen på en söndag, därmed kommer det behövas fyra semesterdagar (27-30 december) för att få en sammanhängande julledighet på åtta dagar (24 december - 31 januari).

Det finns andra datum i kalendern för år 2016 som ger utrymme för längre ledighet, speciellt för den som dessutom har jobbat in klämdagar. Men det krävs nästan lika många semesterdagar som lediga dagar för att få en längre sammanhållen ledighet nästa år.

Med 21 semesterdagar går det att få en sammanlagd ledighet på 46 dagar under nästa år.

Första januari 2016 eller nyårsdagen är en fredag och det innebär tio dagars ledighet (1-10 januari) om man tar ledigt fyra dagar (4-5 januari och 7-8 januari).

Påskhelgen är redan i slutet av mars nästa år och genom att ta fyra dagar (29 mars -1 april) semesterledigt, om du inte redan har fått ledigt på Skärtorsdagen, så kan man få en sammanhängande ledighet på tio dagar (25 mars - 3 april).

Under Valborg finns det tillfälle för att vara ledig då 1 maj infaller på en söndag och Kristi himmelfärdsdag infaller torsdagen den 5 maj. Genom att ta ut fyra semesterdagar (2-4 maj och 6 maj) går det att vara ledig i sammanlagt nio dagar (30 april - 8 maj).

Även i samband med midsommarhelgen är det möjligt att vara ledig i sammanlagt nio dagar (25 juni - 3 juli), men det kräver att man ta ut fem semesterdagar (27-30 juni och 1 juli).

Men nationaldagen den 6 juni kommer att nästa år infalla på en måndag, därmed får man totalt en tredagarsledighet mellan 4- 6 juni helt gratis utan att behöva ta av semesterdagarna.

Tyck till