ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Dokument: Så fick Frank Sinatra rätten till sitt ansikte

  • Frank Sinatras döttrar Tina Sinatra, (till höger) och Nancy, vid avtäckningen av ett frimärke med Frank Sinatra 2007. Foto: Damian Dovarganes

  • Frank Sinatra fotograferad vid arresteringen för sedlighetsbrott 1938. Foto: Ron Edmonds

  • Frank Sinatra 1969. Foto: AP Photo/HO /TT

  • Frank Sinatra uppträder på sin 75-årsdag 1990. Foto: AP Photo/Bill Kostroun

Fram till 1980-talet hade USA:s kändisar ingen kontroll över vad deras ansikten, namn och röster användes till efter att de dog. Sångaren Frank Sinatra, "styrelseordföranden" som alltid lät karriären gå först, kunde inte acceptera det.

På 1970-talet samlar den legendariske skönsångaren Frank Sinatra sin familj på en anrik restaurang i den kändistäta storstaden Los Angeles. Vid det laget var höjdpunkten i hans karriär sedan länge passerad och Sinatras budskap var enkelt – han ville aldrig att hans ansikte skulle sitta på en kaffemugg.

1977 kom ett stort skifte i kändisars rättigheter till sitt eget eftermäle. Rocklegendaren Elvis Presley dog av en hjärtattack, 42 år gammal. Det tog inte lång tid innan kommersen kring hans död var igång. Allt från t-shirtar och klockor formade som sångaren med vickande höfter till små flaskor av vad som påstods vara Elvis svett sålde som smör.

”Tanken på att människor hamnade på kaffemuggar och t-shirts skrämde livet ur pappa, han vill inte ha det så men han såg det hända”, sa Frank Sinatras yngsta dotter, Tina Sinatra, nyligen i en intervju med den amerikanska radiokanalen NPR.

Det blev hon som fick ansvaret för att förvalta sin pappas eftermäle. När Frank Sinatra så småningom gick bort i slutet av 1990-talet hade han gjort av med merparten av sina pengar. Men han gjorde skäl för sitt smeknamn Chairman of the board, styrelseordföranden, och lämnade efter sig tre bolag som förvaltade hans inspelningar, de filmer han varit med i och avbildningar av hans ansikte.

Det senare var bara möjligt genom en ny lag, Celebrity Rights Act, som sångaren själv var med och lobbade för i delstaten Kalifornien. Tidigare var det omöjligt för kändisar att överlåta rättigheterna att använda bilder på deras ansikten, signaturer, deras namn eller röster till efterlevande när de dog.

I och med den nya lagen, som klubbades 1985, får inget av detta användas för kommersiella syften upp till 70 år efter att en person har dött utan uttryckligt tillstånd från arvtagarna. På så vis kunde Frank Sinatras familj behålla kontrollen över hans ansikte långt efter att sångaren dog.

De första åren efter Frank Sinatras död 1998 var det ingen stor affär. Men inför tioårsdagen av hans död tecknades ett avtal med Warner Music Group som köpte hälften av rättigheterna till hans dödsbo för 50 miljoner dollar, motsvarande 419 miljoner kronor. Då värderades Frank Sinatras musikkatalog till 66 miljoner dollar enligt myndighetsdokument. Varumärken och goodwill värderades till 20 respektive 14 miljoner dollar.

Ett år senare rullade det nybildade bolaget Frank Sinatra Enterprises ut firandet av tioårsjubileet med nya skivor, t-shirtar och bilder – inte minst det foto som togs av Frank Sinatra när han greps för förförelse och äktenskapsbrott 1938. Än större blev kampanjen i år då hans hundrade födelsedag firades i mitten av december.

Frank Sinatras ansikte hamnade även på en mugg till slut.

”När du spelar teater måste du ha någon sorts minnessaker eller varor och det måste vara prisvärt så vi kunde välja mellan hattar och kaffemuggar. Det är ett stående skämt – säg ingenting till Tina, vi måste göra kaffemuggar”, sa Tina Sinatra i intervjun med NPR.

Hon tycks ändå inte ha haft svårt att rättfärdiga beslutet. Frank Sinatra var känd som en generös man men också för att han lät karriären gå före familjen.

”Varför skulle jag inte fortsätta göra det för honom nu? Även om han bad mig att inte göra det skulle jag göra det”, sa Tina Sinatra.

Kampen om rättigheterna till döda kändisars eftermäle fortsätter. Bara i USA beräknas döda kändisar omsätta 2,25 miljarder dollar eller 19 miljarder kronor per år. Då är reklam inte inräknat. I New York, USA:s troligtvis kändistätaste delstat efter Kalifornien, lobbar industriföreträdare hårt för att få till liknande lagstiftning som i Kalifornien. I dagsläget är det nämligen bara de som vid sin död var bosatta i delstaten som omfattas av lagstiftningen. Det betyder bland annat att tunga namn som skådespelerskan Marilyn Monroe och den brittiska prinsessan Diana inte omfattas.

Källor: NPR, Telegraph, Los Angeles Times, US Securities and Exchange Commission, CNBC, Frank Sinatra Enterprises.

Ny karriär? Regga ditt CV på flera jobbsajter samtidigt! (Extern tjänst)

Tyck till