1515

Stockholmsbörsen: Öppning runt nollan<br />

Stockholmsbörsen inleder mellandagshandeln i lugnt tempo. OMXSPI stiger med 0,2 procent.
Måndagens vinnare är Powercell som rusar med 17 procent efter en order från Frankrike.

På Wall Street var DJIA i den förkortade julaftonshandeln ned 0,3 procent, medan det bredare S&P 500 backade 0,2 procent och Nasdaq steg marginellt.

I Asien stängde Nikkei 225-index 0,6 procent upp, trots en statistikskörd med blandade till negativa inslag. Bland annat var såväl industriproduktion som detaljhandelsförsäljning svagare än väntat.

De kinesiska börserna backade på måndagen över 2 procent efter statistik som visar att de kinesiska industriföretagens vinster sjönk med 1,4 procent i november, vilket tolkas som ännu ett tecken på att Kinas regering kämpar med att minska överkapaciteten och minska nedgången i producentpriserna.

På råvarumarknaderna har oljepriset stigit under julhelgen, med uppgångar från strax över 36 dollar per fat dagen före julafton till omkring 37:75 dollar på måndagsmorgonen. Antalet aktiva oljeriggar minskade med 3 till 538 stycken och i gassektorn sjönk antalet riggar med 6 till 162 stycken, enligt data från Baker Hughes.

Basmetallerna var på julafton stabila till något lägre. Då London håller helgstängt även på måndagen äger ingen handel rum på LME, men amerikanska Comex indikerade på morgonen en nedgång av kopparpriset med drygt 1,5 procent.

I det tunna nyhetsflödet på svensk hemmaplan märks att byggjätten Skanska bokat en tilläggsorder värd 530 miljoner kronor i det fjärde kvartalet. Bolaget ska även bygga om en massafabrik åt SCA med ordervärde 360 miljoner kronor.

Vidare har investmentbolaget Ratos dotterbolag Euromaint tecknat avtal om att sälja ett tyskt dotterbolag. Försäljningen medför en direkt en negativ resultateffekt i Euromaintkoncernen om cirka 200 miljoner kronor.

Någon viktig makrostatistik finns för dagen inte på schemat.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?