ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

SEB: Så ska du investera i Asien 2016

  • Foto: Lai Seng Sin/TT

Filippinska aktier, japansk yen och Malaysias valuta ringgit ser intressanta ut när storbanken SEB pekar ut tre handelsstrategier för Asien nästa år.

Det är en ganska dyster bild som tecknas i storbanken SEB:s senaste rapport om utvecklingen i Asien under 2016. Även om SEB ser en viss bättring på sikt lär de tre viktigaste drivkrafterna för regionen – Kina, kredittillväxten och exporten – ligger kvar på historiskt sett låga nivåer under nästa år. SEB:s analytiker ser ändå investeringsmöjligheter i Asuen under 2016.

Framför allt spår analytikerna att den japanska centralbanken Bank of Japan kommer att prövas under nästa år, vilket kommer att stärka yenen mot den kineiska valutan renminbi. Centralbankens stödköpsprogram är snart inne på sitt tredje år men inflationstaketen på minus 0,1 procent ser inte ut att ta fart.

”Bank of Japan börjar se ut som gamla Bank of Japan: ovilliga och oförmögna att leverera på sina löften”, skriver SEB.

Samtidigt fortsätter oron för en rejäl recession i Japan. Det kan ge eko i det parlamentsval som väntar nästa sommar och förtroendet för premiärministern Shinzo Abes regering är redan sargat av politiska konflikter kring landets militär. Sammantaget betyder det att yenen kan komma att stärkas under den första halvan av 2016 när både centralbanken och regeringen kommer under press.

Som kontrast står Kina på den motsatta planhalvan. Diktaturens viktiga aktörer agerar tillsammans och utan reell opposition finns ingenting som hindrar den kinesiska centralbanken att fortsätta försvaga valutan renminbi.

En annan valutastrategi värd att titta närmare på är att satsa på Malaysias ringgit gentemot Indonesiens rupiah, enligt SEB.

Både Malaysia och Indonesien är beroende av sina gruvsektorer, som plågas av de låga råvarupriser som enligt SEB kommer fortsätta pressas under nästa år. Den viktiga skillnaden är Malaysias stakare tillverknings- och servicesektorer. Landet är dessutom rikare än grannen Indonesien och har mindre att vinna på en svag valuta medan Indonesien lär fortsätta försvaga sin rupiah.

Vad gäller aktier tror SEB att en räntesänkning i Filippinerna kan ge det största ekot i regionen. Under 2015 har kapitalutflödena från tillväxtmarknader som den lilla önationen gjort det svårt för centralbankerna att sänka räntorna trots svagare tillväxt och låg inflation.

Men under året som kommer står Filippinerna bättra rustat för en räntesänkning än en del av de mer utvecklade grannekonomierna som Sydkorea eftersom landets skulder är låga.

”Filippinernas policy är att öka skulden och utveckla finansmarknaden medan Koras policy är att reducera skulden”, skriver SEB.

Manilabörsen har underpresterat under 2015 men lär vara först med en återhämtning vid en eventuell räntesänkning.

”Typiskt sett återhämtar sig aktier först från räntesänkningar och utsikterna för framtida tillväxt och intäkter förbättras. Valutan börjar stärkas först när ekonomin står på stabilare mark och penningpolitiken går till åtstramning från stimulans”, skriver SEB.

Funderar du på ett privatlån? Jämför låneräntor här! (Extern tjänst)

Tyck till