1515

Räntor och valutor: Dollarn svagare <br />

Amerikanska korträntor har gradvis stigit sedan den svenska marknaden stängde för julfirande i onsdags, medan de med längre löptider har varit stabila.

Tidigt på måndagsmorgonen är den tvååriga USA-räntan upp 4 punkter till 1,01 procent, från svensk stängning i onsdags, medan tioårsräntan är stabil på 2,25 procent.

Handlare påpekade dock att man inte ska läsa in alltför mycket i ränterörelsen på grund av låga volymer i samband med julledigheterna.

David Keeble, räntechef på Crédit Agricole, sade till tidningen Wall Street Journal att rörelsen i tvåårsräntorna speglar investerarnas uppfattning om inflationen, som varit envist låg. Han pekade på att en uppgång i oljepriserna har stärkt uppfattningen att inflationen kanske är på väg uppåt.

Han sade också att framöver så inväntar räntemarknaden emissioner på cirka 90 miljarder dollar i två-, fem- och sjuårsobligationer, med start den 29 december.

I eftermiddag väntas ingen USA-statistik av vikt, men senare i veckan publiceras bland annat hushållens konfidensindikator och Chicago-PMI.

Deutsche Banks Dominic Konstam, chef för global ränteanalys, spår att räntemarknaden kommer att bli mycket mer volatil framöver och att handlares förväntningar om att låg inflation och trög global tillväxt kommer att få Federal Reserve att höja styrräntan långsamt under 2016 kommer att visa sig felaktiga.

Han gör bedömningen att Fed kommer att fånga handlare på fel fot genom att höja styrräntan igen i mars, vilket skulle kunna leda till en mindre version av marknadens "tantrum" som sågs 2013, när utsikterna för ett slut för Feds obligationsköpsprogram eldade på en kraftig försäljning av amerikanska statspapper.

"Vi kallar det en 'baby-tantrum'. Idén är att Feds åtstramning kommer att se ganska välvillig ut, och sen förstår du att räntorna stiger till 1 procent. Det innebär en massa stress", för marknaderna, enligt Dominic Konstam, uppger Bloomberg News.

I Kina sjunker börserna på måndagen efter statistik som visar att de kinesiska industriföretagens vinster sjönk med 1,4 procent i november, jämfört med ett år tidigare, vilket ses som ytterligare ett tecken på att Kinas regering kämpar med att minska överkapaciteten och minska nedgången i producentpriserna.

"Vi ser svagheter överallt i industrin med få tecken på förbättring", sade Steve Wang, chefekonom för Kina vid Reorient Financial Markets i Hongkong, till Bloomberg News.

Ett helt batteri med japansk statistik har offentliggjorts de senaste dagarna, med blandat utfall.

Under natten till måndagen har såväl preliminär industriproduktion för november som detaljhandelsförsäljningen överraskat på nedsidan.

Industriproduktionen sjönk med 1,0 procent på månadsbasis, medan förväntningarna låg på -0,5 procent, och detaljhandelsförsäljningen sjönk med 2,5 procent från månaden före och med 1,0 procent från i november i fjol. Väntat var -1,4 respektive -0,1 procent.

Under vår ledighet har även arbetslösheten ökat mer än väntat, till 3,3 procent, hushållens konsumtion varit svagare än väntat, medan KPI i några mått varit marginellt högre än väntat.

Protokollet från Bank of Japans senaste räntemöte visade att styrelseledamöterna delade uppfattning om att det är viktigt att uppgången i den underliggande trenden i inflationen speglas i löneökningar i vårens förhandlingar.

Protokollet visade också att några ledamöter ville att uppmärksamhet ska riktas mot risken för att hushållen åter ökar sitt motstånd mot prisökningar på livsmedel och andra vardagsvaror om inte lönerna ökar i spåren på den förbättrade underliggande inflationstrenden.

Tokyobörsen pekar trots detta uppåt på måndagen, japanska räntor är ned och yenen starkare mot dollarn.

På valutamarknaden handlas yenen kring 120:5 mot dollarn, jämfört med 120:8 vid onsdagens svenska stängning.

Dollarn har samtidigt försvagats även mot euron, till 1:097 från 1:092.

Kronan har blivit 7 öre starkare mot dollarn och 3 öre starkare mot euron.

Måndagens internationella makroagenda är i princip tom och här hemma väntas endast Arbetsförmedlingens veckostatistik.

Senare i veckan riktas blickarna här hemma mot hushållsutlåningen och handelsbalansen från SCB i morgon, tisdag.

USD/SEK 8:3930 (8:4643) EUR/USD 1:0971 (1:0923)
EUR/SEK 9:2083 (9:2452) USD/JPY 120:51 (120:97)
Jp obl 2 -0,01 (-0,05) Jp obl 10 0,27 (0,28)
Ty obl 2 -0,33 (-0,34) Ty obl 10 0,64 (0,61)
US obl 2 1,01 (0,97) US obl 10 2,25 (2,25)


Innehåll från SJAnnons

Så reser du smartare – nya X 2000 ännu en anledning att stanna på marken

Sitt bekvämt, surfa tryggt med 5G-baserat wifi och se fram emot ännu mer driftsäkra tågresor.

I dagarna är det världspremiär för X 2000 – ett supermodernt, men återvunnet och återanvänt tåg som redan erövrat priser.

Nyfiken på nya X 2000? Läs mer här

Skulle Sveriges krokiga järnväg rätas ut? Eller var det kanske dags att bygga en ny typ av tåg som kunde köra snabbt även i kurvorna? På sent åttiotal var frågan högaktuell. 

Svaret blev X 2000 – och i medierna skapades genast svallvågor i samband med premiärturen. Expressen rapporterade att vagnarna följer med i kurvorna och att det inte var några ”krängningar att tala om”.

Sedan X 2000:s lansering 1990 har det gjorts cirka 200 miljoner unika resor, och tekniken har stadigt gått framåt – på alla fronter.

Nya prisbelönta X 2000 är ett supermodernt men återvunnet tåg där SJ sparat mer än 5 000 ton rostfritt stål genom att återanvända hela stålskalet från det befintliga tåget. 

– Vi har helt enkelt byggt ett helt nytt tåg inuti ett befintligt. Det visar att det går att skapa nytt, samtidigt som vi tar tillvara och återanvänder värdefullt material, säger Andrea Persson, ansvarig för förvaltningen av SJ:s X 2000-flotta.

Nya X 2000 får 110 datorer för att styra och övervaka tåget, att jämföra med 24 dessförinnan. 

– Tåget har ett avancerat system för självdiagnostik, vilket bland annat betyder att vi från distans har möjlighet att i realtid ta emot och övervaka en mängd signaler från tågets olika tekniska system och kan på så sätt agera förebyggande. Tågresan blir mer driftsäker tack vare alla nya tekniska system, säger Andrea Persson och tillägger:

– Ny styrning av innerdörrarna gör att det blir lättare att ta sig mellan vagnar och tydligare märkning av vagn och plats sparar tid vid av- och påstigningar.

Radiotransparenta fönsterglas

1990 kommenterade tidningen Expressen imponerat de tekniska innovationerna: ”X 2000 har telefon, fax, kopieringsapparat. Vid varje fåtölj kan man via freestylelurar lyssna på P3 och två interna kanaler.”

2021 har det skapats helt andra förutsättningar.

– En ny modern bistrokassa har installerats som ska göra betalningar snabbare och smidigare. Ett nytt 5G-baserat wifi-system gör det dessutom enklare att arbeta och koppla av under resan.

Nya X 2000 har radiotransparenta fönsterglas, en teknik som är helt ny i Sverige men som finns på de allra modernaste snabbtågen i Europa. 

– Det innebär att mobilsignaler från alla mobiloperatörer längs med spåren kommer in i tåget och dessutom kan metoder som snabbar på dataöverföring användas fullt ut. 

Även övrig teknik har fått en rejäl uppdatering. När de 12 996 nya stolarna monterats in har det krävts totalt 28 mil nya kablar. 

– De nya stolarna får en smart utformning. Stolarna ger bra svankstöd, har ett stort ryggbord, dubbla eluttag, avställningsytor och möjlighet till bra lutning på ryggstödet.

Uppgraderingen av X 2000 är ett enormt projekt som har tagit flera år. Att byta ut alla väsentliga delar i ett modernt tåg kan liknas vid en avancerad transplantation av hjärna, hjärta och centrala nervsystemet samtidigt. 

– Mycket arbete har lagts ner på att få de olika systemen att kommunicera och en rad tester har gjorts. Innan varje tågsätt sätts i trafik kommer det att ha provkörts minst 15 000 kilometer.

Testa nya X 2000. Här kan du köpa biljetter. 

 

Mer från SJ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SJ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?