ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Skippa skrivbordslunchen och prestera bättre

  • Foto: Henrik Holmberg/TT

Att skippa lunchen vid skrivbordet ger inte bara nödvändig vila. Samvaron med kollegor kan också göra hela arbetsgruppen mer produktiv, skriver Harvard Business Review.

Det ödslas mycket energi på aktiviteter och övningar som ska stärka gemenskapen på arbetsplatser. Nu visar forskning från det amerikanska universitetet Cornell att det inte behöver vara så komplicerat att förbättra de sociala banden i arbetsgruppen – allt som krävs är att medarbetarna äter lunch tillsammans, skriver Harvard Business Review.

Att måltider uppfattas som intima affärer är väldokumenterat sedan tidigare. Forskarna valde därför att studera arbetsgrupper på brandstationer, där kollegorna äter tillsammans under låga pass. Vanligtvis betalar de för och planerar måltiderna tillsammans.

Själva uppgav brandmännen att måltiderna fick dem att känna sig som en familj men det fick också stöd i forskarnas egna observationer. Bland annat fann de starka korrelationer mellan de gemensamma måltiderna och hur samarbetsvilliga brandmännen var.

"Beteende som kan tyckas onödigt eller slösaktigt för en utomstånde betraktare är i slutändan signifikant för organsiationens prestationer", skriver forskarna enligt Harvard Business Review.

Det finns ett par brasklappar. Nyanställda kan tycka att det känns svårt att komma in i en arbetsgrupp som redan har starka sociala band. Kollegor som väljer att bara umgås med vissa andra kan också bli mer distanserade från resten av arbetsgruppen. Dessutom finns det risk att vissa personer blir utfrysta.

Pusha ditt CV på flera jobbsidor med DI KarriärPush (Extern tjänst)

Tyck till