ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Så går oljepriset 2016

  • Foto: Orlin Wagner /TT

Experterna spår dyrare olja nästa år, trots att Saudiarabiens lågprisstrategi ligger fast. Men prognoserna vacklar.

Flertalet bedömare tror att det pressade oljepriset vänder upp 2016, och därmed även bensinpriserna. Men förnyade prisfall under senhösten får analytikerna att darra på manschetten.

I början av hösten i år såg oljepriset Brent ut att ha stabiliserat sig kring 50 dollar per fat, efter det dramatiska fallet från omkring 110 dollar sommaren 2014.

Men sedan i mitten på november har oljan rasat ytterligare och handlades dagarna före jul till strax över 36 dollar per fat, de lägsta nivåerna på 11 år.

På kort sikt talar rekordstora oljeöverskott i lager, överraskande effektiva skifferoljeproducenter i USA och prognoser om en varm vinter i både USA och Europa för fortsatt stort utbud och dämpad efterfrågan. Det vill säga fortsatt nedåtpress på oljepriset.

Den amerikanska energimyndigheten EIA liksom Nordea, norska banken DNB Nor hör till dem som räknar med att priset i snitt stiger något under helåret 2016. I likhet med flera andra analytiker väntar de sig att högskostnadsproducenter utanför oljekartellen Opec till slut tvingas dra ned produktion i spåren av de tidigare prisfallen.

De spår ett genomsnittligt oljepris 2016 på mellan 55 och 60 per fat, enligt de senaste prognoserna från i början av december. Upp från årets snittpris på omkring 53 dollar.

”USA går från växande till fallande oljeproduktion under 2016. Det är huvudorsaken. Vi tror även att Ryssland, Kanada och Brasiliens produktion börjar stagnera under nästa år”, sa DNB Nors oljeexpert Torbjörn Kjus till Di i början av december.

Samtidigt väntas dock en högst blygsam tillväxt för den globala efterfrågan på olja nästa år, framför allt på grund av fortsatta tecken på avmattning hos världens största oljeköpare Kina.

Finansjätten Moody’s skrev ned sin oljeprisprognos så sent som den 15 december, till snittpriset 43 dollar 2016, från den tidigare bedömningen 53 dollar. Moody’s ser få tecken på minskade produktionsvolymer som driver några större prislyft, tvärt om.

”OPEC (oljekartellen, reds anm) fortsätter att producera hämningslöst i jakten på marknadsandelar, och förvärrar en redan övermättad marknad… Ryssland har också ökat produktionen, och möjligheten att sanktioner lyfts från Iran kan översvämma marknaden med ett ännu större utbud”, kommenterar Moodys vice vd Terry Marshall i rapporten.

Bakgrund: Oljeprisraset

Oljepriset har fallit med omkring 70 procent sedan sommaren 2014.

Oljestater som Venezuela, Angola och Nigeria brottas med svår kris. I Norge bromsar tillväxten och tusentals oljejobb går upp i rök. Även de välmående gulfstaterna har tvingats höja räntor och storsälja finansiella tillgångar i utlandet.

Bakom oljeprisraset ligger en maktkamp mellan storproducenterna Saudiarabien och USA. Saudiarabien dominerar oljeländernas kartell Opec, som står för cirka 40 procent av det globala oljeutbudet.

Efter att USA på tio år fördubblat sin oljeproduktion beslutade Opec hösten 2014 att låta oljepriset falla fritt, genom att fortsätta pumpa för fullt trots växande globala oljeöverskott.

Och så har det fortsatt.

Opec-ländernas lättillgängliga oljekällor ger låg pumpkostnad. Med dumpade priser siktar de på att knäcka konkurrenter med mer kostsam produktion.

Priskriget har rasat längre än väntat, bland annat eftersom USA:s oljeproducenter överraskande snabbt kunna sänka sina kostnader i takt med prispressen.

Tyck till