ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Så blev GW ekonomiskt oberoende

Han var nere på botten och var på väg att ta sitt liv. Men i sista stund ångrar sig författaren och professorn Leif GW Persson – och lyckas göra en enastående comeback.

Den välkände polisprofessorn och författaren Leif GW Persson har gjort sig en rejäl förmögenhet på de framgångsrika böcker han skrivit sedan 1980-talet.

Men framgången kom först efter en mycket djup kris.

I början av 1970-talet hade Leif GW Perssons karriär pekat spikrakt uppåt, med många tunga utredningsuppdrag. Han var en högljudd debattör med allt större inflytande.

"Jag var med i smeten, en byråkratisk maktfaktor", konstaterar Leif GW Persson i andra delen av SVT-dokumentären Min klassresa.

I samma veva hade dåvarande rikspolischefen Carl Persson till dåvarande statsminister Olof Palme lämnat ett PM med känsliga uppgifter: Justitieminister Lennart Geijer kunde vara en säkerhetsrisk på grund av sina kontakter med prostituerade. Palme gör dock inget åt saken, och strax därefter förlorar han valet.

Dagens Nyheter får ett drygt år senare nys om PM:et och skriver en stort uppslagen artikel om de graverande uppgifterna.

Leif GW Persson hade anonymt bekräftat för DN-reportern bakom artikeln att PM:et existerade. När DN redan dagen efter publiceringen tvingas ta tillbaka allt och be om ursäkt på grund av några felaktigheter i texten och efter ursinniga angrepp från Olof Palme råkar Leif GW Persson illa ut. Det läcker snabbt ut att han varit källan.

Den uppburne byråkraten får sparken från sitt jobb och jagas av pressen, eftersom många journalister tror att han är del av en konspiration. Många vänner vänder honom ryggen.

Händelsen fick Leif GW Persson att ändra sin syn på politiker – i synnerhet dåvarande S-ledaren Olof Palme.

"Han ljög ju folk rätt upp i ansiktet", säger Leif GW Persson i dokumentären.

Drevet, arbetslösheten och känslan av utsatthet fick Leif GW Persson att gå mycket långt i förberedelserna för att ta sitt liv. Men i sista stund ångrar han sig och börjar repa mod. Utan jobb fick han tid att sätta sig och skriva en nyckelroman för att hämnas mot dem han tyckte hade svikit.

Boken "Grisfesten" blir en oväntad succé och han skriver ytterligare flera storsäljare.

Del 2 av dokumentären "Min klassresa" sänds på SVT1 söndag 3 januari klockan 20.00.

Pusha ditt CV på flera jobbsidor med DI KarriärPush (Extern tjänst)

Tyck till