ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Intresset för Iran "som en guldrusch"

  • Kunder i en galleria i Teheran. Foto: AP
En dragkamp om kunnig personal väntas när internationella bolag snart kan börja etablera sig i Iran. Intresset för landet beskrivs som rena guldruschen av chefsrekryteringsbolaget DHR International.

Många företag vill ta del av potentialen så snart som möjligt, vilket Di tidigare har skrivit om. Även Ayman Haddad, DHR:s Dubai-baserade chef för Mellanöstern och Afrika, konstaterar att det råder febril aktivitet inför sanktionslättnaderna.

”Man kan inte hitta ett hotellrum om man inte bokar en månad i förväg, och det går knappt att få en flygbiljett från Dubai till Teheran, trots att det går tio plan om dagen”, säger han och fortsätter:

”Det är som en guldrusch, och med goda skäl. Regeringen kommer att få tillbaka 50-150 miljarder dollar som har varit frusna, och alla sektorer inom ekonomin behöver ett lyft.”

Bolag från Tyskland, Storbritannien och Frankrike anses dock ligga före i sina förberedelser, då många tidigt var på plats för att bygga relationer och partnerskap.

”Delegationerna köar för att få träffa investeringsmyndigheterna som har en lång lista med potentiella projekt. Överallt ser man delegationer med affärsmän, handelskamrar och europeiska ministrar”, säger Haddad.

DHR:s Nordenchef Peter Billing säger att svenska bolag hör av sig nästan dagligen rörande Iran, men att man behöver öka takten för att inte bli frånsprungna av sina europeiska konkurrenter.

”Rätt kunskap är en bristvara och alla förstår att det är för sent att agera när restriktionerna väl är borta. Alla som har erfarenhet av att jobba i Iran, eller mot marknaden, är hårdvaluta. Svenska företag ber oss att ringa dem direkt om vi ser någon som har varit där”, säger Billing.

Under första kvartalet 2016 väntas nedtrappningen av sanktionerna inledas, varpå europeiska bolag kan ta klivet in på marknaden. Man har då ett visst försprång i och med faktumet att de amerikanska sanktionerna kommer att ligga kvar längre än de europeiska.

Haddad tror att bolagen först kommer att utgå från närliggande Dubai, men att man senare kommer behöva lokala verksamheter på plats i Iran.

”Förväntningarna från Irans sida är att företagen ska ha ett lokalt åtagande. Det är så kulturen och ekonomin i landet fungerar, och det kommer att bli svårt att göra affärer från utlandet på längre sikt”, säger Haddad.

Han tillägger att en närvaro är motiverad i och med marknadens storlek och dess förutsättningar för utländska bolag. Med 80 miljoner invånare har man en mer än dubbelt så stor befolkning som Saudiarabien, gulfregionens största ekonomi, men typerna av naturtillgångar är desamma.

”Iran är ett sofistikerat land med bra infrastruktur, telekom och banksystem. Det som saknas är det mänskliga kapitalet. Man behöver kunskap och erfarenhet från väst för att kunna driva utvecklingen vidare och hantera den stora tillväxten”, säger Haddad.

Inledningsvis söker de internationella bolagen främst efter två profiler. Dels utlandsboende iranier som kan anställas som lands- eller regionchefer, men även kandidater från Europa, Turkiet och arabländerna som kan leda verksamheten under det tidiga skedet. Jakten på lokal kompetens börjar först i nästa fas.

”En av frågorna som de svenska bolagen ställer är hur man hittar den perfekta blandningen av lokal kunskap och förståelse för västerländsk företagskultur. Det är den blandningen vi tittar på, oavsett om det handlar om iranska eller europeiska kandidater”, säger Billing.

Efter en ömsesidig inlärningsperiod väntas inte merparten av de kulturella skillnaderna utgöra några större problem. Men byråkratin i landet kan bli en utmaning för europeiska bolag, enligt Haddad.

”Det råder ett annat system för beslutsfattande. Regeringen är fortfarande involverad till stor del, och bolagen ska nog räkna med en viss ledtid för att saker ska bli gjorda. Byråkratin är mer omfattande än i något europeiskt land.”

Denna problematik är dock hanterbar, och alla andra indikatorer anses peka uppåt för vad Ayman Haddad kallar ”nästa Eldorado” vad gäller näringsliv och tillväxt.

”Jag tycker att det är en fantastisk ny tillväxtmarknad. Om sanktionerna försvinner så kommer det att bli ett krig om kompetensen.”

Regga dig på alla större jobbsajter med Di Karriärpush! (Extern tjänst)

Tyck till