ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Formel 1-miljarder gick upp i rök

  • Foto: TT
Det är inte bara på racingbanan som det går undan i Formel 1. Förutom snabba bilar så handlar F1-cirkusen om stora pengar och under de senaste åren har investerarna sett miljardvärden gå upp rök. Det skriver Forbes.

Formel 1 har en anrik och glamorös historia som sträcker sig tillbaks till 1950. Det handlar dock inte enbart om ära och berömmelse utan bakom kulisserna i cirkusen fokuseras det på stora pengar.  

Ägarna har dock fått se sin investering sjunka ordentligt i värde de senaste åren. När huvudägaren CVC Capital sålde en del av sitt innehav i maj 2012 värderades tävlingen till nästan 65 miljarder kronor i vad som ryktades vara första steget mot en börsnotering.

Noteringen sköts dock på framtiden och det dröjde ytterligare ett år innan en börsnotering återigen var på tapeten, denna gång till en värdering på 102 miljarder kronor. Inte heller denna gång blev det läge att korka upp champagnen och alla noteringsplaner har sedan dess gått upp i rök, skriver Forbes.

CVC Capital ska dock fortfarande vilja göra sig av med sitt ägande och köpryktena har stått som spön i backen. Det senaste var att den amerikanska miljardären Stephen Ross ska ha slagit sina påsar ihop med Qatar för att köpa CVC:s aktier.

Financial Times rapporterade så sent som i oktober att parterna var på god väg att skaka hand på ett köp som skulle värdera Formel One Group, som bolaget heter, till 72 miljarder kronor. Ett rejält tapp från den tidigare värderingen och någon affär har inte heller materialiserat sig.

Även bolagets vinst rör sig åt fel håll. Under det senaste räkenskapsåret landade EBITDA-resultatet på 2.249 miljoner kronor vilket var en minskning från året före då siffran landade på 3.616 Mkr.

I jakten på högre TV-intäkter valde man 2012 att dela de brittiska tv-rättigheterna mellan BBC och prenumerationskanalen Sky Sport. Mycket riktigt resulterade avtalet i högre intäkter men kapade antalet brittiska tittare på mitten över en natt och minskningen har fortsatt sen dess. Liknade avtal i Frankrike och Kina ska ha minskat antalet tittare med ytterligare 50 miljoner, skriver Forbes.

En ljusglimt går dock att skönja i USA. Antalet amerikanska tittare har ökat stadigt de senaste åren och med endast en säsong kvar på det nuvarande sändningsavtalet med NBC skulle en budstrid om de nya rättigheterna ge ett behövligt klirr i kassan.

För att Formel 1 ska återfå sina forna storhet lär det dock krävas hårdare konkurrens på banan. Med tanke på hur tätt förknippade lagens finansiella muskler är mer tävlingsresultaten lär det krävas en annorlunda fördelning av prispengarna eller ett utgiftstak för att detta ska bli verklighet. Enligt Forbes fick endast Ferraris lag med vinst under 2014 och totalt har fem lag gått i konkurs eller sålts för småpengar under det senaste decenniet.

Tyck till