1515

Räntor och valutor: Lyft för svenska räntor<br />

Europeiska räntor pekade överlag svagt uppåt måndagen, mest steg räntorna i Spanien sedan resultatet i söndagens parlamentsval lett till oro för en svår regeringsbildning. Svenska räntor steg också, efter signaler om god fart i svensk ekonomi.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan ned 1 punkt till 0,55 procent, medan den svenska tioåringen stängde 3 punkter högre till 0,99 procent.

Spanska tioårsräntor var upp 9 punkter, efter att ha varit uppe betydligt mer tidigare på morgonen.

Det styrande högerpartiet Partido Popular, PP, blev visserligen största parti i parlamentsvalet, men förlorade en tredjedel av väljarna från förra valet och får svårt att bilda regering.

PP med premiärminister Mariano Rajoy i spetsen fick 123 mandat, medan det största oppositionspartiet PSOE (socialdemokratiskt) fick 90 mandat, av totalt 350 i parlamentet. Två nya partier tar plats: Podemos (vänster) med 69 mandat och Ciudadanos (liberal-centrist) med 40 mandat.

Enligt spansk lag måste det nya parlamentet samlas senast 13 januari och därefter har ledamöterna två månader på sig att välja en regering. Om de misslyckas måste den agerande premiärministern utlysa nyval.

Edoardo Campanella, Unicredit, skrev i ett kundbrev att Spanien har inlett sin flerparti-era på det mest oroande sättet och att premiärminister Manuel Rajoy vunnit en pyrrhusseger. Han konstaterade att det före valet mest väntade och marknadsvänliga alternativet, en koalition mellan PP och Ciudadanos, inte längre är möjlig.

Enligt Unicredit-analytikern skulle en storkoalition mellan PP och PSOE vara den minst känsliga, men skillnaderna i de två partiernas politik är betydande. Dessutom skulle en sådan koalition riskera att stärka populariteten för de två partier som står utanför, Podemos och Ciudadanos.

"Om ingen överenskommelse kan nås så kommer Spanien sannolikt att gå mot nyval i vår", skrev Edoardo Campanella.

Här hemma levererade Konjunkturinstitutet, KI, både barometer och konjunkturprognos och finansminister Magdalena Andersson lämnade en uppdatering av det ekonomiska läget.

KI:s barometerindikator steg till 110,1 i december från reviderade 106,7 i november, vilket var klart över förväntningarna i SME Direkts prognosenkät på 106,3.

Tillverkningsindustrins konfidensindikator steg till 114,3 i december, från 108,1, även det klart över förväntningarna på 107,4, och alla de ingående komponenterna bidrog positivt till uppgången.

I sin nya prognos reviderade KI upp sin BNP-prognos för såväl 2015 som 2016 rejält. Nu räknar de med att svensk ekonomi växer 3,8 procent i år och 3,9 procent nästa år, båda upp från 3,2 respektive 3,2 procent i oktoberprognosen.

KI konstaterade att svensk ekonomi utvecklas starkt och den utdragna lågkonjunkturen är snart över.

Den ekonomiska politiken är mycket expansiv vilket ger extra skjuts åt konjunkturen. Bland annat medför den stora flyktinginvandringen på kort sikt kraftigt ökade offentliga utgifter.

Men samtidigt som arbetslösheten är fortsatt hög kommer arbetsgivarna att få allt svårare att finna rätt arbetskraft. För att motverka en sådan utveckling krävs det åtgärder som ökar invandrares chanser att få jobb.

KI konstaterade också att trots högkonjunkturen de närmaste åren så kommer de offentliga finanserna att uppvisa underskott.

"Det är därmed tydligt att överskottsmålet i praktiken just nu är överspelat och det är oklart vilka principer som styr finanspolitiken för närvarande. Utgifterna ökar så pass mycket att utgiftstaket hotar att brytas under kommande år", skriver KI.

Detta tyckte dock inte finansminister Magdalena Andersson, som vid en pressträff om det ekonomiska läget, intygade att regeringen håller fast vid det finanspolitiska ramverket. Just nu riktar regeringen in sig på att klara utgiftstaket för 2016, men om det finns risk för att taket spräcks 2017 kommer fler åtgärder att vidtas, sade hon.

Regeringen räknar nu med att Sveriges BNP-tillväxt kommer att bli betydligt starkare i år och nästa år än tidigare väntat. För 2015 är prognosen 3,6 procent, 3,1 procent 2016 och 2,6 procent 2017. (I höstbudgeten var prognoserna 2,8 procent i år och nästa år, och 2,6 procent 2017.)

"Det är rejält drag, betydligt mer drag än vi trodde i Harpsund", sade Magdalena Andersson.

Framför allt är det investeringarna som utvecklats bättre än väntat, vilket finansministern kallade "väldigt glädjande". Nästa år ger investeringarna också ett viktigt bidrag till BNP-tillväxten, och det gör även hushållens konsumtion och den offentliga konsumtionen. Regeringen spår dock inte lika god investeringsutveckling som KI, även om Magdalena Andersson sade att hon hoppas att det är KI som får rätt.

Finanspolitiska rådet uppmanade på måndagen regeringen att omgående tillsätta en expertkommission med uppgift att snabbt och förutsättningslöst analysera hur man framgångsrikt ska kunna se till att de nya svenskarna kan integreras på svensk arbetsmarknad samt föreslå åtgärder för att uppnå detta.

Enligt rådet är det i nuläget centralt att det finanspolitiska ramverket respekteras, inte minst för att ha resurser för att kunna utveckla integrations- och arbetsmarknadspolitiken.

På valutamarknaden stärktes euron till 1:09 mot dollarn, jämfört med 1:085 vid fredagens svenska stängning. Dollarn tappade även mot yenen till 121:17 (121:41).

Kronan har blivit 3 öre starkare till knappt 8:53 mot dollarn och 1 öre svagare till 9:30 mot euron.


Innehåll från SJAnnons

Nya X 2000 – prisad design på räls

Redan före premiären av nya X 2000 har vagnarnas sobra inredning fått uppmärksamhet men detta är bara ett av många lyft i SJ:s uppdaterade snabbtåg.

– Det blir ett modernt tåg i ett återvunnet skal, säger Jakob Åhgren, affärsutvecklare på SJ.

Nyfiken på nya X 2000? Läs mer här. 

SJ gör stora satsningar i tågflottan och lanserar nu helt moderniserade X 2000-tåg – ett steg som tar kunderna in i en ny era.

– Vi har lyckats skapa ett i många avseenden helt nytt tåg i det befintliga stålskalet. På det sättet kan vi erbjuda resenärerna miljövänliga, snabba och bekväma resor under många år framöver, säger Jakob Åhgren.

Helt ny inredning

I samband med att hela X 2000-flottan renoverats från grunden har vagnarnas inredning fått det prestigefyllda priset ”Best of the best” i den internationella designtävlingen Red Dot Awards. Det är första gången ett helt tåg får ett designpris.

– De nya interiörerna är inspirerade av klassisk skandinavisk design med tydliga former och fokus på funktionella detaljer. Belysningen och de naturliga materialen ska bidra till en trevlig atmosfär och förstärka känslan av lugn och komfort.

Tillsammans med resenärerna har SJ utvecklat en stol som ger god sittkomfort och benutrymme. Den nya stolen har högt ryggstöd, ergonomisk design och ett stort arbetsbord. Tack vare elektrisk styrning är de lätta att ställa in. 

– Du ska kunna sitta bekvämt hela vägen för att jobba, läsa, se en film eller bara drömma dig bort.  

Först i Sverige med radiotransparenta fönster

De nya X 2000-tågen har utrustats med radiotransparenta fönster vilket gör uppkopplingen ombord mer stabil och framtidssäker. Denna teknik innebär att mobilsignaler enklare kan komma in i vagnarna vilket i sin tur gör att kunderna kan ringa och surfa direkt från den egna telefonen, med färre avbrott än förr. Samtidigt förses tågen med den absolut senaste wifi-tekniken som skapar bra förutsättningar för att streama film eller delta i webbmöten under resans gång. Båda teknikerna kommer att kunna utnyttja 5G när mobiloperatörerna moderniserar mobilnäten längs med järnvägen.

– Vi jobbar hårt med att tillgodose kundernas ständigt ökande krav på god uppkoppling och vår målsättning är att det inte ska vara X 2000-tågen eller deras utrustning som begränsar samtalskvaliteten eller internetuppkopplingen. Men för att fullt ut möta kundernas krav krävs även förbättringar i mobilnäten, så att det blir bättre täckning längs spåren.

Mer funktionell design

Något som blir tydligt för kunderna är att nästan alla bagageställ ombord har blivit större och fått en mer funktionell design – hopfällda barnvagnar ryms enkelt. Också taken och bagagefacken ovanför stolarna har ny formgivning för att skapa rymd och kapacitet. Toaletterna har renoverats från grunden och blivit ljusa och fräscha och alla dörrar ombord har förbättrats så att passage mellan vagnarna underlättas. Det blir även lättare för alla kunder att hitta rätt plats, läsa skyltar och ta del av viktig reseinformation via nya digitala skärmar.

– Sätena är numrerade med blindskrift, vi har nya piktogram ombord och de nya digitala skyltarna ger mer information och får bättre läsbarhet.

En helt ny bistrovagn

I nya X 2000 har bistrovagnen fått en rejält lyft med ny planlösning och en inbjudande atmosfär, med bland annat nya mässingslampor. Bistrosofforna i sin nuvarande utformning försvinner och ersätts av ståbord samt nya sittgrupper i direkt anslutning till bistron.

Utöver alla designlyft blir tågresan dessutom mer driftsäker tack vare nya tekniska system.

– Nya X 2000 har bland annat ett avancerat system för självdiagnostik, vilket betyder att vi får meddelanden om eventuellt slitage innan något verkligen går sönder, säger Jakob Åhgren.

Testa nya X 2000. Här kan du köpa biljetter. 

 

 

Mer från SJ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SJ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?