Hoppa till innehållet

Annons

Räntor och valutor: Lyft för svenska räntor

Europeiska räntor pekade överlag svagt uppåt måndagen, mest steg räntorna i Spanien sedan resultatet i söndagens parlamentsval lett till oro för en svår regeringsbildning. Svenska räntor steg också, efter signaler om god fart i svensk ekonomi.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan ned 1 punkt till 0,55 procent, medan den svenska tioåringen stängde 3 punkter högre till 0,99 procent.

Spanska tioårsräntor var upp 9 punkter, efter att ha varit uppe betydligt mer tidigare på morgonen.

Det styrande högerpartiet Partido Popular, PP, blev visserligen största parti i parlamentsvalet, men förlorade en tredjedel av väljarna från förra valet och får svårt att bilda regering.

PP med premiärminister Mariano Rajoy i spetsen fick 123 mandat, medan det största oppositionspartiet PSOE (socialdemokratiskt) fick 90 mandat, av totalt 350 i parlamentet. Två nya partier tar plats: Podemos (vänster) med 69 mandat och Ciudadanos (liberal-centrist) med 40 mandat.

Enligt spansk lag måste det nya parlamentet samlas senast 13 januari och därefter har ledamöterna två månader på sig att välja en regering. Om de misslyckas måste den agerande premiärministern utlysa nyval.

Edoardo Campanella, Unicredit, skrev i ett kundbrev att Spanien har inlett sin flerparti-era på det mest oroande sättet och att premiärminister Manuel Rajoy vunnit en pyrrhusseger. Han konstaterade att det före valet mest väntade och marknadsvänliga alternativet, en koalition mellan PP och Ciudadanos, inte längre är möjlig.

Enligt Unicredit-analytikern skulle en storkoalition mellan PP och PSOE vara den minst känsliga, men skillnaderna i de två partiernas politik är betydande. Dessutom skulle en sådan koalition riskera att stärka populariteten för de två partier som står utanför, Podemos och Ciudadanos.

"Om ingen överenskommelse kan nås så kommer Spanien sannolikt att gå mot nyval i vår", skrev Edoardo Campanella.

Här hemma levererade Konjunkturinstitutet, KI, både barometer och konjunkturprognos och finansminister Magdalena Andersson lämnade en uppdatering av det ekonomiska läget.

KI:s barometerindikator steg till 110,1 i december från reviderade 106,7 i november, vilket var klart över förväntningarna i SME Direkts prognosenkät på 106,3.

Tillverkningsindustrins konfidensindikator steg till 114,3 i december, från 108,1, även det klart över förväntningarna på 107,4, och alla de ingående komponenterna bidrog positivt till uppgången.

I sin nya prognos reviderade KI upp sin BNP-prognos för såväl 2015 som 2016 rejält. Nu räknar de med att svensk ekonomi växer 3,8 procent i år och 3,9 procent nästa år, båda upp från 3,2 respektive 3,2 procent i oktoberprognosen.

KI konstaterade att svensk ekonomi utvecklas starkt och den utdragna lågkonjunkturen är snart över.

Den ekonomiska politiken är mycket expansiv vilket ger extra skjuts åt konjunkturen. Bland annat medför den stora flyktinginvandringen på kort sikt kraftigt ökade offentliga utgifter.

Men samtidigt som arbetslösheten är fortsatt hög kommer arbetsgivarna att få allt svårare att finna rätt arbetskraft. För att motverka en sådan utveckling krävs det åtgärder som ökar invandrares chanser att få jobb.

KI konstaterade också att trots högkonjunkturen de närmaste åren så kommer de offentliga finanserna att uppvisa underskott.

"Det är därmed tydligt att överskottsmålet i praktiken just nu är överspelat och det är oklart vilka principer som styr finanspolitiken för närvarande. Utgifterna ökar så pass mycket att utgiftstaket hotar att brytas under kommande år", skriver KI.

Detta tyckte dock inte finansminister Magdalena Andersson, som vid en pressträff om det ekonomiska läget, intygade att regeringen håller fast vid det finanspolitiska ramverket. Just nu riktar regeringen in sig på att klara utgiftstaket för 2016, men om det finns risk för att taket spräcks 2017 kommer fler åtgärder att vidtas, sade hon.

Regeringen räknar nu med att Sveriges BNP-tillväxt kommer att bli betydligt starkare i år och nästa år än tidigare väntat. För 2015 är prognosen 3,6 procent, 3,1 procent 2016 och 2,6 procent 2017. (I höstbudgeten var prognoserna 2,8 procent i år och nästa år, och 2,6 procent 2017.)

"Det är rejält drag, betydligt mer drag än vi trodde i Harpsund", sade Magdalena Andersson.

Framför allt är det investeringarna som utvecklats bättre än väntat, vilket finansministern kallade "väldigt glädjande". Nästa år ger investeringarna också ett viktigt bidrag till BNP-tillväxten, och det gör även hushållens konsumtion och den offentliga konsumtionen. Regeringen spår dock inte lika god investeringsutveckling som KI, även om Magdalena Andersson sade att hon hoppas att det är KI som får rätt.

Finanspolitiska rådet uppmanade på måndagen regeringen att omgående tillsätta en expertkommission med uppgift att snabbt och förutsättningslöst analysera hur man framgångsrikt ska kunna se till att de nya svenskarna kan integreras på svensk arbetsmarknad samt föreslå åtgärder för att uppnå detta.

Enligt rådet är det i nuläget centralt att det finanspolitiska ramverket respekteras, inte minst för att ha resurser för att kunna utveckla integrations- och arbetsmarknadspolitiken.

På valutamarknaden stärktes euron till 1:09 mot dollarn, jämfört med 1:085 vid fredagens svenska stängning. Dollarn tappade även mot yenen till 121:17 (121:41).

Kronan har blivit 3 öre starkare till knappt 8:53 mot dollarn och 1 öre svagare till 9:30 mot euron.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera