1515

Ericsson och Telia lyfte<br />

Stockholmsbörsen inledde julveckans handel på plus med stöd av Ericsson och Telia i spåren av måndagsmorgonens nyhetsflöde.

Vid 9.20-tiden hade OMXS30 stigit 0,7 procent till nivån 1.433. Aktier för 1,8 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Tyska DAX var upp kring 0,7 procent medan övriga ledande Europabörser var kring oförändrade.

Särklassigt störst vinnare inom OMXS30 var Ericsson med 6,6 procents kursstegring. Bolaget har kommit överens med Apple om ett globalt patentlicensavtal. Inräknat positiva effekter från överenskommelsen - och inkluderat pågående patentaffärer med andra licenstagare - uppskattar Ericsson att patent- och licensintäkterna för helåret 2015 kommer att uppgå till mellan 13 och 14 miljarder kronor.

I sektorn steg Nokia 1,3 procent.

Teliasonera var 1,2 procent upp sedan det sålt sitt innehav i den nepalesiska operatören Ncell för 1.030 miljoner dollar, cirka 8,8 miljarder kronor, på skuldfri basis till Axiata. Priset motsvarar en ev/ebitda-multipel på 5,0 för de senaste 12 månadernas ebitda-resultat i Ncell.

Assa Abloy steg en knapp procent. Bolaget har köpt det schweiziska bolaget Cedes, ett ledande företag inom sensorteknologi för dörr-, port- och hissindustrin.

Medivir backade nära 4 procent. Partnern Janssen Pharmaceutical har avslutat utvecklingen av AL-704 efter genomförda fas I-studier.

Nordea Markets har sänkt sin rekommendation för Hoist till behåll. Aktien tappade 1,5 procent.

Oljepriset har varit under fortsatt press med WTI ned mot 34 dollar per fat och Brent ned mot 36 dollar. Lundin Petroleum tappade 0,4 procent i öppningshandeln.

På makrofronten kom KI:s barometerindikator för december in oväntat starkt. Konjunkturinstitutet har vidare reviderat upp sina BNP-prognoser för i år och 2016.

I eftermiddag, klockan 13, kommer regeringen med sin nya ekonomiska bedömning.

Ny tjänst: Jämför olika mobilabonnemang här! (extern tjänst)


Innehåll från EKNAnnons

Så kan en grön garanti lyfta företagets export

Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Nu lanserar statliga EKN en ny, grön kreditgaranti för att stötta exportföretag som bidrar till klimatomställningen. Garantin gör att EKN kan stå för 80 procent av bankens risk när ditt företag behöver finansiering för gröna investeringar. Så här kan du använda garantin.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

EKN:s gröna kreditgaranti är en ny lånegaranti som är riktad mot exporterande företag och deras underleverantörer. Syftet med garantin är att främja klimatinvesteringar och att stödja de framgångsrika svenska verksamheter som kan bidra till att uppfylla Parisavtalet. Vi frågade Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN, hur svenska exportföretag kan tjäna på att få en grön garanti.

– Vi har skruvat upp det här maximalt. Att EKN täcker upp till 80 procent av bankens risk för lån som ska gå till gröna investeringar gör det klart lättare för banken att kunna säga ja till företagets finansieringsbehov. Ett lån kan till exempel innebära möjligheten att utveckla nya gröna produkter eller tjänster – eller att ta sig in på en ny marknad med den befintliga verksamheten.

Exportföretag och underleverantörer

Carl-Johan Karlsson säger att garantin också kan användas för att ställa om den egna verksamheten till att bli mer klimatvänlig – och därmed mer konkurrenskraftig.

I många upphandlingar i dag efterfrågas exempelvis fossilfrihet, och det här är ju en utveckling som bara kommer att accelerera.

EKN:s gröna kreditgaranti erbjuds till företag som arbetar direkt eller indirekt med export. Det innebär att även underleverantörer till svenska exportföretag kan ansöka om garantin.

– Lånen kan till exempel handla om rörelsefinansiering, röra en specifik investering eller gå till att göra verksamheten mer klimatvänlig även på hemmaplan. Man behöver alltså inte vara en ”grön verksamhet” i dag, utan kan söka med syftet att ställa om.

EKN:s bedömningskriterier baseras på den nya EU-taxonomin som ska bidra till att uppfylla Parisavtalet, så i stora drag ska krediterna gå till något som stöttar klimatomställningen.

Hur ansöker då företag om EKN:s gröna kreditgarantier?

Banken som ansöker

– Det är företagets bank som ansöker om garantin och företaget som visar på hur projektet uppfyller kriterierna enligt den nya EU-taxonomin. Alla exportföretag och underleverantörer får gärna kontakta oss på EKN så kan vi guida både dem och banken igenom ansökningsprocessen.

Och de första gröna kreditgarantierna är redan på väg ut till svenska exportföretag.

– Vi arbetar med dem i skrivande stund och planen är att de första garantierna ska ställas ut nu under kvartal fyra. Om du och ditt företag vill göra gröna satsningar och vara med i klimatomställaningen så kontakta oss på EKN så berättar vi hur vi kan hjälpa till, säger Karl-Johan Karlsson.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?