1515

Börsen: Ericsson lindrade indextapp<br />

En initial uppgång raderades ut på Stockholmsbörsen under måndagens eftermiddagshandel. Oljan fortsatte att tappa mark och tyngde energisektorn. Ericsson begränsade nedgången efter ett patentlicensavtal med Apple.

OMXS30 stängde 0,3 procent lägre på nivån 1.419. Aktier för 13,5 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen under måndagen. I Europa noterades också indexnedgångar.

Ericsson var bäst presterande aktie inom OMXS30 med en 3-procentig kursstegring. Bolaget har kommit överens med Apple om ett globalt patentlicensavtal. Inräknat positiva effekter från överenskommelsen - och inkluderat pågående patentaffärer med andra licenstagare - var Ericssons uppskattning att patent- och licensintäkterna för helåret 2015 kommer att uppgå till mellan 13 och 14 miljarder kronor.

"Det innebär att Ericsson får i storleksordningen 4 miljarder från Apple, vilket bör gälla även framöver om Apple behåller sina volymer", sade Swedbanks Lars Söderfjell till Nyhetsbyrån Direkt.

Sektorskollegan Nokia steg 2,6 procent.

Teliasonera slutade dagen 0,4 procent lägre efter att bolaget sålt sitt innehav i den nepalesiska operatören Ncell för drygt 1 miljard dollar, cirka 8,8 miljarder kronor, till Axiata. Priset motsvarar en ev/ebitda-multipel på 5,0 för de senaste 12 månadernas ebitda-resultat i Ncell.

"Vi understryker att försäljningspriset ligger väldigt nära vår diskonterade kassaflödesbaserade värdering på 1.045 miljoner dollar", skrev Morgan Stanley i en analys om transaktionen och tycktes imponeras föga av detta pris då analysen rubricerades "Bästa tillgången i Eurasien för bara 5 gånger ebitda".

Konkurrenten Tele2 tappade 1,0 procent i en småsur miljö där en rad storbolag var ned, exempelvis MTG som handlades ned 2,6 procent.

Assa Abloy stängde svagt upp. Bolaget har köpt det schweiziska bolaget Cedes som är verksamt inom sensorteknologi för dörr-, port- och hissindustrin.

SSAB hade en ny tung dag med runt 2 procents nedgång. Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's överväger en sänkning av stålbolagets kreditbetyg (för närvarande BB-). Kursen i SSAB har fallit med 34 procent den senaste månaden.

Oljepriset var under fortsatt press med WTI ned mot 34 och Brent strax över 36 dollar per fat. Lundin Petroleum tappade 1,5 procent och Enquest föll nära 5 procent.

Inom biometri var Fingerprint knappt 2 procent upp medan Precise avancerade 11 procent. Kinesiska kunden Gionee har lanserat nya telefoner som innehåller de svenska bolagens produkter.

Cherry lyfte 12 procent sedan bolaget tecknat avtal om att förvärva 100 procent av aktierna i Maltabaserade Moorgate Media. Cherry förvärvar även 100 procent av domänen, kunddatabasen och spelsidan avseende NorgesSpill.com.

Dentware, som tillverkar tandimplantatbroar och kronhättor med hjälp av 3D-skrivarteknik, klättrade 16 procent. Bolaget meddelade att dess företrädesemission blev övertecknad och den kommer att tillföra bolaget drygt 17 miljoner kronor.

Medivir föll nära 7 procent. Partnern Janssen Pharmaceutical har avslutat utvecklingen av AL-704 efter genomförda fas I-studier.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?