1515

Avslaget på Nordenbörserna – Nokia steg rejält<br />

Måndagshandeln på Nordenbörserna var lite slagig efter förra veckans tydliga tapp. Fortsatt oljefall höll tillbaka utvecklingen och på aktiefronten steg Nokia rejält.

Samlingsindexet VINX Benchmark steg 0,2 procent till nivån 215.

"Volymerna är låga i spåren av att folk börjar ta semester vilket är anledningen till att de blir hyfsade rörelser", sade Mark Priest, aktiemäklare på ETX Capital, till Reuters.

Börsen i Köpenhamn låg länge på plus men tappade fart i sluthandeln vilket fick OMXC20 att stänga vid minus 0,3 procent.

På aktiefronten var Maersk en av aktierna som mildrade nedgången efter att ha stigit 0,8 procent. Ett av konglomeratets mindre divisioner, Maersk Supply Service, har förvärvat ett stödfartyg för att kunna utföra arbeten på djupt vatten.

Vidare tyngde Danske Bank, Carlsberg och Novozymes den breda marknaden utan några specifika bolagsnyheter.

Börsen i Oslo revanscherade sig den sista handelstimmen och OBX-index stängde vid oförändrat. Brentoljan backade och höll sig kring 36 dollar per fat vilket bland annat tyngde Statoil 0,5 procent.

"Den globala oljeproduktionen är rekordhög och Iran väntas snart öka sin produktion. Vidare steg antalet riggar i USA förra veckan. Det är en signal på att skifferoljeproducenter vill upprätthålla sin produktion, trots de låga oljepriset", skrev DNB Markets i en notering.

Nokia kan ha dragits med upp av att sektorkollegan Ericsson rusade i Stockholm. Den sistnämnda har ingått ett globalt miljardavtal med Apple. Nokia steg 3 procent och gick således starkast inom OMXH25 som var oförändrat i Helsingfors.


Innehåll från EKNAnnons

Så har EKN hjälpt svenska Exeger att växa

Exegers solcell Powerfoyle.
Exegers solcell Powerfoyle.

Exeger är ett svenskt bolag med en prisbelönt världsledande solcellsteknik som konverterar all ljusenergi till elektrisk energi – både inomhus och utomhus. Solcellen som kallas Powerfoyle kan se ut som läder, textil eller varför inte borstat stål. För att kunna växa har bolaget tagit hjälp av EKN – bland annat genom en Grön rörelsekreditgaranti.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

När man säger solceller tänker de flesta nog på stora solkraftsparker eller 100 kvadratmeter på ett villatak. Men Exegers solcell Powerfoyle är något helt annat, framtagen för att på några kvadratcentimeter ladda våra vardagsprylar – oavsett var man befinner sig.

– Vår solcell är unik för att den kan finnas i produkter vi människor bryr oss om och behöver i vardagen. Det är görbart tack vare Powerfoyles olika designmöjligheter, och för att den laddar oavsett ljuskälla. Du har hela tiden tillgång till en grön energi genom ljuset runtomkring, både inomhus och utomhus, förklarar Exegers vd Giovanni Fili.

Giovanni Fili är vd för Exeger.
Giovanni Fili är vd för Exeger.

Att Powerfoyle går att böja och framställa i olika designvarianter gör att den kan integreras i praktiskt taget alla konsumentprodukter som behöver elektricitet. Och det är också precis så Exegers försäljning går till – genom samarbeten. Under 2021 har företaget gjort sina första fyra produktlanseringar tillsammans med framgångsrika företag inom olika områden. Dels världens första självladdande cykelhjälm, dels världens första självladdande hörlur. Hörlurar som ger ett obegränsat och miljövänligt användande.

EKN tar 80 procent av bankens risk

Exeger har samarbetat med statliga EKN i flera år. EKN finns till för att hjälpa svenska exportföretag, och redan tidigt i bolagsresan fick Exeger rådgivning av EKN. Och nu när Exeger behöver kapital till sin nya stora produktionsanläggning i Stockholm har EKN gått in och garanterat 80 procent av bankens risk genom en grön rörelsekreditgaranti.

– En finansieringslösning som denna från EKN öppnar givet upp större lånemöjligheterna från banker, säger Giovanni Fili.

”Irreversible tech”

Under pandemin har bolaget dessutom vunnit årets uppfinnare – ett pris som delas ut av European Patent Office – samt skalat upp och industrialiserat en ny teknisk plattform för Powerfoyle med 50 procent högre effekt inomhus. Med hjälp av EKN har nu Exeger säkrat finansiering för att inleda bygget av Europas största solcellsfabrik, och nu siktar bolaget framåt.

– Vi kommer att driva en ny standard inom konsumentelektronik. Bluetooth finns numera överallt, och precis så ser vi på resan med Powerfoyle. Det är en teknik som ingen kommer att kunna se sig utan när de väl börjat använda den – det kallar vi för irreversible tech, säger Giovanni Fili.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?