1515

Stockholmsbörsen: SSAB föll handlöst på dystra analyser

Stockholmsbörsen handlades på onsdagen i en oregelbunden tendens. Scandic Hotels gjorde comeback på Stockholmsbörsen, men noteringen blev långt ifrån lika lyckad som många andra den senaste tiden. Dagens jumbo blev dock SSAB, när stålsektorn släpades i smutsen.

OMXS30 hade vid stängning stigit 0,2 procent till 1.534. Aktier för cirka 18 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen.

Fingerprint Cards toppade som vanligt omsättningslistan. Carnegie har upprepat sin köprekommendation för aktien och höjt riktkursen till 680 kronor från tidigare 530 kronor. Aktien steg 9,5 procent och noterade än en gång kursrekord med 664 kronor under dagen. Bolagets börsvärde har numera också passerat 40 miljarder kronor.

I OMXS30-index låg Atlas Copco i topp med en uppgång på 1,5 procent. Även Astra Zeneca steg, med 0,8 procent, sedan Morgan Stanley höjt sin rekommendation för läkemedelsbolaget till övervikt från tidigare undervikt.

Modejätten H&M förlorade 0,4 procent sedan Bank of America sänkt rekommendationen för bolaget till underperform från tidigare köp.

Dagens stora förlorare var SSAB, som i likhet med andra europeiska stålbolag föll tungt. Handelsbanken har sänkt sin rekommendation för aktien till minska från tidigare köp och riktkursen sätts till 27 kronor, mot tidigare 40.

Storbanken Citi varnade för en kollaps i stålpriserna nästa år.

"Motvinden orsakad av den globala överkapaciteten visar inga tecken på att avta", skrev Citi i en analys.

SSAB:s A-aktie handlades ned 7,4 procent och sektorkollegan Arcelor-Mittal, världens största ståltillverkare, föll över 8 procent i Amsterdam.

Utanför OMXS30 steg Hexagon 1,4 procent med stöd av betyget outperform från RBC. Meda steg 2 procent sedan Pareto rekommenderat köp, medan Sobi förlorade 1 procent efter en sänkt rekommendation från samma firma.

Scandic Hotels, som efter nästan 15 år återvände till Stockholmsbörsen, föll på premiärdagen en bit under introduktionspriset 67 kronor. Överlägset största köpare var introduktionskoordinatorn SEB. Aktien stängde på 63:75 kronor.

Elanders har tecknat en avsiktsförklaring att köpa det tyska förpackningsföretaget Schmid Druck. Schmid Druck beräknas under 2015 omsätta 8,5 miljoner euro samt uppnå en ebitda-nivå om 1,6 miljoner. Köpeskillingen uppgår preliminärt till 4,5 miljoner euro på skuldfri basis. Förvärvet förväntas bidra positivt till Elanders rörelseresultat under 2016. Elanders klättrade 7,3 procent.

Net Insight fortsatte den branta resa uppåt som inleddes när bolaget i slutet av november tecknade ett ramavtal med nätoperatören Tata Communication om live over-the-top. Aktien har stigit nästan 90 procent den senaste veckan och onsdagens uppgång var 11,6 procent.

Bland råvarubolagen steg Lucara Diamond drygt 3 procent.

Solenergibolaget Etrion fick en skjuts uppåt sedan bolaget omfinansierat den italienska lånestocken och gjort betydande besparingar. Aktien lyfte 10,4 procent.

Affärsvärlden råder i sitt senaste nummer investerare att köpa Raysearch, som svarade med att stiga 5,5 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?