1515

Stålbolag rasar efter negativ analys<br />

Världens största ståltillverkare Arcelormittal föll brant i onsdagens handel på Euronext, sedan Citi varnat för en kollaps av stålpriserna nästa år.
I Stockholm föll SSAB.
"Motvinden orsakad av den globala överkapaciteten visar inga tecken på att avta", skriver Citi, enligt Bloomberg News.

Banken sänker sin rekommendation för aktien till neutral och erkänner att den var för tidigt ute med en uppgradering i början av oktober.

Arcelormittal drabbas både av att den allt svagare kinesiska tillväxten har lett till en kraftigt ökad export från Kina, och av att järnmalmspriserna fortsätter ned. Enligt Bloombergs beräkningar överstiger den kinesiska exporten den totala produktionen från Europas fyra största tillverkare.

Priset på järnmalm levererad till den kinesiska hamnen i Qingdao föll på onsdagen 1:11 dollar per ton till 41:13 dollar, den lägsta noteringen hittills.

Arcelormittal sänkte i oktober sin prognos för ebitda-resultatet till 5,2 miljarder dollar för 2015, från tidigare 5,4 miljarder. Citi bedömer nu att resultatet faller under 5 miljarder dollar nästa år.

En liknande analys gör Handelsbanken för SSAB, och sänker på onsdagen sin rekommendation till minska, från tidigare köp. Riktkursen för A-aktien sänks samtidigt till 27 kronor, från tidigare 40 kronor.

Svag efterfrågan och ökad import till Europa har lett till ett "extremt tryck" på de europeiska priserna under de senaste veckorna, menar Handelsbanken och uppskattar prissänkningarna till mer än 10 procent för SSAB:s produkter.

Arcelormittal handlades vid lunchtid till 7:26 euro i Amsterdam, en nedgång med 7,7 procent för dagen. Kursen har mer än halverats under året.

För SSAB:s del uppgår dagens kursnedgång till cirka 5 procent.


Innehåll från ImpactfondenAnnons

Här är fonden som ger investerare en möjlighet att finansiera omställningen till hållbarhet

Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.
Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.

FN:s klimatpanel pekar tydligt på ett brådskande behov av att ställa om till långsiktig hållbarhet och begränsa den globala uppvärmningen. 

Nu lanseras Impactfonden – en högräntefond – som finansierar utvalda företags önskan att bedriva hållbara verksamheter och projekt.

Läs mer om Impactfonden 

Idag arbetar många företag aktivt med hållbarhet, men det räcker inte. Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden, menar att en viktig väg framåt är att öka finansieringen av hållbara projekt och verksamheter – men minska den för fossilindustrin och kravställa den för byggindustrin. 

– Byggindustrin står för cirka 38 procent av globala koldioxidutsläpp. Att via kravställd finansiering hjälpa de bolag som vill förändra detta och agera hållbart är centralt för fonden – även om det bara blir som en droppe i havet, säger han.

Hållbara obligationer ska finansiera projekt och verksamheter med positiv påverkan på miljö och samhälle och i förlängningen även klimatet. 

– Fonden investerar i företag med långsiktiga och ansvarsfulla ägare som vill vara med att driva på en hållbar utveckling, säger Magnus. 

Sker via obligationslån

Fonden följer de FN-stödda PRI-riktlinjerna och beaktar de 17 Globala Hållbarhetsmålen varav en utvald grupp av dessa som hållbara samhällen och energi, jämlikhet och välbefinnande premieras. Alla investeringar följer praxis för ESG. 

– Investeringarna sker via obligationslån till stora och företrädelsevis börsnoterade företag, där kapitalet ska användas i hållbara projekt och verksamheter. Följer företagen inte lånevillkoren ska lånen återbetalas eller innehaven avyttras, säger Marko Rado, assisterande fondförvaltare. 

Marko berättar att fonden handlas på alla fondplattformar och via PAM Capital som är det förvaltande bolaget. Fonden har relativt fria placeringsregler gällande ratingbetyg men inte avseende företagens ambitioner att bidra till hållbarhet! 

– Impactfonden är öppen för alla som söker ett hållbart investeringsalternativ där avsikten är att göra investeringar för framtiden, avslutar han.

Läs mer om PAM Capital   

Historiskt förvaltningsresultat är ingen garanti för framtida avkastning och de pengar som investeras i fonden - efter att investerare tagit del av fondbestämmelserna - kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka investerat kapital.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Impactfonden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?