ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

SJ redo att stoppa danska tåg

  • Foto: Jon Olav Nesvold / TT
Även SJ är kritiska till regeringens förslag om id-kontroller. Enligt järnvägsbolaget riskerar kontrollerna att bli så dyra att tågtrafiken till Danmark måste läggas ned.

Di har tidigare rapporterat om Sveriges Bussföretags och Skånetrafikens kraftiga kritik mot regeringens förslag om id-kontroller på bussar och tåg över Öresundsbron. Nu riktar även SJ stark kritik mot förslaget. I remissvaret skriver SJ att järnvägsbolagen, till skillnad från till exempel flyget och färjorna, inte har byggt upp en infrastruktur för att hantera id-kontroller.

”Det är inte realistiskt att tro att transportörerna inom järnvägen med kort varsel ska kunna implementera fungerande identitetskontroller vid gränspassage”, skriver SJ som anser att det är statens ansvar att bygga upp en sådan infrastruktur.

De är kritiska till att det saknas kostnadsuppskattningar. Kvarstår id-kontrollerna kan det betyda att trafiken över Öresundsbron inte längre blir lönsam, särskilt om förseningarna sprider sig vidare i järnvägssystemet i Södra Sverige och kostnaderna för id-kontrollerna överförs till transportbolagen och i slutändan till resenärerna.

”Eftersom SJ bedriver sin trafik på kommersiell basis kan förslaget, om det genomförs i nuvarande form, medföra att SJ blir tvingat att upphöra med tågtrafik till/från Danmark”, skriver SJ.

Enligt förslaget ska också tågen som kommer från Norge kontrolleras. Där är förutsättningarna annorlunda, menar SJ. De fyrar sista stationerna på tågsträckan från Narvik saknar väganslutning. En person som saknar id-handling kan alltså bli avsläppt utan möjlighet att ta sig ifrån stationen annat än att vänta in tåg i motsatt riktning, vilket i vissa fall betyder att man måste vänta till nästa dag på en plats där temperaturerna letar sig ner mot minus 30 grader under vintern.

Precis som Sveriges Bussföretag och Skånetrafiken anser SJ också att det kvarstår stora frågetecken kring regelverket, bland annat vad som räknas som en giltig id-handling och om transportören kommer att straffas om personer blivit av med sina id-handlingar under resan.

”Det är en mängd frågor som måste lösas och praktiska saker som måste hanteras innan de krav på identitetskontroll som ställs upp i förordningen kan fullgöras”, skriver SJ.

Tyck till