1515

Räntor och valutor: Fokus på Yellen

USA-räntorna sjönk och dollarn tappade på tisdagen i spåren av svaga data. Därefter har såväl den tvååriga som tioåriga statsobligationen stigit något i den asiatiska handeln, med tioåringen på 2,17 procent.

"Varje datapunkt är hyperkänslig eftersom klockan tickar mot nästa Fed-möte", sade Stanley Sun på Nomura till Bloomberg News.

USA:s industri-PMI (ISM) sjönk till 48,6 från 50,1 föregående månad, under 50-strecket för första gången sedan slutet på 2012.

JP Morgan skriver att deras globala industri-PMI ändå steg 0,4 enheter till 52,3 i november, vilket var andra månaden i rad med uppgång. Det är förenligt med en uppgång om 2,5 procent i beräknad årstakt i produktionen.

Uppgången de senaste månaderna indikerar en viss återhämtning efter att ha sjunkit under större delen av året. Samtidigt har PMI överskattat den verkliga produktionen, en korrelation som dock åter börjat gälla från augusti och det återstår nu att se om produktionen tagit sig tillträckligt för att nå upp till dessa 2,5 procent som november-PMI nu antyder.

Fed har sitt nästa FOMC-möte den 15-16 december. Fed funds-terminerna indikerar en sannolikhet på 72 procent att Fed höjer räntan då, en förväntningsbild som varit i stora drag oförändrad de senaste veckorna.

Två Fed-ledamöter (båda ansedda som "duvor") indikerade på tisdagen tveksamhet till att höja nu, och om Fed ska höja vill de samtidigt betona att räntan kommer att vara låg därefter.

Fed-guvernören Lael Brainard sade att styrräntan bör höjas i långsam takt när den väl börjar höjas, samtidigt som "toppen" för räntan nu sannolikt ligger på en lägre nivå än tidigare.

"En bred försämring i utsikterna för tillväxten utomlands, tillsammans med större riskkänslighet i spåren av krisen och förändringar i den potentiella tillväxten, kan kanske bidra till ett nytt normalläge", sade hon.

Detta "nya normala" kommer sannolikt att karaktäriseras av en lägre räntenivå än i decennierna före krisen, vilket talar för ett gradvist och försiktigt sätt att anpassa penningpolitiken.

Hon noterade också dollarförstärkningens effekter och att Fed inte kan "divergera" för mycket från andra stora centralbanker.

Charles Evans, Fed-chef i Chicago, sade att han känner nervositet för att marknaden í allt högre grad prisat in en räntehöjning i december. Han skulle ha velat vara mer säker på att inflationen verkligen börjar röra sig uppåt innan räntorna höjs.

På valutamarknaden tappade dollarn på tisdagen men har åter stärkts något till 123:00 mot yenen och 1:0610 mot euron under onsdagen. Sedan det senaste ECB-mötet i oktober har dollarn stärkts cirka 6,5 procent mot euron.

Khoon Goh på Australia & New Zealand Banking Group noterade att många aktörer nu ligger långa i dollarn och att det öppnar vissa positionsjusteringar inför FOMC-mötet.

"Fokus kommer att ligga på Fed-chefen Yellens tal ikväll. Jag förväntar mig att hon säger att en 'liftoff' i december fortsatt ligger på bordet, men att takten i höjningen kommer att vara gradvis och databeroende", sade Khoon Goh till Bloomberg News.

Janet Yellen ska klockan 14.30 hålla ett välkomstanförande vid Fed College Challenge i Washington och därefter hålla ett anförande om de ekonomiska utsikterna vid Economic Club of Washington klockan 18.25.

Deutsche Bank noterar att detta kommer att vara en försmak av vad hon ska säga inför kongressens gemensamma ekonomiska utskott på torsdagen.

"Yellens kommentarer kommer troligen att bekräfta FOMC:s vilja att höja räntan senare denna månad. Det bör inte finnas så mycket i hennes förberedda tal som indikerar annat. Hon väntas också upprepa att normaliseringen av penningpolitiken kommer att vara databeroende, och Fed nuvarande prognoser för tillväxt och inflation indikerar en historiskt sett dämpad bana för räntehöjningar", skriver Deutsche Bank.

De noterar att Fed-chefen inte har tillgång till fredagens jobbrapport när hon talar i dag och i morgon. I frågestunden på torsdagen har hon dock möjlighet att kommentera dollarns utveckling, då ECB haft möte tidigare på dagen och väntas lätta ytterligare på penningpolitiken.

På onsdagens agenda finns ADP-rapporten, som väntas visa en sysselsättningsökning om 190.000 i privat sektor. Det är också förväntningarna inför den officiella jobbrapporten på fredag (+200.000 väntat totalt).

Noteras kan också att Fed publicerar sin regionala konjunkturrapport, Beige Book, ikväll.

På Europaagendan står KPI för euroområdet i fokus, med en väntad uppgång i inflationstakten till 0,2 från 0,1 procent, medan kärninflationen väntas ligga still på 1,1 procent. Den tyska inflationen kom in som väntat i måndags.

På torsdagen har ECB rådsmöte med nya prognoser. Överlag väntas sänkt depositränta och utökat/förlängt QE-program. Frågan är om ECB-chefen Mario Draghi åter kan leva upp till högt ställda förväntningar om lättnader.

 

onsdag 6.30 (tisdag kl 16.15) =================================== USD/SEK 8:7002 (8:6645) EUR/USD 1:0614 (1:0636) EUR/SEK 9:2343 (9:2151) USD/JPY 123:06 (122:83) Jp obl 2 -0,01 (-0,01) Jp obl 10 0,33 (0,30)Ty obl 2 -0,44 (-0,43) Ty obl 10 0,47 (0,46)US obl 2 0,92 (0,91) US obl 10 2,17 (2,17)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?