1515

Olja: Stigande lager sänker priserna<br />

Råoljepriserna har sjunkit under onsdagens handel, efter att ha tappat även tidigare under veckan. Bidragande till nedgångarna var stigande USA-lager enligt API, stärkt dollar och uppgifter om att Ryssland höll fortsatt höga produktionsnivåer i november.

"Allting pekar på ett pågående överutbud. Även om Opec-medlemmen Venezuela som vanligt efterfrågade produktionsneddragningar i går, finns det inga tecken bland de viktiga beslutsfattarna att det kommer att ske", skriver Commerzbank på onsdagen.

USA:s oljelager, enligt branschorganisationen API, steg med 1,6 miljoner fat förra veckan. Samtidigt ökade bensinlagren med 0,9 miljoner fat och lagren av destillerad olja klättrade med 2,7 miljoner fat.

Analytikerna räknar med att eftermiddagens officiella statistik visar en nedgång på 0,3 miljoner fat för råoljelagren, en uppgång på 1,0 miljoner fat för bensinlagren och en uppgång på 0,1 miljoner fat för lagren av destillerad olja. Raffinaderierna bedöms ha gått på 92,8 procents kapacitetsutnyttjande, jämfört med 92,0 procent föregående vecka, enligt Dow Jones Newswires enkät.

Rysslands olje- och gaskondensatsproduktion hamnade på 10,779 miljoner fat om dagen i november. Det innebar en ökning på 1,3 procent jämfört med motsvarande månad förra året och en marginell nedgång jämfört med produktionsrekordet, efter Sovjetunionens fall, från oktober på 10,782 miljoner fat per dag.

Kurdistans regionsregering i Irak, KRG, har meddelat att man senarelägger målet att producera en miljon fat olja per dag till slutet av 2016, istället för under 2015.

Bakgrunden till senareläggningen uppges vara kostnaden för bekämpningen av IS, vilket tar resurser i anspråk och som därmed drabbar oljeproduktionen. Regionen producerade cirka 636.000 fat per dag i genomsnitt under november, enligt officiella bedömningar.

Dollarn stärktes under förmiddagen, efter att inflationsstatistiken från EMU varit svagare än väntat. Kärn-inflationen i november sjönk med två tiondels procentenheter mot månaden innan till 0,9 procent i årstakt, jämfört med en väntad nivå på 1,0 procent.

Inflationen som är under press nedåt "ger stöd för Draghi & Co att vidta mer kvantitativa lättnader/ränteåtgärder i morgon", kommenterade SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist efter EMU-statistiken.

Under eftermiddagen presenteras bland annat amerikansk sysselsättning från ADP, Federal Reserves ordförande Janet Yellen håller ett tal med titeln "ekonomiska utsikter" och i kväll presenterar Fed sin konjunkturrapport Beige Book.


Innehåll från SJAnnons

Så reser du smartare – nya X 2000 ännu en anledning att stanna på marken

Sitt bekvämt, surfa tryggt med 5G-baserat wifi och se fram emot ännu mer driftsäkra tågresor.

I dagarna är det världspremiär för X 2000 – ett supermodernt, men återvunnet och återanvänt tåg som redan erövrat priser.

Nyfiken på nya X 2000? Läs mer här

Skulle Sveriges krokiga järnväg rätas ut? Eller var det kanske dags att bygga en ny typ av tåg som kunde köra snabbt även i kurvorna? På sent åttiotal var frågan högaktuell. 

Svaret blev X 2000 – och i medierna skapades genast svallvågor i samband med premiärturen. Expressen rapporterade att vagnarna följer med i kurvorna och att det inte var några ”krängningar att tala om”.

Sedan X 2000:s lansering 1990 har det gjorts cirka 200 miljoner unika resor, och tekniken har stadigt gått framåt – på alla fronter.

Nya prisbelönta X 2000 är ett supermodernt men återvunnet tåg där SJ sparat mer än 5 000 ton rostfritt stål genom att återanvända hela stålskalet från det befintliga tåget. 

– Vi har helt enkelt byggt ett helt nytt tåg inuti ett befintligt. Det visar att det går att skapa nytt, samtidigt som vi tar tillvara och återanvänder värdefullt material, säger Andrea Persson, ansvarig för förvaltningen av SJ:s X 2000-flotta.

Nya X 2000 får 110 datorer för att styra och övervaka tåget, att jämföra med 24 dessförinnan. 

– Tåget har ett avancerat system för självdiagnostik, vilket bland annat betyder att vi från distans har möjlighet att i realtid ta emot och övervaka en mängd signaler från tågets olika tekniska system och kan på så sätt agera förebyggande. Tågresan blir mer driftsäker tack vare alla nya tekniska system, säger Andrea Persson och tillägger:

– Ny styrning av innerdörrarna gör att det blir lättare att ta sig mellan vagnar och tydligare märkning av vagn och plats sparar tid vid av- och påstigningar.

Radiotransparenta fönsterglas

1990 kommenterade tidningen Expressen imponerat de tekniska innovationerna: ”X 2000 har telefon, fax, kopieringsapparat. Vid varje fåtölj kan man via freestylelurar lyssna på P3 och två interna kanaler.”

2021 har det skapats helt andra förutsättningar.

– En ny modern bistrokassa har installerats som ska göra betalningar snabbare och smidigare. Ett nytt 5G-baserat wifi-system gör det dessutom enklare att arbeta och koppla av under resan.

Nya X 2000 har radiotransparenta fönsterglas, en teknik som är helt ny i Sverige men som finns på de allra modernaste snabbtågen i Europa. 

– Det innebär att mobilsignaler från alla mobiloperatörer längs med spåren kommer in i tåget och dessutom kan metoder som snabbar på dataöverföring användas fullt ut. 

Även övrig teknik har fått en rejäl uppdatering. När de 12 996 nya stolarna monterats in har det krävts totalt 28 mil nya kablar. 

– De nya stolarna får en smart utformning. Stolarna ger bra svankstöd, har ett stort ryggbord, dubbla eluttag, avställningsytor och möjlighet till bra lutning på ryggstödet.

Uppgraderingen av X 2000 är ett enormt projekt som har tagit flera år. Att byta ut alla väsentliga delar i ett modernt tåg kan liknas vid en avancerad transplantation av hjärna, hjärta och centrala nervsystemet samtidigt. 

– Mycket arbete har lagts ner på att få de olika systemen att kommunicera och en rad tester har gjorts. Innan varje tågsätt sätts i trafik kommer det att ha provkörts minst 15 000 kilometer.

Testa nya X 2000. Här kan du köpa biljetter. 

 

Mer från SJ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SJ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?