1515

Stockholmsbörsen: SSAB:s ras fortsatte

Stockholmsbörsen avslutade veckans sista handelsdag med minustecken, likt börserna på kontinenten. Olje- och telekomsektorerna utvecklades sämst under dagen och SSAB fortsatte att falla. Överlag var utvecklingen för basmetallrelaterat däremot positiv, och Lundin Mining handlades klart högre.

OMXS30 noterades vid stängning för en nedgång om 1,1 procent vid nivån 1.423. Aktier för 17,6 miljarder kronor omsattes under dagen.

Storbolagsindexets största kursfall stod SSAB för, ned 6 procent. Efter onsdagens vinstvarning, som framför allt var en konsekvens av låga volymer och fallande priser i Europa och Nordamerika, har ståltillverkaren fått ett flertal sänkta rekommendationer.

SEB, som gav bolaget en säljrekommendation tvivlar på att SSAB:s kunder kommer att fylla på sina lager i någon större omfattning under 2016. SSAB:s aktie har rasat med nästan 18 procent under veckan, och handlas till omkring hälften av kursen som gällde för ett år sedan.

Sandvik drabbades av en säljrekommendation från Jefferies. Investmentbanken menar att ansträngningarna från verkstadsbolagets nya vd att sälja tillgångar till bra priser sannolikt kommer att mer än ätas upp av svagheter på slutmarknader, och därtill är utdelningen i fara.

Sandvik-aktien sjönk med 2,9 procent och Atlas Copco handlades 0,8 procent lägre.

Även H&M fick en rekommendation från Jefferies som lyfte klädjätten till köp från underperform. H&M backade visserligen med 0,6 procent, men utvecklades bättre än index.

En svängning oljemarknad tyngde oljebolagen. Lundin Petroleum backade 2,2 procent och Enquest sjönk 3,5 procent. Africa Oil steg däremot med 1,3 procent.

Inom telekomsektorn backade Tele2 med 3,1 procent och Nokia handlades 1,8 procent lägre.

För basmetallerna syntes däremot uppgångar, koppar och bly steg med omkring 3 procent. Lundin Mining avancerade med cirka 7 procent och Boliden steg med 1,0 procent. Båda aktierna har haft det relativt tufft sedan i somras.

För Betsson var utvecklingen negativ efter att påstående, återgivna av Dagens Industri i fredagens tidning, om att spelbolagets uppköp av georgiska Europe-Be kantades av oegentligheter. Betsson tillbakavisar uppgifterna och överväger polisanmälan av firman bakom brevet som cirkulerat på finansmarknaden ett par veckor. Aktien stängde 3,3 procent lägre.

Ratos, upp marginella 0,2 procent, lyckades avancera trots det dystra börshumöret. Riskkapitalbolagets norska dotterbolag delar ut 264 miljoner norska kronor till Ratos i samband med en omfinansiering.

Aktien i bild- och videoanalysbolaget Imint steg nästan 20 procent till drygt 38 kronor. Aktien gjorde debut på Aktietorget i onsdags. Teckningskursen var satt till 10 kronor.

Fingerprint och Precise Biometrics presterade både bättre än index, upp 2,0 respektive 2,9 procent.

SAS var fortsatt upp efter onsdagens kvartalsrapport. Aktien har stigit med cirka 10 procent under veckan som gått.


Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Så ger automatisering säkrare och snabbare time-to-market

Joakim Sörqvist och Patrik Tamker
Joakim Sörqvist och Patrik Tamker

Dagens företag sitter ofta på relativt komplexa IT-miljöer, som de investerat i under många år och sällan byter ut fullständigt. Istället görs inkrementella förändringar och tillägg, vilka kompliceras av kontinuerligt föränderliga regelverk. Således kan det vara svårt att hålla sina säkerhetslösningar uppdaterade och än svårare att sålla bland all data som genereras.  

– För varje adderad lösning adderas också mer data. Utmaningen är att tolka den och sedermera förstå när man behöver agera, säger Patrik Tamker, Country Manager, Exclusive Networks Sverige.

Patrik betonar att det är avgörande att se över sin IT-säkerhet efterhand för att få den överblick och de insikter som krävs för att skapa en trygg miljö. 

– Utvecklingen går i rasande fart och det innebär att utmaningarna förändras. Där man tidigare hade homogena datacenter har man nu molnlösningar, med informationen spridd överallt. Där man historiskt har haft vattentäta skott mellan sina avdelningar blir det nu allt viktigare att – åtminstone i viss mån – koppla ihop sina segment till en helhet, istället för att ha olika produkter till allt.

Eliminerar repetitiva uppgifter

Joakim Sörqvist, key account manager hos Exclusive Networks, förklarar att lösningen inte handlar om att byta ut alla gamla system och lösningar, utan att skapa en systemövergripande kommunikation. Genom att på detta vis digitalisera sina system blir det betydligt lättare att gå över till molnet eller anamma ökad automation i sin verksamhet. 

– Med allt fler adderade lösningar överväldigas man av larm, aviseringar och data som sedan måste sållas för att ge relevanta insikter. Detta har länge varit ett personberoende arbete, men med ökad automation kan man ta bort den mänskliga faktorn. Att eliminera repetitiva uppgifter innebär också att personalen kan ägna tiden åt sådant som ger mervärde. 

Viktigt att ha rätt mandat

En sådan utveckling förutsätter emellertid att den som tar beslut kring IT- och säkerhetslösningar har såväl mandat som rätt verktyg för att kunna överblicka sina system likväl som de olika inblandade segmenten. 

– Förmågan att samla alla komponenter och skapa harmoni mellan segmenten är i slutänden det som är väsentligt med automation. De som bygger ut en automatisk, intern kedja har lättare att både möta de ökade kraven på snabb time-to-market och samtidigt upprätthålla en fullgod säkerhet. Att få samman segmenten och se till att mandat finns för att ta beslut över dem är dock en utmaning för många, konstaterar Joakim.

En sömlös och överblickbar miljö

Många företag dras istället med långa ledtider och krångliga rutiner, som enkelt skulle kunna åtgärdas genom automatiserade lösningar, vilka på egen hand adderar säkerhetslager så snart en ny komponent tillförs nätverket. Därmed reduceras också antalet felkällor. 

– I slutänden handlar automatisering om att föra organisationer mot en sömlös och överblickbar miljö, ur ett rent säkerhetsperspektiv. Därför har vi inom vårt nätverk samlat noggrant utvalda nischexperter som kan stötta företagen i den här utvecklingen, från ax till limpa, avslutar Patrik.

Läs mer om Exclusive Networks lösningar här 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?