ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Dokument: Blatters skandaltyngda karriär

  • Sepp Blatter. Foto: AP

Kontroverser och skandaler har kantat Sepp Blatters tid som ordförande för den internationella fotbollsfederationen, Fifa. Men trots alla snedsteg och korruptionsanklagelser lyckades han klamra sig fast på posten i nästan 20 år.

Sitt första jobb inom Fifa fick Blatter 1975, då han blev tekniskt ansvarig. Han närmade sig toppen 1981 då han utnämndes till generalsekreterare och satt sedan kvar på den posten i 17 år.

Schweizaren tog slutligen plats på Fifa-tronen 1998 efter att ha vunnit en jämn omröstning mot svenske Lennart Johansson. Redan då var han omgiven av mutanklagelser.

Efter två år var Blatter nära att förlora jobbet då Fifas marknadsföringspartner, schweiziska International Sport and Leisure, gick i konkurs med skulder på över 850 miljoner kronor, vilket slog hårt mot federationens finanser. Utredningar visade att tiotals miljoner dollar i mutor hade delats ut till Fifa-toppar, men Blatter ansågs bara ha betett sig ”klumpigt”, inte brottsligt.

Efter sin första fyraårsperiod blev han omvald 2002, trots fortsatta korruptionsanklagelser. Två år senare lanserade han Fifas första etiska riktlinjer, och fick även hård kritik för förslaget att kvinnliga fotbollsspelare ska bära tightare shorts.

Blatter vinner igen 2007, utan motstånd, då han byggt upp ett stort stöd i mindre fotbollsnationer. Faktumet att deras röster väger lika tungt som rösterna från de ekonomiska tungviktarländerna i Europa har varit en förutsättning för hans upprepade valsegrar. Den rutinerade fotbollspampen lade stor vikt vid att smörja dess nyckelpersoner, bland annat genom att lägga Fifa-pengar på lokala utvecklingsprojekt.

Anklagelserna om mutor, ekonomisk brottslighet och riggade VM-värdskap var omfattande under Blatters tredje mandatperiod, och de kritiska rösterna blev allt fler under 2010. När Ryssland och Qatar presenterades som värdar för fotbolls-VM 2018 respektive 2022 konstaterades att de parallella kampanjerna uppmuntrat till röstbyten, vilket även blev fallet i praktiken. Två medlemmar i ledningskommittén stängdes av inför valet då de avslöjats med att be om mutor, och chefen för Englands värdskapskampanj sade senare att fyra kommittémedlemmar erbjudit sina röster mot mutor.

 Även 2011 vinner schweizaren Fifa-valet utan konkurrerande kandidater, då huvudmotståndaren Mohammed bin Hammam dragit sig ur till följd av en mutskandal. Blatter fortsätter att leverera uttalanden som skapar rubriker, bland annat genom att hävda att det inte finns någon rasism inom fotbollen och att homosexuella fans som ska till VM i Qatar ska ”avstå från sexuell aktivitet” under tiden de är i värdlandet.

Efter 17 år som ordförande började allt rasa samman i slutet av maj i fjol, när 14 chefer och tjänstemän på Fifa greps till följd av anklagelser om ”omfattande och systematisk” korruption. Blatter, som inte tillhörde de gripna men som många uppmanade att avgå, vinner två dagar senare sitt femte ordförandeskap i rad.

Kort därefter meddelade plötsligt Blatter att han kommer att avgå, och att en extrainsatt kongress ska äga rum "så snabbt som möjligt" för att välja en efterträdare. Senare uppger han i media att han bara erbjudit sig att lämna sin post, och att han egentligen inte har avgått. I september inledde schweiziska myndigheter en utredning av Fifa-toppen, rörande ett kontrakt han skrivit under som gav kontrollen över tv-rättigheter till den korruptionsåtalade tidigare Fifa-tjänstemannen Jack Warner.

Därefter kräver tunga sponsorer Blatters avgång, och i oktober delar Fifas etiska kommitté ut provisoriska avstängningar i 90 dagar till såväl Blatter som viceordföranden Michel Platini och generalsekreteraren Jérôme Valcke.

Strax innan jul kom slutligen beskedet att Blatter och Platini stängs av från fotbollen i åtta år, då de "missbrukat sina ställningar". En utbetalning om 17,2 miljoner kronor från Blatter till Platini blir avgörande för den etiska kommittén.

Därmed är karriären med största sannolikhet över för 79-åringen, som den ryske presidenten Vladimir Putin vill belöna med Nobels fredspris.

Källor: The New York Times, The Telegraph, The Guardian

Ny karriär? Regga ditt CV på flera jobbsajter samtidigt! (Extern tjänst)

Tyck till