1515

USA-börser: Lägre oljepris pressade tillbaka kurserna<br />

Det senaste dygnets ränteoptimism gav vika för fallande oljepriser och konjunkturoro vilket fick Wall Street att stänga torsdagens handel i rött.

Dow Jones noterades vid stängning till minus 1,4 procent vid nivån 17.496, Nasdaq var ned 1,3 procent vid 5.002. S&P 500 sjönk 1,5 procent till 2.041.

Omkring 740 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.700 miljoner på Nasdaq.

"Investerare fokuserar på några av de kvardröjande problemen som tapp i råvarupriser och en svag global konjunktur. Vidare finns det viss oro över hur vinsttillväxten kommer bli nästa år", sade Walter "Bucky" Hellwig, vice VD vid BB&T Wealth Management i Alabama, till Bloomberg News.

Efter onsdagens väntade amerikanska räntehöjning, som ledde till global börsglädje, skiftades fokus på torsdagen återigen mot det sjunkande oljepriset och svag konjunktur.

WTI-oljan höll sig under 34 dollar per fat vilket tyngde energisektorn där tungviktarna Exxon och Chevron handlades i rött.

Vid sidan av oljerelaterat fick de rapporterande bolagen en del uppmärksamhet. Oracle hade det tungt med minus 5 procent trots att mjukvarubolaget levererade en högre vinst än väntat, dunkla utsikter ogillades dock.

Bättre gick det för Fedex som var upp drygt 2 procent sedan logistikjättens rapport bjöd på ett resultat som var högre än väntat och en upprepad helårsprognos.

Lastbilstillverkaren Navistar låg länge på plus trots att kvartalsintäkter och intäktsprognoser var något lägre än konsensus. I takt med avtagande börshumör backade aktien tillbaka och stängde lätt på minus.

Ett liknande mönster kunde skönjas i Oriflame-konkurrenten Avon som var 8 procent i den tidiga handeln. Bolaget har bekräftat att det ska sälja av sin nordamerikanska verksamhet till riskkapitalbolaget Cerberus, som samtidigt köper en 17-procentig andel i moderbolaget Avon. På slutet av sessionen tog säljarna dock kommandot och tryckte ned aktien som stängde vid minus 1 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 6 punkter till 2,23 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?