1515

Stockholmsbörsen rivstartar<br />

Stockholmsbörsen öppnade klart upp i ett allmänt positivt riskklimat efter att Federal Reserve som väntat genomfört den första höjningen på nära tio år på onsdagskvällen. Volvo gick starkare än övriga storbolag efter att ha redovisat leveranser för november.

Stockholmsbörsen bjöd på en smakstart på torsdagshandeln i spåren av gårdagens räntehöjning från Federal Reserve. I den inledande handeln var OMXSPI upp 1,7 procent medan OMXS30 steg med 1,8 procent.

"Fed bör definitivt vara tillfreds med avsaknaden av volatilitet i alla tillgångsklasser. Det fanns inget här som ändrar uppfattningen att vi kan ha ett dämpat 'riskpositivt rally' även om sannolikheten för en räntehöjning i mars är betydligt högre än vad som prisas in", sade Alan Ruskin på Deutsche Bank till Reuters.

Klockan 9.45 var storbolagsindexet OMXS30 upp 2,0 procent till indexnivån 1.457. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då 2,5 miljarder kronor.

LÄS MER: Här hittar du allt om börsens bolag

Ledande europeiska börsindex steg också klart, USA-börser var upp på onsdagskvällen och även den asiatiska handelssessionen har klätts i svart.

Inom det svenska storbolagsindexet var samtliga aktier på plus. Volvo var största vinnare med en uppgång på nära 4 procent sedan det redovisat att koncernens totala lastbilsleveranser, exklusive samriskbolagen, var i stort sett oförändrade i november.

"Jag tycker att det är ungefär som väntat. Ska man säga någonting är Europa lite starkare än väntat, men det var enkla jämförelsetal där. Det var också positivt att Renault tycks återta vissa marknadsandelar", sade Handelsbankens analytiker Hampus Engellau till Nyhetsbyrån Direkt.

SSAB var sämst presterande aktie inom OMXS30 med 0,6 procents ökning. Pareto, Swedbank och Deutsche Bank har samtliga sänkt rekommendationen för aktien efter onsdagens vinstvarning. Stålbolaget meddelade på torsdagsmorgonen att det kommer att etablera en ny affärsenhet under namnet SSAB Services.

Société Générale har sänkt H&M-aktien till sälj från behåll. Ny riktkurs är 281 kronor mot tidigare 319 kronor. Den indextunga aktien hämmade indexutvecklingen med 0,9 procents uppgång till 305:40 kronor.

Bland mindre bolag avancerade Tobii mer än 10 procent. Bolagets meddelade sent på onsdagen att deras eyetracking-plattform nu erbjuder stöd för ansiktsidentifikation i Windows Hello.

Rejlers backade 4,2 procent till 102 kronor sedan det beslutat om en riktad kontant nyemission av 600.000 aktier av serie B till en teckningskurs om 100 kronor per aktie.

Nordea Markets har inlett bevakning av Haldex med rekommendationen köp. Riktkursen är 101 kronor. Aktien avancerade omkring 6 procent till 80 kronor.

Morgan Stanley har höjt rekommendationen för Hexagon till från undervikt till jämvikt. Aktien steg 3,5 procent.

Unibet och Balder har båda höjts till köp av Swedbank. De båda aktierna var kring 3 procent högre.

I rapportflödet var klädbolaget RNB nära 6 procent högre efter ökad omsättning och rörelseresultat. Inom klädsektorn var samtidigt MQ drygt 2 procent ned sedan det rapporterat. Inom Qvibergsfären var vidare vinterturismbolaget Skistar 0,4 procent upp sedan det publicerat siffror för det sedvanligt säsongsmässigt svaga första kvartalet. Resultatet efter skatt var -182 miljoner kronor (-205).

Federal Reserve beslutade som väntat att höja målnivån för styrräntan, fed funds, med 25 punkter till mellan 0,25 och 0,50 procent på onsdagskvällen. Det var första höjningen sedan juni 2006 och efter en ränta nära noll sedan december 2008.

Fedledamöternas medianränteprognos för styrräntan i slutet av 2016 lämnas oförändrad jämfört med i september, men sänks något för slutet av 2017 och 2018. Medianprognosen ligger nu på 1,375 procent i slutet av 2016, 2,375 procent i slutet av 2017 och 3,25 procent i slutet av 2018.

Vid 10-tiden väntas IFO-index från Tyskland samt norskt räntebesked där det är ungefär 50/50 kring en sänkning eller ej. Under förmiddagen visade statistik från SCB att svensk arbetslöshet oväntat sjönk till 6,2 procent i november, mot förväntningar om oförändrade 6,7 procent från oktober.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?