1515

Räntor och valutor: Svenska räntor sjunker mindre<br />

Europabörserna sjunker i torsdagens förmiddagshandel efter torsdagens räntehöjning från Federal Reserve, medan starka arbetsmarknadssiffror från SCB gör att svenska räntor sjunker klart mindre.

Vid 11-tiden är den tyska tioårsräntan ned med 7 punkter till 0,60 procent, från svensk stängning på onsdagen, medan den svenska tioåringen är ned 3 punkter till 0,96 procent.

SCB meddelade på morgonen att arbetslösheten sjönk till 6,2 procent i november, ned från 6,7 procent i oktober, och klart under förväntningarna på 6,6 procent, enligt SME Direkts enkät bland analytiker.

Arbetslösheten har inte varit så låg sedan i årsskiftet 2008/2009, alltså innan finanskrisen slog till med full kraft.

Säsongsjusterat sjönk arbetslösheten till 6,8 procent, från 7,2 procent, väntat 7,1 procent.

Sysselsättningen ökade med 87.000 personer, eller 1,8 procent, samtidigt som även antalet personer i arbetskraften och antalet arbetade timmar ökade.

SCB noterar bland annat en kraftig nedgång i arbetslösheten för ungdomar i november.

Andreas Wallström, chefanalytiker på Nordea, säger till Nyhetsbyrån Direkt att sysselsättningen fortsätter att öka i god takt och i kombination med en lugnare utveckling för arbetskraftsutbudet får det arbetslösheten att sjunka.

"Det var starkare än vi hade räknat med och det beror på att arbetskraftsutbudet kom in lite svagare än vi hade i prognos. Vi har sett en svagare trend i arbetskraftsutbudet under ett års tid, vilket till stor del är det som gjort att arbetslösheten fallit tillbalka. Sysselsättningstrenden har varit stark länge och var så fortsatt i november", säger han.

SEB konstaterar i ett kundbrev att nedgången i arbetslösheten var starkare än de räknat med. Deras prognos är att sysselsättningen fortsätter att öka under 2016, vilket leder till en gradvis nedåtgående trend för arbetslösheten.

Swedbanks Knut Hallberg noterar i en kommentar att november månads sysselsättningsstatistik innebär goda nyheter för fackförbunden inför löneförhandlingarna, och i förlängningen för Riksbanken om lönerna stiger.

Norska kronan stärktes rejält, 14 öre mot euron, efter att Norges Bank meddelat att styrräntorna får ligga stilla, 11 av 20 bedömare räknade med oförändrat, resten med en sänkning med 25 punkter.

Samtidigt flaggar Norges Bank för att styrräntan kan komma att sänkas under det första halvåret 2016.

"Efter en samlad bedömning av utsikterna och riskbilden valde direktionen att hålla styrräntan oförändrad vid detta möte. Blir utvecklingen i stort sett som vi nu räknat med kan styrräntan komma att sänkas under det första halvåret 2016", säger centralbankschefen Öystein Olsen i en kommentar.

Erik Johannes Bruce, Nordea, skriver i ett kundbrev att de håller fast vid tidigare prognos om en räntesänkning i mars och en till i september.

Brittiska pundet reagerade inte nämnvärt efter en oväntat stark detaljhandelssiffra för november. Försäljningen, inklusive bensin, ökade med 1,7 procent, vilket var vida över förväntningarna på +0,6 procent. Erbjudanden i samband med Black Friday uppgavs ha bidragit till uppgången.

Amerikanska räntor har fortsatt nedåt i torsdagens förmiddagshandel, efter Federal Reserves väntade räntehöjning på torsdagskvällen. Tioårsräntan handlas 4 punkter lägre till 2,24 procent, från svensk stängning i går.

I eftermiddag publiceras Philadelphia Fed Index för december, som väntas sjunka till 1,0 från 1,9 i november, antalet nyanmälda arbetslösa, som väntas ha sjunkit till 275.000 förra veckan, och ledande indikatorer, där en uppgång med 0,1 procent förutspås. Allt enligt Bloomberg News enkäter bland analytiker.

På valutamarknaden har dollarn fortsatt att stärkas mot både euro och yen, till 1:086 respektive 122:4.

Kronan är 4 öre svagare mot dollarn och 3 öre starkare mot euron.

Torsdag kl 11.05 (onsdag kl 16.15)
USD/SEK 4,138889 (8:5118) Statsobl 2y -0,44 (-0,47)
EUR/SEK 2,343056 (9:3061) Statsobl 10y 0,96 -0,99
EUR/USD 0,638889 (1:0933) Räntegap/ty 36 -32
US obl 10y 2,24 -2,28 Tysk obl 10y 0,6 -0,67


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?