1515

USA-börser: Fortsatt uppgång väntas<br />

USA-terminerna pekade mot en uppgång en halvtimme innan börsernas öppning på onsdagen. Uppgången sker i så fall trots förnyade prisfall för oljan, och trots en förväntad höjning av styrräntan klockan 20 svensk tid.

Vid 15-tiden var terminen för Dow Jones industriindex 0,6 procent högre. Terminerna för S&P500 och Nasdaq 100 noterades också upp 0,6 procent.

På tisdagen steg de amerikanska börserna med omkring 1 procent, då med energiaktier som stora vinnare - Exxon och Chevron steg båda med runt 4 procent.

Efter en lång tid av spekulationer väntas FOMC göra slag i saken och höja styrräntan för första gången sedan 2006. Marknadsprissättningen indikerar 76 procents sannolikhet för en höjning på onsdagen, enligt Bloomberg News.

"Vi säger till kunderna att se på en inledande normalisering av den amerikanska räntan som något positivt. Den amerikanska ekonomin klarar av att smälta en högre kapitalkostnad. Den statistik vi fått under den senaste veckan har pekat i samma riktning, det står inte någon recession för dörren", sa William Hobbs, strategichef vid Barclays i London, till Bloomberg News.

På bolagsfronten steg Array Biopharma kraftigt i förhandeln. Aktien var upp drygt 25 procent på nyheten att ett av bolagets preparat mot melanom visat goda resultat i försök.

Solenergibolaget Sun Edison, som steg kraftigt redan på tisdagen, fortsatte upp med ytterligare 13 procent i förhandeln. Aktien gynnades i likhet med andra solenergiaktier av de överenskommelser om minskade utsläpp som träffades vid klimatmötet i Paris.

Joy Global, som bland annat konkurrerar med svenska Atlas Copco och Sandvik, redovisade en justerad vinst på 0,43 dollar per aktie för det fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Det var 1 cent högre än förväntat, men bolaget levererade också en prognos för 2016 som var betydligt sämre än analytikerna räknat med.

Aktien tappade dryga 4 procent före börsöppningen.

Genterapiföretaget Spark Therapeutics gör en nyemission om 3 miljoner aktier och aktien svarade med att tappa 3,5 procent i den amerikanska förhandeln.


Innehåll från DynaMateAnnons

DynaMates uppmaning till svensk industri: ”Våga investera för framtiden”

Svensk industri har länge haft ett teknikförsprång och många av våra industriföretag är världsledande. Pandemin som resulterat i en förändring av de globala handelskedjorna samt en accelererande teknikutveckling gör att svensk industri måste agera. Det innebär att industrin måste våga prova nya lösningar för att överleva, men också för att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. 

DynaMate levererar tjänster och lösningar för att bidra till en framgångsrik industri. De är själva sprungna ur ett av världens mest framgångriska produktionsbolag Scania. Med stor kunskap och välbeprövade metoder har DynaMate tagit fasta på regeringens nya industrialiseringsstrategi för att stärka industrins omställningsförmåga samt konkurrenskraft. Två av fokusområdena i strategin är Industri 4.0 och Hållbar produktion. 

– Utifrån de här två områdena har vi tittat på och utvecklat tjänster för att hjälpa svensk industri, men då gäller det såklart att företagen vågar investera i nya lösningar, säger Pär Holmgren, vd på DynaMate. 

Smarta & cirkulära lösningar 

DynaMate erbjuder bland annat olika typer av produkter och tjänster som är kopplade till AI och digitalisering av svensk industri. De är i dag även det enda företag i sin bransch som har ett partnerskap med just AI-bolag för utveckling av nya tjänster och affärsmodeller. 

– Med AI kan vi detektera anomalier i produktionen och säkerställa att allt som produceras håller rätt kvalitet. Det är i första hand ett hjälpmedel för att minska energiåtgången, säkra kvalitén och effektivisera produktionen, säger Pär Holmgren. 

DynaMate ser även till att utveckla den befintliga maskinparken. Maskinerna har oftast en bra stomme men själva mjukvaran och vissa mekaniska delar kan behöva uppdateras till dagens teknologi. Till exempel nya styrsystem i kombination med olika robotlösningar. Därmed kan maskinerna vara i produktion i ytterligare ett flertal år. 

– Genom att optimera befintliga maskinparker kan vi effektivisera produktionen. 

Möjligheter skapas såsom att man kan släcka ner fabriken efter två skift istället för efter tre. Detta gynnar både personal och energiförbrukning. Vi har även utrustningar där vi renar den olja som använts inom industrin, på så sätt kan man återanvända 50 till 70 procent av den befintliga oljeförbrukningen. 

En gemensam resa – men företagen måste våga följa med

DynaMate är en rådgivare och samarbetspartner som hjälper kunderna på utvecklingsresan från logistik till produktion. Nu gäller det att företagen skapar mer utrymme för investeringar i nya lösningar och blir en del av den cirkulära ekonomin. 

– Förr eller senare blir det ett måste för svensk industris överlevnad att investera för framtiden. 

Det här tycker kunderna:

Johan Edbom, Produktionsledare FM Mattsson Mora Group:

”Vi har gjort en produktiv förbättringsresa tillsammans med DynaMate. Tack vare deras effektivitetshöjande tjänster och stora kunskap har vi ökat nyttjandegraden från 46 procent till 73 procent, på sex månader. Nu tar vi nästa steg och implementerar AI. för att ytterligare förbättra kvaliteten i vår produktion.”

Anders Linder, VD för AGES Machining i Värnamo:

”Som underleverantörer måste vi vara kostnadseffektiva och på sätt klara konkurrensen. Därför är det A och O att hitta rätt lösningar – DynaMate bidrar med rätt lösningar”

Läs mer på dynamate.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DynaMate och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?