1515

Stockholmsbörsen: SSAB rasade<br />

Stockholmsbörsen noterade små förändringar inför kvällens amerikanska styrräntebesked. SSAB var stor förlorare efter en vinstvarning medan Volvo steg på en köprekommendation. Allenex rusade på ett uppköpserbjudande.

SIX Generalindex var vid stängningen upp 0,2 procent till 478 och OMXS30-index steg 0,1 procent till 1.428. Omsättningen var 16,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen kring 13-15 miljarder.

Federal Reserve lämnar räntebesked vid 20-tiden i kväll. Många på marknaden tror att den amerikanska centralbanken nu kommer att dra i gång räntehöjningarna som man har flaggat för under en längre tid. Senast Federal Reserve höjde räntan var under 2006. Stort fokus i samband med beskedet blir den framtida räntebanan.

Jonas Olavi, nordisk allokeringsansvarig på kapitalförvaltaren Alfred Berg, anser att det skulle vara väldigt negativt för marknaderna om höjningen inte kommer nu.

"Runt 80 procent av marknaden tror att man kommer att höja som utlovat. Börserna kommer falla om det inte infrias", säger Jonas Olavi till SvD Näringsliv.

Stålbolaget SSAB:s aktie föll 9,9 procent efter att ha inkommit med en vinstvarning. Volymer och priser har hittills under det fjärde kvartalet fallit väsentligt mer än väntat.

SSAB spår ett ebitda-resultat på 50-250 miljoner kronor i fjärde kvartalet. Enligt Inquiry Financials konsensus för perioden låg förväntningarna på ebitda-resultatet vid 889 miljoner kronor. Under första kvartalet på nya året hoppas bolaget på högre volymer igen när distributörerna fyller på sina lager.

Bättre gick det för Volvo, som gick fram 0,5 procent på en positiv analys från SvD Näringsliv. "Visst har Volvo sina brister men det är ändå ett globalt företag med starka positioner och en enorm potential. Med en mer normal värdering ska aktien upp 50 procent", skriver SvD Näringsliv.

Flygbolaget SAS resultat före skatt för fjärde kvartalet kom in 18 procent bättre än väntat vid 867 miljoner kronor. Bolaget räknar med ett positivt resultat före skatt för det kommande året. Aktien lyfte 6,1 procent.

Astra Zeneca förvärvar Takedas verksamhet inom luftvägar för en köpeskilling om 575 miljoner dollar. Affären väntas vara positiv för Astra Zenecas resultat redan under 2016. Aktien steg 0,3 procent.

Branschstatistik visar att vitvarubranschens leveransvolymer i Nordamerika steg med 2,3 procent under november månad jämfört med samma månad i fjol. Uppgången följde oktober som också var en uppgångsmånad, med 9,9 procent på årsbasis.

Electrolux aktie steg 2,4 procent. Stöd kom från Danske Bank som höjt rekommendationen till köp från behåll. Bolaget har också meddelat att de avser att hålla en kapitalmarknadsdag i februari månad.

Vidare på rekommendationsfronten har Deutsche Bank höjt Boliden till köp från behåll. Aktien förbättrades 0,1 procent.

ABG har sänkt sin rekommendation för H&M till behåll från köp. Aktien svarade med en nedgång på 0,9 procent.

Swedbank höjer rekommendationen för Besqab till köp, från tidigare neutral. Riktkursen är fortsatt 185 kronor. Aktien adderade 5,6 procent till 160,50 kronor.

Allenex var upp 21,8 procent till 2,46 kronor sedan Nasdaq-noterade CareDx lagt ett bud på bolaget. Aktieägarna, förutom huvudaktieägarna, kommer att få ta ställning till två alternativ: dels ett kontantalternativ om 2,50 kr per aktie, dels ett kombinerat aktie- och kontanterbjudande som är värt 2,42 kronor. Huvudaktieägarna har förbundit sig till kombinationserbjudandet.

Siem Capital har efter 23 års ägande sålt samtliga sina 1,57 miljoner aktier i Boule Diagnostics motsvarande 33,4 procent av kapitalet och rösterna. Aktierna mäklades till kursen 76 kronor. Köpare är Svolder, Nordea Fonder och Grenspecialisten, vilka inte tidigare är aktieägare i Boule. Boule klättrade 6,8 procent till 88 kronor på beskedet om ägarförändringen.

Itab Shop Concept är på väg mot ett rekordår. Aktien har också rusat och på dagens nivåer känns förhållandet mellan risk och möjlig avkastning inte lockande, skriver Placera i en analys daterad den 15 december. Aktien sjönk 4,9 procent.


Innehåll från ElektroskandiaAnnons

Securiton förenklar handhavandet genom sin nya molntjänst – SecuriCloud

Historiskt sett har brandlarmsystem i fastigheter enbart varit uppkopplade mot räddningstjänsten via en fysisk övervakad larmsändare, vilket bland annat har inneburit att anläggningsskötaren inte blivit informerad om en brand förrän i ett senare skede. Med molntjänsten SecuriCloud erbjuds slutkunden ett informativt och ett förenklat handhavande via exempelvis sin mobiltelefon. 

Tillverkaren Securiton tar nu ett krafttag i digitaliseringen beträffande uppkopplade brandlarmscentraler och erbjuder nu sina kunder den innovativa molntjänsten SecuriCloud – en tjänst som erbjuder en högre effektivitet och säkerhet som följd.

SecuriCloud lanserades i somras och en allt större efterfrågan kommer ifrån våra kunder, menar Christer de Wahl, sälj och marknadschef säkerhet på Elektroskandia, som är svensk distributör för Securiton’s brandlarmsprodukter.

– Anläggningsskötare och andra slutkunder efterfrågar den här typen av tjänster idag, att via mobilen eller datorn kunna komma åt sina anläggningar på distans och få information och kontroll över dess status. Med SecuriCloud får man alla larm och fellarm i realtid, dessutom kan man göra frånkopplingar av sektioner och adresser fortsätter Christer.

Ett viktigt säkerhetsperspektiv

Brandlarmsmarknaden har länge stått och stampat och inte följt med lika snabbt i den digitala utveckling som resten av samhället i varierad grad genomgått och fortfarande genomgår. Fördelen med ett system som SecuriCloud är att anläggningsskötaren och brukaren av systemet redan i ett tidigt stadie får information när en brand utbrutit och vet exakt var branden startat och snabbt kan vara räddningstjänsten behjälplig på plats. 

Christer tror nu att viljan att modernisera genom molntjänster kan bero mycket på att det gäller att kunna erbjuda produkter och tjänster som är i absolut framkant ur ett säkerhetsperspektiv. All information som skickas är krypterad och säker på alla sätt och vis.

Installatören har ”remote access”

SecuriCloud förenklar och effektiviserar även arbetet för installatören, som ges genom ”remote access”, berättar Per Hellström, produktchef säkerhet på Elektroskandia.

– Installatören kan bistå slutkunden snabbt genom att hjälpa till på distans. Det kan finnas ett behov av att frånkoppla en del av fastighet – till exempel vid en renovering – och då slipper installatören åka dit och kan sköta det helt på distans. Det är kostnadseffektivt i både tid och pengar. I slutändan handlar det om att skapa en mer effektiv kommunikation och i förlängningen en ännu bättre säkerhet, avslutar Per.

Läs mer på http://www.securifire.se/ 

Om Elektroskandia

Elektroskandia grundades 1917 och är en ledande fabrikatsoberoende leverantör av heltäckande systemprodukter inom säkerhet. Våra tekniska säljare erbjuder specialistkompetens. På Elektroskandia arbetar vi för att hjälpa våra kunder att följa med i den senaste utvecklingen. Vi vill att våra kunder ska se oss som en samarbetspartner inom säkerhet. Vi på Elektroskandia hjälper dig hela vägen fram till färdig, godkänd anläggning.

Mer från Elektroskandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Elektroskandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?