Hoppa till innehållet

Annons

USA-börser: Rusning i läkemedelsbolaget

Uppgång i oljan och en tro på att den amerikanska ekonomin tål en räntehöjning, fick börserna i New York att stiga på tisdagen. Onsdagens amerikanska räntebesked kröp allt närmare vilket stal en stor del av uppmärksamheten.

Dow Jones noterades vid stängning till plus 0,9 procent vid nivån 17.525, Nasdaq var upp 0,9 procent vid 4.995. S&P 500 steg 1 procent till 2.043.

Omkring 780 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.900 miljoner på Nasdaq.

"Aktierna klättrade mot slutet av handeln i går och vi ser en fortsättning av den stämningen i dag. En räntehöjning vore ett positivt tecken eftersom det visar att Fed tror på den amerikanska ekonomin, att den globala ekonomin är i bra slag och att de ekonomiska förutsättningarna utvecklas väl", sa Heinz-Gerd Sonnenschein, strateg vid Deutsche Postbank, till Bloomberg.

Inom S&P500 intog energi förstaplatsen bland sektorerna efter rejäl uppgång i oljan. Exxon och Chevron stängde både runt 4 procent högre vilket betyder att tungviktarna är upp cirka 7 procent sedan i måndags.

Även finanssektorn hade medvind efter att oron för högavkastande obligationer, som gäckat marknaden de senaste dagarna, avtagit. Vidare kan det vara positivt för bankerna om räntan nått botten, marginalpressen kan då minska.

Vidare rusade Valeant 14 procent efter att det pressade läkemedelsbolaget tecknat ett avtal med Walgreens, vilket kommer öka spridningen av Valeants produkter.

Sämre gick det för Kennametal som rasade 19 procent efter en vinstvarning. Bolaget, som delvis är en konkurrent till Sandvik, hänvisade till försvagade slutmarknader.

De senaste dagarnas nedgång i Apple fortsatte med teknikjätten på minus 1,7 procent trots positivt börsklimat. Morgan Stanley och Barclays har nyligen sänkt sina rekommendationer på Apple med hänvisning till stagnerande försäljning av iphones.

I tekniksektorn dominerade säljarna även i Twitter som stängde 4 procent lägre till 24 dollar per aktie. Analyshuset Evercore har sänkt sin riktkurs till 22 dollar per aktie på oro för användartillväxten och konkurrens från Instagram och Snapchat.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 5 punkter till 2,27 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera