1515

USA-börser: Rusning i läkemedelsbolaget<br />

Uppgång i oljan och en tro på att den amerikanska ekonomin tål en räntehöjning, fick börserna i New York att stiga på tisdagen. Onsdagens amerikanska räntebesked kröp allt närmare vilket stal en stor del av uppmärksamheten.

Dow Jones noterades vid stängning till plus 0,9 procent vid nivån 17.525, Nasdaq var upp 0,9 procent vid 4.995. S&P 500 steg 1 procent till 2.043.

Omkring 780 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.900 miljoner på Nasdaq.

"Aktierna klättrade mot slutet av handeln i går och vi ser en fortsättning av den stämningen i dag. En räntehöjning vore ett positivt tecken eftersom det visar att Fed tror på den amerikanska ekonomin, att den globala ekonomin är i bra slag och att de ekonomiska förutsättningarna utvecklas väl", sa Heinz-Gerd Sonnenschein, strateg vid Deutsche Postbank, till Bloomberg.

Inom S&P500 intog energi förstaplatsen bland sektorerna efter rejäl uppgång i oljan. Exxon och Chevron stängde både runt 4 procent högre vilket betyder att tungviktarna är upp cirka 7 procent sedan i måndags.

Även finanssektorn hade medvind efter att oron för högavkastande obligationer, som gäckat marknaden de senaste dagarna, avtagit. Vidare kan det vara positivt för bankerna om räntan nått botten, marginalpressen kan då minska.

Vidare rusade Valeant 14 procent efter att det pressade läkemedelsbolaget tecknat ett avtal med Walgreens, vilket kommer öka spridningen av Valeants produkter.

Sämre gick det för Kennametal som rasade 19 procent efter en vinstvarning. Bolaget, som delvis är en konkurrent till Sandvik, hänvisade till försvagade slutmarknader.

De senaste dagarnas nedgång i Apple fortsatte med teknikjätten på minus 1,7 procent trots positivt börsklimat. Morgan Stanley och Barclays har nyligen sänkt sina rekommendationer på Apple med hänvisning till stagnerande försäljning av iphones.

I tekniksektorn dominerade säljarna även i Twitter som stängde 4 procent lägre till 24 dollar per aktie. Analyshuset Evercore har sänkt sin riktkurs till 22 dollar per aktie på oro för användartillväxten och konkurrens från Instagram och Snapchat.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 5 punkter till 2,27 procent.


Innehåll från EKNAnnons

Blev miljardbolag på sex år – så här växte Polarium

Smarta batterier gjorde att svenska Polarium utsågs till Nordens mest snabbväxande tillväxtbolag av Financial Times tidigare i år. Bolaget är just nu på en tillväxtresa som många företagare drömmer om.

– Vi hade inte klarat det här utan EKN, säger Polariums grundare och vd Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Polarium tillverkar smarta uppkopplade litiumjonbatterier som driver mobilmaster, och kan ersätta många av de dieselaggregatorer och blybatterier som ofta driver masterna i dag.

– En av våra kunder sparar sju miljoner liter diesel i månaden på att använda våra produkter. Ser man till mobilmasternas hela livslängd innebär det över en miljard liter mindre diesel – för en kund, säger Stefan Jansson.

Tillväxt som kostar

Polarium har sedan starten 2015 installerat över 250 000 batterier i mer än 60 länder. I år förväntas omsättningen landa på 1,25 miljarder kronor. Efter sex år har företaget tre kontor i Sverige, fabriker i Mexiko och Vietnam, säljkontor i USA samt säljare och teknisk support i England, Nya Zeeland, Indonesien och flera afrikanska länder. Det är en otrolig tillväxtresa – och den har kostat en hel del.

– Vi har ett enormt kassaflöde och snabb tillväxt – lägg samman de två parametrarna så får du en uppfattning av vårt behov av rörelsekrediter. Det här var en riktig utmaning för oss i början när vi inte hade en historik att visa upp för kreditgivare, och dessutom gör många affärer på riskmarknader Därför vände vi oss till EKN.

Kombinera olika garantier

Statliga EKN finns nämligen till för att hjälpa svenska exportföretag och deras underleverantörer, genom olika typer av garantier. Polarium har använt tre finansieringslösningar från EKN:

För allmänna expansionssatsningar har de använt EKN:s rörelsekreditgaranti, vilket innebär att EKN har täckt 50 procent av bankens kreditrisk. Det har gjort det enklare för banken att våga säga ja till Polariums kreditbehov.

För affärer på riskmarknader har Polariums bank använt EKN:s rembursgaranti. Rembursgarantin kan banken ansöka om när man har en så kallad remburs, det vill säga att köparens lokala bank garanterar säljaren betalning vid leverans. Rembursgarantin täcker upp för risken att den lokala banken inte kan betala.

Polarium har också använt sig av EKN:s garanti för kundfordringar för specifika affärer, som täcker risken att köparen inte kan betala fakturan. Med hjälp av garantin kan Polarium dessutom gå till sin bank och få fakturan betald i förväg, vilket innebär att de kan erbjuda kunden kredit utan att själva behöva vänta på att få betalt.

Minskat risken och frigjort kapital

– Vi gör många affärer på riskmarknader och då är det betryggande att kunna räkna bort både politiska risker och valutarisker. Dessutom har vi kunnat frigöra kapital med hjälp av de här garantierna. Samarbetet med EKN har gjort att vi kan fokusera på vår grundverksamhet, det har varit otroligt värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?