1515

USA-börser: Oljebolag lyfter<br />

Några timmar in i tisdagshandeln hade köparna fortsatt övertaget på Wall Street som steg. En rekyl i det pressade oljepriset samt tro på att den amerikanska ekonomin tål en räntehöjning bidrog till optimismen.

Runt klockan 18 noterades Dow Jones Industrial till plus 1 procent och S&P 500 till plus 1 procent medan tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,9 procent.

Omkring 350 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 850 miljoner på Nasdaq.

"Aktierna klättrade mot slutet av handeln i går och vi ser en fortsättning av den stämningen i dag. En räntehöjning vore ett positivt tecken eftersom det visar att Fed tror på den amerikanska ekonomin, att den globala ekonomin är i bra slag och att de ekonomiska förutsättningarna utvecklas väl", sa Heinz-Gerd Sonnenschein, strateg vid Deutsche Postbank, till Bloomberg.

Inom S&P500 intog energi förstaplatsen bland sektorerna efter rejäl uppgång i oljan. Exxon och Chevron steg både runt 3 procent vardera vilket betyder att tungviktarna är upp cirka 6 procent sedan i måndags.

Även finanssektorn hade medvind efter att oron för högavkastande obligationer, som gäckat marknaden de senaste dagarna, avtagit. Vidare kan det vara positivt för bankerna om räntan nått botten, marginalpressen kan då minska.

Sämre gick det för Kennametal som rasade 14 procent efter en vinstvarning. Bolaget, som delvis är en konkurrent till Sandvik, hänvisade till försvagade slutmarknader.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 3 punkter till 2,25 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?