ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Så blir börsåret 2016

  • Verkstads- och byggindustrin är två rekommenderade mål för investeringar 2016. Foto: TT
Efter mycket om och stängde börsåret 2015 på plus. Nu är det dock dags att blicka framåt – så tror experterna om börsåret 2016.

2016 har potential att bli ett relativt bra år på Stockholmsbörsen om man ska lyssna på experterna. Nordeas aktiestrateg Mattias Eriksson tror på en större börsuppgång 2016 än för 2015.

Investera? Jämför olika aktiedepåer här (Extern tjänst)

”Jag tycker det ser bra ut. Får vi inte en global lågkonjunktur utan en hygglig konjunkturutveckling så bör verkstadsaktier utvecklas bra från de låga nivåer vi ser idag. Även bankerna bör gå svagt positivt såvida de inte får stora regleringsförändringar”, säger Mattias Eriksson, aktiestrateg på Nordea.

För banksektorn har 2015 inte varit något år att hänga i granen och samtliga storbanker har gått svagare än index. Inom verkstadssektorn har flera storspelare som Atlas Copco, Sandvik, SKF och Volvo gått svagt.

”Jag tycker att man har en ganska pessimistisk syn på konjunktur och vinstutveckling inprisat i aktiekurserna. Det blir säkerligen en svår inledning på 2016. Man får inte heller någon hjälp av valutan så det är ett tufft klimat. De har dock redan fallit en hel del så det bör vara billigt om det inte blir en rejäl sättning i den globala konjunkturen”, säger Mattias Eriksson.

Dagens industri träffade tidigare i december Didier Saint-Georges, vd för kapitalförvaltaren Carmignac, som varnade för att den amerikanska konjunkturen kan vara på väg nedåt. Mattias Erikson har dock en positivare bild.

”Vi tror på en stabil utveckling i USA. Det kanske inte blir bättre men de signaler vi fått är att byggbranschen går väldigt starkt. Även tjänstesektorn går bra medan tillverkningssektorn går lite svagare och flera andra sektorer har påverkats av nedgången för olja och gas”, säger Mattias Eriksson.

När det kommer till specifika aktier tycker Nordea att man ska vara med i verkstad, förslagsvis i Volvo. Dessutom får byggbolaget JM och nischbanken Nordax en köprekommendation. Nischbanken Collector får dock en säljrekommendation tack vara den smala finansieringsstrukturen och den höga värderingen.

Även på SEB är man försiktigt positivt inställda till börsåret 2016.

”Vi tycker att värderingen är ganska attraktiv. Framförallt relativt räntemarknaden. Börsen är lite dyrare än vad den brukar om man ser på ett tioårssnitt men hela den skillnaden och lite till förklaras av de väldigt låga riskfria räntorna”, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

 Det är alltså fortfarande den extrema penningpolitiken som är börsens trumfkort. SEB spår dock en lite långsammare vinsttillväxt då årets valutastöd inte kommer upprepas under 2016.  

”Även om vi tror på en bättre konjunktur 2016 så är det långt ifrån bra. I synnerhet industri och råvaru- och energisektorn är lite svajiga. Nu på slutet har vi sett hur problemen inom råvaror och energi skapar oro i kreditmarknaden. De är allihop källor till nervositet”, säger Esbjörn Lundevall.

När det kommer till eventuella svagheter är Esbjörn Lundevall mer orolig för den globala konjunkturen än den svenska. Även Storbritanniens folkomröstning om EU-medlemskapet är ett potentiellt orosmoment.  

”Framförallt industrikonjunkturen haltar lite i Nordamerika medan Kina har bra tillväxtsiffror men lägre än de varit historiskt. Ser man till sektorer så är cykliska konsumentvaror väldigt välpositionerat”, säger han.

Hur går det för Stockholmsbörsen 2016?

”Vi säger plus 2-7 procent plus direktavkastningen på 3,5 procent”, säger Esbjörn Lundevall.

Tyck till