ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kreabs Sverigechef får gå efter SD-umgänge

  • Markus Uvell får lämna jobbet som Sverigechef för Kreab. Foto: Leif R Jansson / TT
Lobbyjätten Kreabs Sverigechef Markus Uvell tvingas avgå efter att han återigen haft privata kontakter med en ledande SD-politiker.
"Det sista som hände var droppen. Men det var inget som kom plötsligt", säger Kreabs ägare Peje Emilsson.

Di avslöjade tidigare i höstas hur näringslivet har byggt upp allt tätare kontakter med Sverigedemokraterna och hur Kreab, med Peje Emilsson som storägare, spelade en viktig roll i den allt intensivare lobbyingen mot partiet.

Uppvaktningen av Sverigedemokraterna är djupt kontroversiell och fick många i näringslivet att reagera. Särskilt känsligt blev det eftersom Markus Uvell byggt upp en mycket nära och privat kontakt med flera partitoppar.
Kontakterna har bland annat bestått av middagar och öldrickande.

Markus Uvell skrev också följande på mikrobloggen Twitter klockan halv ett på natten den 5 juni i år:
”Är nöjd, glad och eventuellt en liten, liten smula onykter efter middag etc med den eviga Linus Bylund, vi har fått många viktiga insikter!”

Och i går vittnade Markus Uvell åter om ett nära umgänge med Sverigedemokraternas Linus Bylund.
”Har andäktigt ätit bl a tartar, sida och huvud av gris på fantastiska Djuret tillsammans med Linus Bylund, därmed kan julen börja”, skrev han på mikrobloggen Twitter.

Kreabs grundare och storägare Peje Emilsson förklarar att gårdagens meddelande utlöste Markus Uvells avgång. Samtidigt säger han att de haft en löpande diskussion om hans framtid på bolaget redan efter Dagens industris avslöjande.
”Det har varit en kontinuerlig dialog”, säger han.

Det har enligt ägaren varit problematiskt när det professionella gått över till en privat relation.
”Man måste kunna ha en professionell bevakning av alla partier. Man måste vara med och påverka”, säger Peje Emilsson.

”Men har du sedan en privat relation, kan det lätt missuppfattas. Det här gäller också för journalister, som måste hålla distans till makthavare”, fortsätter han och berättar att Kreab förlorat tre kunder efter Di:s avslöjande.

I september berättade Di att Postkodlotteriet tog en paus i sitt samarbete med Kreab. Vilka de två andra kunderna är vill inte Peje Emilsson gå in på.

Men får man som Kreabanställd inte umgås privat med en Sverigedemokrat?
”Det är viktigt att vi håller en professionell rågång”, säger Peje Emilsson.
”Det hindrar inte att du är ute och äter middag”, fortsätter han.

Från SD:s håll har Markus Uvells kontakter beskrivits som betydelsefulla för legitimeringen av partiet. Lobbyingen mot SD har också haft stor effekt och bidragit till att partiet svängt i frågan om vinst i välfärden.

I valrörelsen 2014 lovade partiet att kraftigt begränsa vinsterna, men efter den intensiva uppvaktningen svängde partiet vilket i dagsläget gör att hotet om ett vinstförbud är helt undanröjt.

Men trots att detta kan ses som en framgång för näringslivet har Kreabs och Markus Uvells nära kontakter väckt hård kritik från flera tunga näringslivsföreträdare.

En av dem är näringslivsnestorn Marcus Storch som kallade det för hyckleri, och även Leif Johansson har varit öppet kritisk.

Di har utan framgång sökt Markus Uvell för en kommentar.

Tyck till