ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Så ska du tänka med bolånet 2016

  • Foto: TT/Colourbox

Prognoserna för 2016 pekar uppåt för bolån med långa löptider. Är det dags att binda bolånet?

Under slutet av förra året har flera institutioner publicerat prognoser som pekar på samma sak. Även om Riksbanken sänker räntan igen ska bolåneräntorna för lån med långa löptider upp i år.

I Nordeas boränteprognos från slutet av november spås till exempel ytterligare en sänkning av reporäntan i början av nästa år. Till mitten av 2016 ska reporäntan ligga 10 räntepunkter under dagens minus 0,35 procent.

Det betyder att banken räknar med att räntan på bolån med mellan tre månaders och två års bindningstid ska ner något nästa år. Men de längre löptiderna ska upp enligt bankens prognos. Strax innan jul höjdes femårsräntan till 2,46 procent och enligt bankens prognos ska den upp till 2,85 procent om ett år.

Samma bild syns i det statliga bolåneinstitutet SBAB:s boränteprognos. Trots att räntorna beräknas ligga lågt hela året tror chefsekonom Tor Borg att räntebotten är nådd. Därmed kan det vara dags att binda delar av bolånet för den som vill slippa risken med stigande korta räntor.

”De här långa räntorna är väldigt nedtryckta i dag, samtidigt som det mesta talar för att den korta räntan inte sjunker mer utan att den ligger kvar i något år framåt”, säger Torg Borg. ”Just i det här läget kan det vara en bra affär att binda långt.”

Han säger att det krävs löptider på mellan fyra och fem år för att det ska vara lönsamt att binda lånet i nuläget och får medhåll från Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

”Jag vill understryka att det inte finns några rätt eller fel. Det är först i efterhand man vet om det var rätt eller fel. I min värld handlar det mer om vilken riskbenägenhet och hushållsekonomi man har”, säger han.

Det finns ändå ett par generella tumregler.

Historiskt sett är det oftast billigare att hålla kvar lånen på korta löptider för den som har marginaler för att hantera räntehöjningarna. Därför är grundregeln att hushåll med stark ekonomi ska hålla fast vid den rörliga räntan och istället amortera av lånet i snabbare takt så länge räntan är låg, enligt Arturo Arques.

För hushåll med små marginaler kan det däremot vara dags att betala lite högre ränta för att binda åtminstone delar av lånen vid dagens historiskt låga nivåer och ta den lite högre räntekostnaden för att gardera sig mot framtida räntehöjningar.

”Det är priset man får betala. Det är dyrt att vara fattig som det brukar heta”, säger Arturo Arques.

Bästa möjliga boränta - jämför olika bolån här! (Extern tjänst)

Men det finns ett par viktiga hållhakar. Finns det en risk att du kommer att flytta snart och då måste lösa det bundna lånet i förtid finns det risk att du behöver betala så kallad ränteskillnadsersättning.

”Det är en kostnad framför allt om räntan har gått ner, då ska man betala en massa pengar i ränteskillningskostnad till banken och det kan bli surt”, säger Arturo Arques.

Bostadsrättsägare bör också hålla koll på föreningens lån.

”Det är ytterst få bostadsrättsföreningar som inte har några lån. Om föreningen också har rörliga lån och styrelsen inte har för avsikt att binda lånen så har man en räntekänslighet där också”, säger Arturo Arques.

Rättelse: I en tidigare version av texten uppgavs Nordeas femårsränta vara 2,31 procent. Den 23 december höjdes den till 2,46 procent.

Tyck till