ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Så rätt hade experterna om börsåret 2015

  • Ann Grevelius, partner på GP Bullhound, och Oscar Karlsson, analytiker på Erik Penser Bank, spådde börsåret 2015. Foto: Di.se
Att förutspå hur börsen kommer gå på ett års sikt är ingen lätt uppgift. Så här gick det när experterna skulle pricka in börsåret 2015.

Börsåret 2015 har varit en stökig händelse med vårrusning, Greklandskris, Kinakrasch, nollränta och fallande råvarupriser för att nämna något. När experterna gav sina syn inför 2015 var de flesta relativt positiva.

Bland de mer försiktiga var Nordeas aktiestrateg Mattias Eriksson som spådde en börsuppgång på 1-5 procent plus utdelningar. Det låg nära den faktiska uppgången som slutade på 6,6 procent.

I samband med prognosen satte han även en köprekommendation på AAK som totalavkastat 50,3 procent, Fabege som avkastat 40,6 procent och Nobia som avkastat 50,5 procent. I klädbolaget Kappahl blev det dock en nitlott då bolaget presterat en totalavkastning på -28,7 procent.

Satsa på aktier? Jämför aktiedepå här (Extern tjänst)

Mattias Sundling, aktiestrateg Danske Bank, förutspådde att börsen 2015 skulle sluta på plus men att det blir ett stökigt år. Och stökigt har det varit.

Den oberoende börsanalytikern Peter Malmqvist höll sig i en krönika i Allra relativt försiktig till börsåret 2015. På plussidan pekade han på att börsutvecklingen historiskt har varit god efter att oljepriset nått botten samt de låga räntorna. På minuskontot syntes Rysslandskrisen, svag tillväxt i eurozonen och en risk för stigande amerikanska räntor.

En försiktig approach visade sig vara helt korrekt. Oljepriset hade inte alls bottnat och efter en initial rekyl uppåt handlas den nu på ännu lägre nivåer. Samtidigt materialiserade sig de stigande räntorna i USA först i december samtidigt som situationen i Ryssland stabiliserat sig något.

I det sista avsnittet av Börsrådet 2014 spådde Ann Grevelius, partner på GP Bullhound, att börsuppgången landade på ett par procent och lyfte fram Autoliv, Nordea och NCC. Oscar Karlsson, analytiker på Erik Penser Bank, var mer optimistisk och trodde på en uppgång på omkring 10-15 procent och lyfte fram Skistar, Betsson och Nobia.

När det kommer till index träffade Ann Grevelius inte helt rätt då Stockholmsbörsen steg med 6,6 procent. Men köprekommendationerna föll väl ut och Autoliv har levererat en totalavkastning på 29 procent, NCC med 9,2 procent medan Nordea har levererat en totalavkastning på 7,2 procent under 2015.

Även om Oscar Karlsson var något överoptimistiskt inställd till börsen så blev aktietipsen en riktig fullträff. Betsson har levererat en totalavkastning på 67,2 procent, Nobia 50,8 procent medan Skistar noterar en totalavkastning på 44 procent.

Tyck till