1515

Räntor och valutor: Dollarn svagare<br />

Amerikanska statspappersräntor fortsatte nedåt efter den svenska marknadens stängning på fredagen, tioårsräntan föll ytterligare 4 punkter och stängde i USA på strax under 2,13 procent, den lägsta nivån sedan slutet av oktober, medan tvåårsräntan sjönk drygt 3 punkter, till 0,875 procent.

Dollarn försvagades samtidigt ytterligare något mot euron och japanska yen, och den av Fed fundsterminer prissatta sannolikheten för att Fed ska höja räntan med 25 punkter på onsdag sjönk till 74 procent, från 78 procent vid den svenska stängningen.

Wall Street upplevde en tung veckoavslutning med breda fall, som till stor del hänvisades till oro för det fortsatt branta fallet i oljepriserna; WTI-terminen sjönk vidare på fredagskvällen och stängde på 35,62 dollar per fat, medan Brent-terminen sjönk till 37,93 dollar per fat.

Uppgifter om att Third Avenue Management ska avluta en företagsobligationsfond med ett värde på 788,5 miljoner dollar, och att Stone Lion Capital Partners har stoppat uttag från en fond inriktad mot högavkastande obligationer, gjorde inte heller något för att höja humöret.

Inför kommande vecka råder knappast något tvivel om att onsdagens räntebesked från Federal Reserve är den särklassiga makrohöjdpunkten. Om den amerikanska centralbanken höjer styrräntan, vilket fortsatt är det absolut mest sannolika, öppnas en ny värld för den nu tämligen stora grupp av finansmarknadsaktörer som börjat sina arbeten efter december 2008, och därmed aldrig upplevt annat än nära-nollränta. Och givet att det var i juni 2006 som Fed senast höjde styrräntan är det naturligtvis ännu fler som aldrig har varit med om en amerikansk räntehöjning.

Data från Kina i lördags visade att industriproduktionen ökade 6,2 procent på årsbasis i november, upp från 5,6 procent i oktober. Det var betydligt över väntade 5,7 procent, och därmed kanske en välkommen signal om en möjlig stabilisering.

Det är ovanligt att Kina-data avviker så mycket från förväntningarna, men Kinas statistikbyrå, NBS, hade faktiskt flaggat för relativt starka data redan på lördagen.

Talespersonen Sheng Laiyun sade, enligt Reuters, att det fanns en hög sannolikhet för att Kinas produktion återhämtade sig i november till följd förbättrad inhemsk efterfrågan. Han upprepade också att han är fullt övertygad om att Kina kommer att klara årets tillväxtmål på 7 procent.

Statistikbyrån uppgav på lördagen att produktionen i november lyftes av fordonssektorn. Dessutom verkade baseffekter positivt, men det är något som borde ha inkluderats i analytikernas prognoser.

Vidare ökade Kinas detaljhandel 11,2 procent på årsbasis i november, jämfört med 11,0 procent i oktober. Det var något högre än väntade +11,1 procent. Investeringarna i fasta tillgångar ökade 10,2 procent perioden januari-november, även det något bättre än väntade 10,1 procent.

"Vi kommer att få se tydligare tecken på förbättring de kommande månaderna i takt med att staten fortsätter sänka räntan och reservkraven samt antar en mer proaktiv finanspolitik", sade Shen Jianguang, chefekonom för Asien vid Mizuho Securities Asia i Hongkong, till Bloomberg News efter statistiken.

China Foreign Exchange Trade System (CFETS) annonserade sent på fredagen att det lanserat ett nytt handelsviktat kursindex för yuanen. Detta index noterades till 102,93 den 30 november, vilket var 2,93 procent högre än i slutet av 2014. Under samma tid hade yuanen försvagats 3 procent mot dollarn.

Enligt CFETS lanseras indexet för att "ge möjlighet för marknaden att observera förändringar i RMB:s (renminbi, yuan) effektiva växelkurs ur ett annat perspektiv".

Beskedet från CFETS följer på kommentarer från en rad kinesiska företrädare om att yuanens växelkurs bör bedömas mot en korg av valutor, och inte bara mot dollarn. Detta för att mildra marknadens oro över yuanens svaghet, och samtidigt påpeka att dollarn också har stärkts mot de flesta andra valutor.

Enligt Reuters är analytiker ännu oeniga om åtgärden ska ses som ett formellt policyskifte från PBOC mot en regim med växelkursmål eller om det främst handlar om ett försöka att vidga vyerna för marknadsaktörer.

Positiva Kina-data räckte inte för att motverka en fortsatt nedgång i de flesta asiatiska börser på måndagen, när marknadsaktörer följde upp fredagens kraftiga fall i Europa och USA med oro fortsatt oro för fallande råvarupriser och onsdagens troliga åtstramningsbesked från Federal Reserve.

Terminshandeln antyder dock att USA-börserna kan inleda veckans handel med en viss återhämtning på måndagen. Dollarn återhämtar också mycket av fredagskvällens fall mot andra valutor, och amerikanska statspappersräntor vänder samtidigt uppåt från låga nivåer.

Bank of Japans Tankanrapport för fjärde kvartalet visade att bedömningen om nuläget för konjunkturen var något starkare än väntat, men utsikterna för nästa kvartal var däremot överraskande svaga.

Enligt bedömare som Bloomberg News talat med stärker dock den positiva nulägesbedömningen i Tankan förväntningarna om att Bank of Japan inte ska lansera några nya lättnadsåtgärder för närvarande.

På måndagens Europaagenda riktas blickarna kanske främst mot Eurostats redovisning av industriproduktionen i euroområdet i oktober, klockan 11.00, som väntas ha stigit 0,2 procent jämfört med i september.

I Sverige redovisar Arbetsförmedlingen månadsdata för november, klockan 8.00. Det vankas också boprisdata för november från Mäklarstatistik.se, klockan 8.00, och Valueguard, klockan 9.00.

Klockan 9.00 inleder vidare Riksbanken årets sista penningpolitiska möte. Räntebeskedet, och en ny penningpolitisk rapport, publiceras först på tisdagen, och enligt SME Direkts prognosenkät är utfallet mycket ovisst; hälften räknar med en ny räntesänkning medan andra hälften tror att reporäntan lämnas oförändrad på -0,35 procent.

Ekonomerna är däremot eniga om att Riksbanken inte kommer att besluta om några extraordinära penningpolitiska stimulansåtgärder på måndagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?