1515

New York-börser: Oljetappet tynger<br />

Några timmar in i måndagshandeln hade säljarna övertaget på Wall Street som fortsatte ned efter en blytung fredag.
Ett volatilt oljepris, obligationsoro och viss nervositet kring veckans räntebesked satte pressade.

Runt klockan 18 noterades Dow Jones Industrial till minus 0,2 procent och S&P500 till minus 0,4 procent medan tekniktunga Nasdaq Composite föll 0,7 procent.

Omkring 400 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 900 miljoner på Nasdaq.

Vid lunchtid, svensk tid, rapporterades att Lucidus Capital Partners har likviderat hela sin fond med högavkastande obligationer för att dela ut pengarna till investerarna i fonden vilket ledde till oro.

"Ett av de stora orosmomenten som vi alla har talat om de senaste åren är att det finns rätt många likvida instrument på illikvida marknader. Risken är att det kan leda till mer generella utflöden. Det är svårt att hantera en sådan utförsäljning", säger han till Bloomberg.

Inom S&P500 pressade bland annat gruvrelaterat med kopparproducenten Freeport McMoran på minus 5 procent och aluminiumbolaget Alcoa sjönk dryga procenten.

Vidare backade kemibolagen Dupont och Dow Chemical runt 4 procent vardera efter att den förstnämnda gett klartecken till att bli uppköpt av Dow Chemical.

Säljarna fortsatte att vara aktiva i tekniksektorn, som pressades rejält i fredags. Apple föll 2 procent efter att Morgan Stanley och Barclays sänkt sina riktkurser för teknikjätten.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 6 punkter till 2,19 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?