ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Debatt

Debatt: Republikanerna ratar Trump

  • Donald Trump möter anhängare i New York. Foto: Kevin Hagen

De senaste månaderna har Donald Trump framställts i medier som en trolig vinnare av de republikanska primärvalen. Vinner han lovar jag att äta upp min hatt, skriver författaren och tidigare Texasbon Roland Poirier Martinsson.

Ett vanligt missförstånd är att Donald Trump kommer att bli republikanernas presidentkandidat. Han kommer emellertid inte att vara i närheten, eftersom han uppfattas som okunnig, extrem, omdömeslös, främlingsfientlig och utan värdighet. Vinner han lovar jag att äta upp min hatt (dock inte min Stetson).

Ett annat missförstånd är att han har brett stöd bland amerikaner. I själva verket har han knappt 30 procent hos de som kommer att rösta i republikanernas primärval, vilket översatt till Sverige är sisådär 6 procent (enligt snabb huvudräkning).

Kanske kan vi också kalla det ett missförstånd att minoritetens stöd för Donald Trumps kränkningar av muslimer enbart kan förklaras med irrationell intolerans. Här en lista: 1979, två döda, Islamabad; 1983, 241 döda, Beirut; 1983, 17 döda, Beirut; 1984, två döda, Beirut; 1993, sex döda, New York; 1994, en död, Brooklyn; 1998, tolv döda, Kenya; 2000, 17 döda, USS Cole; 2001, 265 döda, Pennsylvania; 2001, 55 döda, Arlington City; 2001, 2 871 döda, New York; 2002, två döda, Los Angeles; 2006, en död, Karachi; 2009, 13 döda, Texas; 2009, sju döda, Camp Chapman; 2009, en död, Arkansas; 2012, fyra döda, Benghazi; 2013, tre döda, Boston; 2015, 14 döda, Kalifornien.

Till dessa ska läggas journalisterna James Foley, Steven Sotloff och Daniel Pearl, vars halshuggningar spreds via videofilmer, journalisten Marie Colvin, bombad till döds, och radioteknikern Nick Berg, också halshuggen och videofilmad. Slutligen tiotusentals svårt skadade och hundratusentals drabbade familjer och vänner.

24 islamistiska terroristdåd jämnt fördelade över 35 år med sammanlagt 3 539 mördade amerikaner – och då har långt fler planer avvärjts innan de har genomförts. Ska vi då försöka förstå hur Donald Trumps retorik kan verka lockande?

Tänk en verklighet där Sverige sedan Thorbjörn Fälldin var statsminister fram till andra avsnittet i årets julkalender med jämna mellanrum drabbats av islamistiska terroristdåd med långt över hundra döda och tusentals svårt skadade.

Kanske skulle då de jämfört med amerikanerna långt mer toleranta, goda och förnuftiga svenskarna också känna annorlunda? Trots allt får Sverigedemokraterna redan tre gånger så stort stöd som amerikanerna ger Donald Trump, så vem vet?

Nästa missförstånd är att Donald Trump är korkad. Det är sant att han ärvde en halv miljard kronor, onekligen en bra start på en karriär, men det är också sant att han i dag är värd drygt 70 miljarder. De politiker och affärsmän som haft med honom att göra uttrycker ofta respekt för hans pålitlighet och skicklighet. Senast i raden var före detta borgmästaren i New York, hjälten efter 11 september, Rudy Giuliani, uppskattad bland demokrater och intellektuella.

Sista missförståndet: Att Donald Trump är representativ för högerpartiet i USA, republikanerna. Faktum är att han är ungefär lika populär som Jimmie Åkesson hos Socialdemokraterna och partiet är just nu fullt upptaget med att leta kreativa sätt att sänka Trump.

Mina personliga åsikter? Att Donald Trump är utan förstånd i vissa dimensioner som är bland de viktigaste för en politiker: respekt för andra, förmåga att tänka utanför sina egna åsikter, intellektuell koherens.

Hans attityder till muslimer är vämjeliga, oamerikanska (jag älskar USA), dessutom korkade. Sättet han talar om kvinnor och latinamerikaner och de grova förolämpningarna mot enskilda tyder på bristande impulskontroll, illa dolda fördomar och hånfullhet mot meningsmotståndare.

Donald Trumps nedgång har dock börjat. Redan har han tappat ledningen i den viktiga delstaten Iowa till senatorn från Texas, Ted Cruz, och snart kommer det riktiga raset.

Dokusåpastjärnan och dandyn med tupén, ”The Donald”, har gett de republikanska gräsrötterna en chans att uttrycka sitt djupa missnöje över Barack Obamas fiasko och arrogans, den misslyckade republikanska kongressen, och de vänstervridna amerikanska medierna.

Precis som den destruktiva symbiosen mellan verklighetsfrämmande svenska medier och ryggradslösa politiker har skapat SD har den rådande elitens impotens i USA skapat Donald Trump. Skillnaden är att Sverige faktiskt röstade fram SD medan väljarnas protest i USA kommer att vara över innan rösterna faktiskt ska avges.

Vinnaren kommer att heta Ted Cruz. Hur han sedan klarar sig mot Hillary Clinton är en öppen fråga, men just nu ser det ut som om USA:s första svarta president kommer att efterträdas av landets första kvinnliga commander-in-chief.

Ständigt dessa amerikaner. Aldrig får svenska ledarskribenter vara riktigt glada.

Roland Poirier Martinsson, filosof och författare, har tidigare varit bosatt i Austin, Texas i fem år.

Tyck till