ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Så klarar du årets fattigaste månad

  • Foto: Bertil Ericson / TT
Gå till pantbanken eller sälj julklapparna på säljsajterna. Så överlever du den fattigaste månaden på året.

Snart är år 2016 här. Men som alltid inleds det nya året med månaden då vi är som allra fattigast. Enligt Swedbanks privatekonom Arturo Arques handlar det om 20 procent planering och 80 procent disciplin för att överleva januarimånad, och att tänka igenom sina julklappsinköp är därför en bra början.

”Det gäller att ha en klar bild över vilka julklappar som ska inhandlas i år. Finns det en planering innan man ger sig ut på stan för att handla så får man med sig färre och mer genomtänkta julklappar hem. Annars riskerar man att göra spontanköp”, säger han.

Innan julhelgen drog igång visade en undersökning från Sifo att medelsvensken planerade att spendera 3.219 kronor på julklappar i år. I genomsnitt planerade svenska folket att köpa 13 julklappar var i år och det är fem klappar fler än vad förra årets mätning visade.

Förra årets julhandel hade en omsättning på knappt 70 miljarder kronor, men det är ändå en ökning med 5,1 procent jämfört med år 2013, enligt siffror från SCB. I år räknar HUI med att julklappsjakten ska slå nytt rekord och att omsättningen kommer landa på 75 miljarder kronor.

”Det bästa rådet är att tänka efter innan. Redan innan jul och nyår måste man bestämma sig för hur kostnaderna ska se ut”, säger Arturo Arques.

Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson instämmer och menar att det därför är viktigt att ha ekonomin i ordning redan innan decembermånad lider mot sitt slut.

”Det gäller att vara stentuff mot sig själv. Se till att betala alla räkningar och fasta kostnader i tid. Sedan får man helt enkelt anpassa sig efter det och dra in på det som går om man vet att det brukar bli knapert i januari”, säger hon.

Men även när det gäller inköp av julmaten är det bäst att vara ute i god tid, menar Arturo Arques på Swedbank. Även om det känns frestande att göra ett sista minuten-inköp på kvarterets, ofta mindre, livsmedelsbutik så sparar man några slantar genom att planera för matinköp i en stor livsmedelsbutik.

Dessutom kan det vara värt att se över vad som redan finns hemma, menar Ingela Gabrielsson på Nordea.

”Gå igenom kylskåp och skafferi och se vilken mat som redan finns – ofta finns det mer hemma än vad man tror, så köp ingen ny mat utan ät det som redan finns först”, säger hon.

Ett annat alternativ för att skära ner på kostnaderna för maten är att göra julbordet till en ”knytis”, menar Arques.

”Man ska inte behöva stå för hela julbordet själv utan istället delar man upp allt. Det har blivit alltmer vanligt. Någon kanske tar skinkan, någon fixar sillen och någon tar med sig potatisen”, säger han.

Men är det redan januari och det är två veckor till att lönen kommer, dessutom är det tomt på kontot, då måste man hitta lösningar för att få fram pengar snabbt.

”Sitter man redan i skiten, då är det bara att ta fram julklapparna som man inte vill ha och släng ut allt på Tradera och Blocket. Rensa garderoben, källaren och vinden, och lägg ut all som man inte behöver på säljsajterna”, säger Arturo Arques.

Pantbanken är båda privatekonomernas sista lösning på att få pengar snabbt.

”Leta fram gammalt guld som man aldrig använder och lämna in det. Det är också vanligt att man lämnar in klockor eller musikinstrument. I värsta fall får man låna pengar, men det tycker jag att man ska undvika”, säger Ingela Gabrielsson.

Ofta är det hushåll med små marginaler som hamnar i den här situationen, menar Arturo Arques. Men det kan hända vem som helst, betonar Ingela Gabrielsson.

”Vem som helst, i alla typer av hushåll kan råka spänna bågen för hårt någon gång. Det viktiga är att man inför nästa år tänker till ordentligt vad som egentligen är viktigt och inse att man kanske måste dra ner på vissa saker”, säger hon.

JÄMFÖR PRIVATLÅN. Hitta bästa räntan här! (Extern tjänst)

Så överlever du årets fattigaste månad:
 
Gör en budget – planera i god tid innan jul och nyår
Organisera ett månadssparande
Gå igenom fasta utgifter – ofta finns det onödiga utgifter
Betala räkningar och fasta utgifter i god tid i december
Tyck till