1515

New York-börser: Oljan gav rejäla utförsäljningar<br />

Ett bastant säljtryck syntes på Wall Street som stängde fredagen i rött vid dagslägsta. Rejäl press i oljan och att nästa veckas amerikanska räntebesked närmar sig bidrog till oron.

Dow Jones noterades vid stängning till minus 1,8 procent vid nivån 17.264, Nasdaq var ned 2,2 procent vid 4.933. S&P 500 sjönk 1,9 procent till 2.012 vilket var det största tappet på två månader för det breda indexet.

Omkring 900 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 2.000 miljoner på Nasdaq.

"Mycket av dagens rörelse är hänförlig till oljan vilket skapat oro på börsen. Företag med koppling till råvaror säljs av medans folk köper obligationer i tron om högre räntor", sade Dave Lutz, ansvarig för börshandlade produkter vid Jones Trading i Maryland, till Bloomberg News.

Brentoljan rasade över 4 procent på oro för att Opec inte kommer agera för att stävja överutbudet vilket pressade energisektorn. Tungviktaren Chevron backade 3 procent och Southwestern Energy rasade 16 procent, vilket var det största tappet på sju år för naturgasproducenten.

Vidare pressade kemibolagen Dupont och Dow Chemical marknaden efter bekräftelse om att de båda bolagen ska slås samman. Affären, som är den största någonsin i kemiindustrin, skapar ett bolag värt cirka 130 miljarder dollar.

Trots dagens börsnedgång går S&P500 mot sitt starkaste kvartal på två år. Från en uppgång på 8,3 procent i oktober har indexet dock i princip stått stilla.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 9 punkter till 2,13 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?