Hoppa till innehållet

Annons

Räntor och valutor: Kronan tappar

Kronan försvagas och svenska räntor sjunker tillbaka efter att inflationen överraskade på nedsidan i november och vek ned under Riksbankens prognosbana.

På marknaderna i övrigt är det fortsatt lite bättre sentiment efter de senaste skakiga dagarna. Europabörserna ligger runt nollan och oljan stiger svagt. Dollarn handlas rätt stabilt mot euron i väntan på Federal Reserves väntade räntehöjning i nästa vecka.

Svenska räntor sjunker 1-2 punkter, med den tioåriga statsobligationsräntan 2 punkter ned till 0,89 procent. Den tyska tioårsräntan handlas samtidigt oförändrat till 0,59 procent.

KPI-statistiken för november blev en ny kalldusch för Riksbanken, med utfall väl under deras prognoser. Inflationen var också lägre än SME Direkts prognoser, som låg lite högre än Riksbanken.

Särskilt besvärande var kanske att inflationen enligt Riksbankens nya favoritmått KPIF exklusive energi sjönk till 1,4 procent från 1,6 procent i oktober, medan Riksbanken i stället hade trott på en uppväxling till 1,7 procent.

KPI-inflationen låg kvar på 0,1 procent, här räknade Riksbanken med 0,3 procent, och KPIF-inflationen sjönk till 1,0 procent, väntat här 1,2 procent.

Det som framför allt överraskade bedömarna var priset på livsmedel och resor. Grönsakspriserna sjönk 4,0 procent från i oktober medan priset på paketresor sjönk 10,3 procent och på utrikes flygresor med hela 22,0 procent.

"Jämfört med våra prognoser var det många små avvikelser på nedsidan och en stor - flygpriserna. Det enda som var klart högre var klädpriserna. Jag tycker att man kan börja skönja att effekten av den tidigare svagare kronan nu har börjat klinga av. Ska man få upp den importerade inflationen igen måste kronan försvagas en hel del", säger Michael Boström, analyschef vid Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Efter bland annat ECB:s oväntat små stimulanser vid det senaste räntemötet har flera analytiker svängt och tror inte längre på att Riksbanken kommer med nya lättnader vid sitt räntemöte i nästa vecka. Danske Bank behåller sin bedömning att Riksbanken lämnar oförändrat.

"Så enorm är inte avvikelsen", säger Michael Boström.

Det gör även Nordea, även om chefanalytiker Torbjörn Isaksson påpekar i ett marknadsbrev att dagens KPI-utfall gör den prognosen mer osäker.

"Det är ganska öppet vad Riksbanken kommer att göra nästa vecka. Vi tror dock att sannolikheten tippar över för att Riksbanken lämnar oförändrat. Fed är på väg att höja räntorna, ECB levererade mindre åtgärder än marknaderna hade förväntat, inflationsförväntningarna har stabiliserats och tillväxten i den svenska ekonomin är starkare än väntat. Allt detta gör det svårare för Riksbanken att motivera ytterligare stimulansåtgärder", skriver han.

Även i Frankrike och Danmark kom november-KPI in lägre än väntat.

I Norge däremot överraskade inflationen på uppsidan och ligger väl över Norges Banks mål på 2,5 procent. KPI-inflationen steg till 2,8 procent från 2,5 procent medan kärninflationen steg till 3,1 procent från 3,0 procent. Trots detta är många analytiker inställda på fler räntesänkningar från Norges Bank.

Marius Gonsholt Hov, ekonom vid Handelsbanken i Oslo, skriver i en kommentar att kärinflationen stigit i linje med Norges Banks prognos, men att svagheter i realekonomin och nedåtrisker kopplade till den förnyade oljeprisnedgången gör att Handelsbanken fortsatt tror på fler räntesänkningar från Norges Bank. Han menar dock att det är svårt att säga om sänkningen kommer nu i december eller först i mars.

Schweiz Nationalbank, SNB, lämnade sin styrränta oförändrad. Det var i linje med vad de flesta analytiker räknat med, även om några hade trott på en sänkning från den centralbank som tillsammans med Danmark redan har världens lägsta ränta.

Klockan 13 lämnar Bank of England räntebesked och här spår en helt enig analytikerkår att räntan ligger kvar på 0,50 procent.

Amerikanska statspappersräntor har sjunkit tillbaka och tioårsräntan är ned 3 punkter till 2,22 procent från den svenska marknadens stängning på onsdagen.

Till eftermiddagen kommer sedvanlig veckostatistik över nyanmälda arbetslösa samt importpriser i november.

På valutamarknaden handlas dollarn ganska stabilt mot euron runt 1,097. Samtidigt har dollarn tappat lite mot yenen.

Att inflationen var lägre än väntat förde i alla fall med sig det positiva för Riksbanken att kronan har försvagats. Mot dollarn har kronan tappat 6 öre till 8,48 och mot euron har kronan försvagats 5 öre till 9,29.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera