1515

Räntor och valutor: <br />Dollarn försvagas<br />

Amerikanska statspappersräntor har sjunkit efter den svenska marknadens stängning på onsdagen, dollarn har samtidigt försvagats ytterligare mot andra större valutor. Euron handlades som högst till 1,1040 på onsdagskvällen, men har därefter sjunkit tillbaka något.

Marknadsaktörer i USA höll ögonen på den fortsatta nedåtpressen på oljepriset och sjunkande börskurser, och det enda som riktigt lockade var trygga statspapper.

Tidigare på onsdagen steg amerikanska långräntor på beskedet att Visa planerade ett av årets största erbjudande av företagsobligationer, men efterhand övertog säkerhetstänkandet kommandot över marknaden och pressade ner statspappersräntorna.

Wall Street Journals Jon Hilsenrath skriver inför FOMC-mötet nästa vecka, och han noterar att för Fedledamöterna blir beslutet att höja räntan den lätta delen, medan det kan bli svårare att enas om hur man ska signalera den sannolika banan för fortsatta räntehöjningar 2016 och senare.

Han konstaterar att Fedledamöterna vill signalera att de vill gå långsamt och försiktigt fram innan räntan höjs igen, inte minst Fedchefen Janet Yellen har betonat i sina senaste tal att USA-ekonomin inte kommer att klara av att hantera höga räntor de kommande åren.

Finansdepartementet sålde tioåriga obligationer för 21 miljarder till räntan 2,233 procent, ner från 2,304 procent vid föregående motsvarande auktion. Bud inkom för 2,64 gånger den erbjudna volymen, mot 2,58 förra gången.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på sedvanlig veckodata över nyanmälda arbetslösa samt data över importpriser i november, klockan 14.30, och senare i kväll ska finansdepartementet sälja 30-åriga obligationer för 13 miljarder dollar.

Asiatiska börser noteras mestadels i rött på torsdagen efter onsdagens nedgångar i Europa och på Wall Street. En ytterligare nedgång i usd/jpy förstärkte nedåtpressen i Tokyo.

Valutorna i Nya Zeeland och Australien har stärkts påtagligt under natten, I Nya Zeeland sänkte visserligen centralbanken, RBNZ, styrräntan till 2,50 procent, från 2,75 procent, på onsdagskvällen, men signaler om att det kunde vara den sista sänkningen fick marknadsaktörer att köpa på sig "Kiwi".

I Australien överraskade arbetsmarknadsdata för november rejält på uppsidan; arbetslösheten sjönk oväntat till 5,8 procent från 5,9 procent i oktober (väntat 6,0), och antalet sysselsatta ökade med 71.400 personer (väntat -10.000).

Det var andra månaden i rad som antalet sysselsatta steg oväntat starkt, och sammantaget var sysselsättningsutvecklingen under oktober och november den starkaste som uppmätts under en tvåmånadersperiod på nära 28 år.

Torsdagens Europaagenda präglas i hög grad av räntebesked, från Schweiz Nationalbank klockan 9.30 och Bank of England klockan 13.00. Ingen av centralbankerna väntas meddela någon förändring i den förda penningpolitiken, men kan tänkas bjuda på signaler om avsikterna framöver.

Det väntas också KPI-data för november från Frankrike klockan 8.45, Danmark klockan 9.00, Sverige klockan 9.30 och Norge klockan 10.00.

I Sverige ska vidare Business Sweden (före detta Exportrådet) presentera en marknadsöversikt klockan 9.30, och Handelbanken presenterar en ny konjunkturprognos klockan 10.00.

Torsdag 6.10 (onsdag kl 16.15):
USD/SEK 8:4233 (8:4240) EUR/USD 1:1005 (1:0972)
EUR/SEK 9:2696 (9:2544) USD/JPY 121:70 (122:08)
Jp obl 2 -0,02 (-0,03) Jp obl 10 0,31 (0,31)
Ty obl 2 -0,32 (-0,32) Ty obl 10 0,60 (0,59)
US obl 2 0,93 (0,94) US obl 10 2,22 (2,25)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?