ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

"För mycket alkohol"

  • Arla Henri de Sauvage Foto: Jonas Eng

Arla i Sverige har skickat notan för sena spritnätter och dyra middagar till bönderna, medger vd Henri de Sauvage. Men nu är det slut med det.

Samtidigt som mjölkbönderna pressas av de lägsta inköpspriserna på 25 år, har Arlas svenska säljare och ledningsskikt sprätt iväg miljontals kronor på ”omotiverad representation”, uppger Henri de Sauvage, vd på Arla Foods.

Han har låtit revisionsfirman Ernst & Young gå igenom kostnaderna för bland annat representation, resor och konferenser.

Vad har du själv för ansvar för de här överdrifterna?
”Jag tillträdde 2014 och såg inte den kostnadsmedvetenhet jag förväntade mig av ett bondeägt kooperativt företag. Jag såg förra året över kostnaderna med mitt eget team och under 2015 har de flesta av våra slutsatser bekräftats av den externa undersökningen”, säger han.

”Arla är en stor och stolt organisation så jag mötte också motstånd. Många i företaget sa att representationen behövdes”, fortsätter han.

Henri de Sauvage lyfter bland annat fram Arlas årliga golfturnering med kunder, som har förknippats med fest in på småtimmarna och saftiga barnotor på företagets bekostnad.

”Behöver vi verkligen en golfturnering? Med en middag som börjar klockan 19 och slutar klockan 02 på natten. Med en stor alkoholnota?”

Hur stora spritnotor har det handlat om?
”Det kan jag inte svara på. Men det är för mycket. För mycket per person. När du går ut privat skulle du inte beställa samma saker.”

Mängder av kundmiddagar på exklusiva krogar är andra tecken på slöseri, anser han.

”Vi har för många kundevenemang där för mycket pengar läggs på middagar och alkohol. Man kan ifrågasätta varför möten alltid måste ske på dyra restauranger”

Restaurangsektorn är en viktig kundkrets, tillägger han.

”Det är inget förbud mot att restaurangbesök. Men vi kan jobba mer med innehåll och lite mindre med relationsbyggande representation.”

Även personalvården hade gått till överdrift, enligt Henri de Sauvage. Bland annat har jubileumsmiddagar på Grand Hotel och konferenser bantats ned från och med i år.

”Vi hade för många småkonferenser för 10-15 personer på fina herrgårdar eller restauranger. Det är onödiga kostnader”, säger han.

Hur mycket har utsvävningarna kostat?
”För 2015 har vi sparat 10 miljoner kronor i representation, resor och konferenser. Jag har ännu inget mål för 2016, men det blir nog mindre för årets besparing är redan stor.”

Arla Sverige har lanserat ett sparpaket på totalt 100 Mkr för 2015 och 2016, inklusive uppsägningen av minst 130 anställda.

Tyck till