1515

Börsen: Nokia i topp<br />

Efter en öppning en bit upp på plus letade sig Stockholmsbörsen gradvis ned mot oförändrat under tisdagens förmiddagshandel. Utvecklingen var likartad i den övriga Europahandeln samtidigt som en tidig titt på USA-terminerna pekar mot en lätt positiv start.

OMXS30 var upp 0,1 procent till nivån 1.536 vid 13.10-tiden, med aktier för drygt 9 miljarder kronor omsatta.

Swedbank/Silfs svenska industri-PMI för november blev 54,9, efter 53,5 i oktober. Väntat enligt SME Direkt var 53,8. Produktion var den komponent som bidrog mest positivt i en enligt Swedbank/Silf "stadig" industrisektor, medan lager av inköpt material bidrog negativt. Den inhemska efterfrågan tycks ha tilltagit på sistone, konstaterar institutet.

Ett antal europeiska PMI-tal var också överlag bättre än väntat under förmiddagen. Tyskland noterade exempelvis 52,9, högre än väntade 52,6.

Bland cykliska aktier steg Atlas Copco med 1 procent. Sandvik hörde å sin sida till förlorarna inom OMXS30 med ett tapp på 1,4 procent.

Telia Sonera och Nokia fick bränsle av rekommendationshöjningar och steg kring 1,3 respektive 2,3 procent. Nomura, som höjde Telia Sonera, sänkte sin rekommendation för Tele2 i samma andetag, och Stenbeckoperatören tappade 1,0 procent.

Ericsson, vars rekommendation har sänkts till underperform från neutral av Credit Suisse på farhågor för minskande investeringar i mobilsystem 2016-2017, backade 1,9 procent.

Electrolux var 1,6 procent ner efter sina prognoser för 2016, som lämnades på måndagskvällen. Bland analytikernas kommentarer märks främst en viss besvikelse kring vitvarubolagets bedömning om hur hårt valutaeffekterna väntas slå mot resultatet nästa år.

Loomis backade 4,1 procent trots en ny köprekommendation från DNB. Aktien rusade dock 7 procent på måndagen.

Fingerprint Cards, som från och med i dag tisdag ingår i Stockholmsbörsens Benchmark Index, handlades till minus 2,6 procent, strax över 600 kronor per aktie.

Active Biotech steg 1,8 procent, efter att styrelseledamoten tillika Brummerdelägaren Peter Thelin har ökat sitt innehav med 3 procent.

Etrion avancerade 7,6 procent. Microsofts grundare Bill Gates lanserade på måndagen, under klimatmötet i Paris, en mångmiljardsatsning på forskning kring miljövänlig energi tillsammans med USA:s och Frankrikes presidenter samt Indiens premiärminister.

First North-debutanten Immunovia rusade upp till ungefär dubbla teckningskursen, 33:00 kronor mot 18:50 kronor.

Nordic Miness aktie sköt i höjden med 32 procent efter att gruvbolaget uppgett att det räknar med att erhålla den sista betalningen av emissionslikviden från den avslutade företrädesemissionen "under dagen".


Innehåll från Hogia Terminal SystemsAnnons

Södertälje Hamn hanterar över en miljon ton gods med en app

Hamnverksamheter har stor potential att med smarta digitala hjälpmedel effektivisera verksamheten. Med hjälp av Hogia Terminal Systems har Södertälje Hamn genomgått en digital transformation som gjort hamnen till ett framgångsexempel. 

– Vi är inte Sveriges största hamn sett till omsättning, men vi är stora på så sätt att vi hanterar en stor mängd högvärdigt gods. För oss var det avgörande med en leverantör av effektiva system som över tid kan utvecklas med adderade moduler och även att leverantören kan förstå utmaningarna och behoven i vår digitalisering. Sedan har vi tillsammans med Hogia arbetat fram Workit, ett mobilt verktyg som gjort stor skillnad för oss, säger Tomas Zackrisson, IT-chef på Södertälje Hamn. 

Mobil applikation för ökad konkurrens och kundnöjdhet

Under 2020 släppte Hogia tillsammans med Södertälje Hamn en mobil applikation, Workit, för att hantera och bekräfta arbetsorder för den stora mängd personbilsimporter som Södertälje Hamn hanterar. I appen bekräftas att arbetsmoment blir utförda, till exempel hanteringen av en personbil, trailer eller container, lastning och lossning, reparationer, inventeringar eller temperaturavläsningar. När genomfört arbete bekräftas i appen kan kunden debiteras med tryggt bevis på att arbetsordern är färdigställd.

– Mobiliteten är avgörande för att säkerställa att alla moment som utförs också registreras och därefter faktureras. Med hjälp av den digitala hanteringen i Workit automatiseras även kundkommunikationen, godsets positionering samt orderns status. Vi får en helt ny spårbarhet och mobilitetsfaktorn är nyckeln. Workit har ökat vår konkurrenskraft och kundnöjdhet då vi transparent kan dela, processa och återkoppla på data, säger Tomas Zackrisson.

En lönsam digitaliseringsresa för hamnar och tågterminaler

Hamnbranschen digitaliseras alltmer vilket leder till ökad lönsamhet, tidseffektivisering, mindre slitage på maskiner och minskad miljöpåverkan. 

Södertälje Hamn startade sin digitaliseringsresa med att söka en leverantör av standardsystem eftersom det är kostnadseffektivt att först täcka ett grundbehov och sedan addera funktioner till standardsystemet allteftersom. 

– Som leverantör av mjukvara för hamnar och tågterminaler jobbar vi med verksamhetsutveckling tillsammans med våra kunder. Vi vet att hamnars flöden skiljer sig åt och har under åren byggt upp ett skalbart och modulbaserat standardsystem. Det gör att man kan välja vilken funktionalitet som man behöver just nu och sedan skala upp i takt med att verksamheten utvecklas, säger Mathias Lindell, bolagschef på Hogia Terminal Systems.

Läs mer om Hogias smarta lösningar för hamnar och terminaler här. 

Om Hogia-gruppen
Hogia-gruppen består av 30 bolag i Norden och Storbritannien. Det branschspecifika Hogia Terminal Systems AB levererar standardprogramvara till hamnar och terminaler i Sverige, Storbritannien och Kanada. Vi erbjuder en skalbar helhetslösning som knyter ihop verksamhet för Container, RoRo, General Cargo, Bulk och Lagerhantering på ett effektivt sätt.

Vill du veta mer om hur Hogia hjälper hamnar och terminaler att digitaliseras? Klicka här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hogia Terminal Systems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?